Τρία συλλεκτικά θρησκευτικά βιβλία για να επιλέξετε την Κυριακή αποκλειστικά με την κυριακάτικη Απογευματινή
Στα περίπτερα όλης της χώρας
Μη χάσετε αυτή την Κυριακή 18.08, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, αποκλειστικά με την κυριακάτικη Απογευματινή, τρία συλλεκτικά θρησκευτικά βιβλία για να επιλέξετε:
-ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ
H ζωή και οι εορτές της Θεοτόκου
Μαρία. Η γυναίκα που γεννήθηκε για να εκλείψει η κατάρα της Εύας. Εκείνη που με την αγνότητά της έλκυσε τη Θεία Χάρη και με την ελεύθερη συναίνεσή της σαρκώθηκε ο άναρχος Λόγος του Θεού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Οι πληροφορίες για τη ζωή της Παρθένου Μαρίας, της μητέρας του Χριστού, της όντως Θεοτόκου, είναι λιγοστές στην Καινή Διαθήκη, καθώς τα τέσσερα Ευαγγέλια επικεντρώνουν την προσοχή τους στα βασικά γεγονότα της ζωής, του θανάτου και της ανάστασης του Υιού και Δημιουργού της και στο μήνυμα που απορρέει από αυτά. Εκείνη Του προσέφερε τον εαυτό της, αξιώθηκε να Τον κυοφορήσει και να Τον γεννήσει, να γίνει η ωραιότερη προσφορά του ανθρώπινου γένους στον Λυτρωτή του. Το βιβλίο περιέχει τις πιο σημαντικές παλιοδιαθηκικές προτυπώσεις που αναφέρονται στην «τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ» και αφηγείται τη ζωή της Θεοτόκου αξιοποιώντας τις πληροφορίες που παρέχουν τα Ευαγγέλια, η Ιερή Παράδοση αλλά και εκείνα τα στοιχεία από τις απόκρυφες διηγήσεις που θεωρούνται αληθή από την Εκκλησία μας και χρησιμοποιήθηκαν στη διαμόρφωση του εορτολογίου, στην υμνωδία και την εκκλησιαστική τέχνη. Παράλληλα, αναλύει τις εορτές που καθιερώθηκαν για να τιμάται η Υπέραγνη Μητέρα του Κυρίου, για την κεντρική θέση που κατέχει το πρόσωπό της στο μέγα και ακατάληπτο για την ανθρώπινη σοφία αλλά και για τις ουράνιες δυνάμεις μυστήριο. Ένα βιβλίο διανθισμένο με σπάνιες και κορυφαίας καλλιτεχνικής έκφρασης απεικονίσεις της Παναγίας, αφιέρωμα σεβασμού και τιμής προς την υπερένδοξη Μητέρα όλων των ανθρώπων.
«Άγια Μετέωρα»
Στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, πάνω από την Καλαμπάκα, υψώνονται περήφανοι και επιβλητικοί οι απόκοσμοι, τεράστιοι και σκοτεινοί βράχοι των Μετεώρων, γεμάτοι απολιθωμένα όστρακα – ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Σε αυτό το άγριο και απροσπέλαστο, υποβλητικό τοπίο, ανάμεσα ουρανού και γης, απλώνεται το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιον Όρος. Βέβαια, από τις είκοσι τέσσερεις μονές που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου), οι οποίες άριστα οργανωμένες και ανακαινισμένες με σεβασμό προς την παράδοση, για εξακόσια και περισσότερα χρόνια συνεχίζουν αταλάντευτα, χωρίς διακοπή και παρεκκλίσεις, γνήσια και αυστηρή τη μαρτυρία του ορθόδοξου μοναχισμού. Το παρόν βιβλίο αποτελεί ένα οδοιπορικό στην αγία λιθόπολη των Μετεώρων, που από το 1988 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ένα προσκύνημα στις μετεωρίτικες μονές πάνω στους ανεμόδαρτους βράχους, μια περιπλάνηση στην πολυκύμαντη ιστορία τους. Μέσα στις σελίδες αυτού του σύντομου οδηγού περιλαμβάνονται αρχαιολογικές, αρχιτεκτονικές και θεολογικές πληροφορίες, πληροφορίες τέχνης και πολιτισμού, ενώ το επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό, οι λεζάντες και τα πλαίσια που το συνοδεύουν, στοχεύουν να οδηγήσουν τον αναγνώστη στη μυστηριακή γοητεία και το ιερό δέος της ελληνορθόδοξης παράδοσης των μοναστηριών, που εκτός από ιερά και πνευματικά κέντρα, είναι ένας ανεκτίμητος αρχιτεκτονικός, καλλιτεχνικός και κειμηλιακός θησαυρός, του οποίου οι Μετεωρίτες μοναχοί και οι μοναχές είναι οι άμισθοι και άγρυπνοι φύλακες και φιλόκαλλοι συντηρητές.
«Σινά, το θεοβάδιστον όρος»
Η Ιερά Μονή του Θεοβάδιστου Όρους Σινά βρίσκεται στη βιβλική γη Μαδιάμ, σε μια μικρή κοιλάδα που σχηματίζουν οι υπώρειες των τριών καθαγιασμένων βουνών: της Αγίας Αικατερίνης, όπου τον 8ο ή 9ο αιώνα βρέθηκε το σκήνωμα της Αγίας, του Όρους Χωρήβ, όπου ο Θεός παρέδωσε τις Δέκα Εντολές στον Μωυσή, και της Αγίας Επιστήμης, όπου ασκήτευσαν οι Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη, οι οποίοι μαρτύρησαν στον διωγμό του Δεκίου (3ος αι.). Σημείο με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, εμπορικό σταυροδρόμι και ιερός χώρος, όπου συναντώνται οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες (ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ), η Ιερά Μονή Σινά κατέχει το μοναδικό προνόμιο στη ορθόδοξη Χριστιανοσύνη να είναι διοικητικά διά του Ηγουμένου της και Αρχιεπισκόπου Σινά «αδούλωτος, ασύδοτος, ακαταπάτητος, πάντη και παντός ελευθέρα, αυτοκέφαλος», καθώς δεν εξουσιάζεται από κανέναν Πατριάρχη ούτε από Σύνοδο. Οι Σιναΐτες μοναχοί, από την ύστερη αρχαιότητα έως σήμερα, διακονούν αδιάλειπτα μια παράδοση φιλανθρωπίας, άσκησης και προσευχής. Διαβιούν διακριτικά και ειρηνικά με τους Βεδουίνους κατοίκους της περιοχής, τους προσκυνητές και τους επισκέπτες, αφιερωμένοι στην προστασία της μεγάλης σιναϊτικής παράδοσης, των προσκυνημάτων, των μνημείων της και των μετοχίων της στην Αίγυπτο και τον διεθνή χώρο. Με τον τρόπο αυτό, διαμέσου των αιώνων, διατηρείται ο χώρος αυτός ως ένας ιερός βιβλικός τόπος, όπου μέχρι σήμερα το νόημα των γεγονότων της Νομοδοσίας και όλης της Παλαιάς Διαθήκης φωτίζεται και ερμηνεύεται με την εποχή της Καινής Διαθήκης στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού, την τιμή προς τη Θεοτόκο και όλους τους Αγίους, και ιδίως προς την Αγία Αικατερίνα.