Eurovision 2025: Πότε εμφανίζεται η Κλαυδία στον τελικό και πώς ψηφίζουμε
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον τελικό της Eurovision
Η Κλαυδία με την «Αστερομάτα» κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της Eurovision 2025 και το Σάββατο στη Βασιλεία θα παλέψει για την πρώτη θέση στον μουσικό διαγωνισμό

Η ώρα του μεγάλου τελικού της Eurovision 2025 έφτασε και η Κλαυδία με το «Αστερομάτα» ετοιμάζεται να ανέβει στη σκηνή της Βασιλείας το Σάββατο 17 Μαΐου, διεκδικώντας για την Ελλάδα μια θέση στην κορυφή της Ευρώπης. Η ελληνική συμμετοχή θα εμφανιστεί στη 17η θέση, σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία του διαγωνισμού.
Eurovision 2025: Μετάδοση σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ERTFLIX
Ο φετινός τελικός θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ1, το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και το Eurovision Channel του ERTFLIX, με ταυτόχρονο υποτιτλισμό και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, εξασφαλίζοντας προσβασιμότητα για όλους. Τον σχολιασμό της βραδιάς θα αναλάβουν για ακόμα μια χρονιά η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης, προσφέροντας γνώση, χιούμορ και συναίσθημα.
Οι χώρες που συμμετέχουν στον τελικό
Στον τελικό συμμετέχουν συνολικά 26 χώρες. Τα πέντε μεγάλα χρηματοδοτικά μέλη του διαγωνισμού – Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία – προκρίνονται απευθείας, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Φέτος, απευθείας πρόκριση στον τελικό έχει και η Ελβετία, ως νικήτρια του προηγούμενου διαγωνισμού.
Η Ελλάδα διεκδικεί την ψήφο του κοινού
Η Klavdia, μετά την καθηλωτική εμφάνιση στον ημιτελικό, έλαβε θετικά σχόλια τόσο από τους fans της Eurovision όσο και από τον ευρωπαϊκό Τύπο. Με το ιδιαίτερο ύφος του «Αστερομάτα» και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού, η ελληνική συμμετοχή μπαίνει στον τελικό πιο δυναμικά από ποτέ. Η ψηφοφορία του κοινού θα ανοίξει αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των εμφανίσεων, και οι τηλεθεατές καλούνται να στηρίξουν τις αγαπημένες τους συμμετοχές με βάση τη νέα διαδικασία που ισχύει τα τελευταία χρόνια – μέσω ειδικής πλατφόρμας ή τηλεφωνικά, ανάλογα με τη χώρα.
Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον τελικό
Νορβηγία – Kyle Alessandro – “Lighter”
Λουξεμβούργο – Laura Thorn – “La poupée monte le son”
Εσθονία – Tommy Cash – “Espresso Macchiato”
Ισραήλ – Yuval Raphael – “New Day Will Rise”
Λιθουανία – Katarsis – “Tavo akys”
Ισπανία – Melody – “Esa diva”
Ουκρανία – Ziferblat – “Bird of Pray”
Ηνωμένο Βασίλειο – Remember Monday – “What the Hell Just Happened?”
Αυστρία – JJ – “Wasted Love”
Ισλανδία – Væb – “Róa”
Λετονία – Tautumeitas – “Bur man laimi”
Ολλανδία – Claude – “C’est la vie”
Φινλανδία – Erika Vikman – “Ich komme”
Ιταλία – Lucio Corsi – “Volevo essere un duro”
Πολωνία – Justyna Steczkowska – “Gaja”
Γερμανία – Abor & Tynna – “Baller”
Ελλάδα – Klavdia – “Asteromata”
Αρμενία – Parg – “Survivor”
Ελβετία – Zoë Më – “Voyage”
Μάλτα – Miriana Conte – “Serving”
Πορτογαλία – Napa – “Deslocado”
Δανία – Sissal – “Hallucination”
Σουηδία – KAJ – “Bara bada bastu”
Γαλλία – Louane – “Maman”
Σαν Μαρίνο – Gabry Ponte – “Tutta l’Italia”
Αλβανία – Shkodra Elektronike – “Zjerm”
Eurovision 2025: Τι δείχνουν οι στοιχηματικές πριν τον τελικό -Η εκτίμηση για την Κλαυδία και το μεγάλο φαβορί
Έπειτα και από την οριστικοποίηση των χωρών που θα δώσουν το «παρών» στον αυριανό τελικό, οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών αναδιαμορφώθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις. Κερδισμένη από τις αλλαγές αυτές φαίνεται πως βγήκε η Ελλάδα. Η «Αστερομάτα» ανέβηκε στη 17η θέση των στοιχημάτων, επιστρέφοντας στην 20άδα, έπειτα από την πτώση των τελευταίων ημερών, που την είχε φέρει ακόμα και στην 23η θέση.Όσον αφορά τη μάχη της κορυφής, η Σουηδία με το συγκρότημα KAJ και το «Bara bada bastu» συνεχίζει να είναι το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης.

Η χώρα που φαίνεται να την απειλεί περισσότερο είναι η Αυστρία με το «Wasted Love» του JJ, με την εκπρόσωπο της Γαλλίας, Louane, να ακολουθεί με το «Maman».
Τέλος, την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ολλανδία με το «C'est la vie» του Claude και η Φινλανδία με το «Ich Komme» της Erika Vikman.
Σχετικά με τις υπόλοιπες θέσεις, το Ισραήλ φαίνεται να υποχωρεί, καθώς πλέον βρίσκεται εκτός πεντάδας, με τις Εσθονία, Ελβετία, Αλβανία και Μάλτα να έχουν τον πρώτο λόγο για είσοδο στη δεκάδα, την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ουκρανία προσπαθούν να ανέβουν.
