«Η τυραννία στην Αρχαία Ελλάδα »: Το σύγγραμμα του καθηγητή της Οξφόρδης Antony Andrewes, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την κυριακάτικη Απογευματινή
Για πρώτη φορά με εφημερίδα,
ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ THΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ, ANTONY ANDREWES, ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ!
Μη χάσετε αποκλειστικά με την κυριακάτικη Απογευματινή, «Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» το εξαιρετικά ενδιαφέρον σύγγραμμα του καθηγητή της Οξφόρδης, Antony Andrewes, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα, αυτή την Κυριακή 26.05
"Τυραννικά καθεστώτα συναντούμε σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, από τότε που οι αριστοκρατικές κυβερνήσεις αρχίζουν να καταρρέουν στις αρχές του 7ου αι. ως τα τελευταία στάδια της ελληνικής αντίστασης κατά της Ρώμης τον 2ο αι. π.Χ.. Ο τύραννος ήταν αυτό που θα λέγαμε σήμερα δικτάτορας, ένας άνθρωπος που απέκτησε την απόλυτη εξουσία στο κράτος και τη διατήρησε, αψηφώντας κάθε συνταγματική τάξη που προϋπήρχε.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να υποστηριχτεί με βεβαιότητα πως ο υφιστάμενος μηχανισμός του κράτους είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει επιτυχώς μια κρίση που δημιουργείται από εξωτερικές πιέσεις ή εσωτερική ένταση. Ο Κρόμγουελ, ο Ναπολέων και ο Μουσολίνι ήταν τύραννοι, όχι διότι η διακυβέρνησή τους ήταν καλή, αλλά επειδή ανέλαβαν με ιδιαίτερο τρόπο την εξουσία και ήρθαν σε ρήξη με τα πολιτεύματα μέσα από τα οποία αναδείχτηκαν.
Μερικοί από τους τυράννους της αρχαίας Ελλάδας υπήρξαν απλώς στρατιωτικές φυσιογνωμίες, όπως ο Ιπποκράτης στη Γέλα της Σικελίας ή ο διάδοχός του, ο Γέλων, που κατέλαβε τις Συρακούσες. Ωστόσο, το κύριο ενδιαφέρον του βιβλίου στρέφεται στην παλαιότερη ομάδα των τυραννικών καθεστώτων, που αρχίζει με την άνοδο του Κύψελου στην Κόρινθο στα 650 και τελειώνει με τον διωγμό των Πεισιστρατιδών από την Αθήνα το 510. Όταν οι ιστορικοί μιλούν για ''εποχή των τυράννων'' στην Ελλάδα, αυτήν ακριβώς την περίοδο εννοούν, μια περίοδο κατά την οποία τόσες πολλές ελληνικές πόλεις γνώρισαν τυραννικά καθεστώτα, ώστε δικαιολογημένα να αναζητούμε κάποιο γενικότερο αίτιο στις συνθήκες της εποχής."