Ένα από τα πιο ωραία δημοσιογραφικά ταξίδια της Ελληνικής τηλεόρασης κάνει φέτος από τον περασμένο Ιανουάριο η δημοσιογράφος Ευλαμπία Ρέβη ταξιδεύοντας σε όλη την χώρα μαζί με τον συνάδελφο της Γιώργο Κουρδή. Η ενημερωτική εκπομπή τους που εκπέμπει κάθε μέρα από κάθε γωνιά της Ελλάδας από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ έχει καταγράψει όλα όσα συμβαίνουν σε μικρές και μεγάλες πόλεις, αλλά και σε πολλά από τα νησιά μας. Η γνωστή παρουσιάστρια της εκπομπής «Όπου υπάρχει Ελλάδα» μιλώντας στο parapolitika.gr αποκαλύπτει μερικές πτυχές του ταξιδιού αυτού, αλλά και όσα την ώθησαν να γίνει δημοσιογράφος.


revi_-pan_8215

Πως είναι έως τώρα το δημοσιογραφικό «ταξίδι» σας με την εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»;


Είναι ένα μοναδικό ταξίδι ζωής, γεμάτο συγκινήσεις, γνωριμίες και εμπειρίες που δύσκολα ξεχνιούνται. Η Ελλάδα μας έχει αμέτρητες γωνιές που αξίζουν να αναδειχθούν, και κάθε μέρος έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του ιδιαιτερότητες. Το πιο όμορφο κομμάτι είναι η επαφή με τον κόσμο, η φιλοξενία, οι αφηγήσεις των ανθρώπων που συναντούμε και η δέσμευση ότι θα τα ξαναπούμε.


Τι σας έχει εντυπωσιάσει από κάθε τόπο που έχετε επισκεφθεί;


Κάθε μέρος έχει κάτι ξεχωριστό. Σε κάποια μέρη είναι η φύση που σου κόβει την ανάσα, αλλού είναι η παράδοση που διατηρείται ζωντανή. Υπάρχουν τόποι που σε εντυπωσιάζουν με την ιστορία τους, άλλοι με τους ανθρώπους τους. Σε κάθε ταξίδι, κάτι μας κερδίζει και μένει μέσα μας.


Ποιά ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία σε κάθε τόπο που πήγατε;


Οι δυσκολίες ποικίλουν. Σε ορεινές περιοχές, μπορεί να είναι η πρόσβαση, ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες. Σε νησιά, μπορεί να είναι η μετακίνηση και ο χρόνος που χρειάζεται για να καλυφθούν όλες οι ιστορίες που θέλουμε να αφηγηθούμε. Επίσης, το γύρισμα μιας εκπομπής έχει πάντα τεχνικές δυσκολίες – από τον ήχο και τον φωτισμό μέχρι την προσαρμογή στο απρόβλεπτο, όπως ένας σκυλάκος να μασουλήσει τα καλώδια της γεννήτριάς μας.


Από κούραση πως πάτε; Φαίνεται ότι είστε συνέχεια, από το πρωί έως το βράδυ, στο «πόδι».



Η κούραση είναι δεδομένη, αλλά την ξεχνάς όταν κάνεις κάτι που αγαπάς. Ναι, τα ταξίδια μας είναι απαιτητικά, τις πιο πολλές φορές κάνουμε check in και check out την ίδια ημέρα και τρέχουμε με τις βαλίτσες μας, όμως η ενέργεια που παίρνουμε από τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους μάς κρατάει όρθιους και δυνατούς.


Πως είναι η μέρα σας σε κάθε τόπο σε σχέση με την οργάνωση της εκπομπής;


Η οργάνωση είναι το παν. Η ημέρα ξεκινά νωρίς, με το πρόγραμμα που έχουμε για κάθε τόπο, τις συνεννοήσεις, τις προετοιμασίες. Χρειάζεται ευελιξία, γιατί πάντα προκύπτουν εκπλήξεις ως προς το πού θα στήσουμε το στούντιό μας, όπως στην Κάλυμνο, που άρχισε να βρέχει και βρήκαμε καταφύγιο σε ένα παραδοσιακό τσιπουράδικο. Το βράδυ κάνουμε αξιολόγηση του υλικού, σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα και φυσικά, πάντα ενδιάμεσα βρίσκουμε χρόνο για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εκάστοτε τόπο και τους ανθρώπους του.


Επιλέγετε εσείς τους τόπους ή δέχεστε καλέσματα από την τοπική κοινωνία;


Οι επιλογές γίνονται με συνδυασμό. Έχουμε μια δική μας λίστα με προορισμούς που θέλουμε να καλύψουμε, αλλά συχνά δεχόμαστε προσκλήσεις από τοπικές κοινωνίες, φορείς ή κατοίκους που μας προτείνουν ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν.


Αν σας πάω λίγο πίσω στα χρόνια, πως αποφασίσατε να γίνετε δημοσιογράφος;


Δεν μπορώ να πω ότι από μικρή ήθελα να αφηγούμαι ιστορίες και να μεταφέρω γεγονότα. Ήταν μια πρόκληση που ήρθε στη ζωή μου στα 18 μετά από παρότρυνση της αδελφής μου. Θυμάμαι το πρώτο έτος που σπούδαζα στο πανεπιστήμιο της Αθήνας να σκέφτομαι να ξαναδώσω Πανελλήνιες γιατί σκεφτόμουν ότι είμαι πολύ ντροπαλή και ευαίσθητη για να κάνω αυτή τη δουλειά. Μέχρι που σε μια διάλεξη μας μίλησαν για τον ρόλο μας στην αποκάλυψη της αλήθειας, στο να δίνεις φωνή στους αδυνάμους, στο να μάχεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διαφυλάττεις τη Δημοκρατία. Εκεί είπα ότι αξίζει έστω να το δοκιμάσω, γιατί πάντα και σε όλη μου τη ζωή από μικρή ήμουν δίπλα στους ανθρώπους που ήταν πιο ευάλωτοι. Ήξερα, λοιπόν, ότι θα είναι ένας απαιτητικός χώρος, αλλά η αγάπη μου για την αλήθεια, τον συνάνθρωπο και την ενημέρωση με οδήγησε εδώ. Βέβαια, όλα αυτά τα 15χρόνια κάθε ημέρα λέω στον εαυτό μου «όσο αντέξεις», γιατί η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα σκληρό επάγγελμα από πολλές απόψεις.


Ο χώρος της δημοσιογραφίας είναι δύσκολος για μια γυναίκα;


Η δημοσιογραφία είναι δύσκολη γενικά, αλλά για μια γυναίκα υπάρχουν επιπλέον προκλήσεις. Υπάρχουν στερεότυπα, προκαταλήψεις και δυσκολίες που κάνουν την πορεία πιο απαιτητική. Ωστόσο, πεφωτισμένες γυναίκες στον χώρο μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν να σταθούν ισάξια και να διαπρέψουν.


Έχετε δεχθεί άδικη κριτική από πολίτες ή από επώνυμους ανθρώπους; Πως αντιδράσατε;


Η κριτική είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Υπάρχουν φορές που είναι δίκαιη και βοηθά να γίνουμε καλύτεροι, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου είναι άδικη ή κακόβουλη. Προσπαθώ να τη φιλτράρω, να κρατώ ό,τι είναι χρήσιμο και να αφήνω πίσω ό,τι γίνεται απλώς για εντυπωσιασμό ή κακεντρέχεια.


Έχετε αντιμετωπίσει εργασιακό bullying ή κάποιας μορφής βίας στη δουλειά σας;


Δυστυχώς, ο χώρος της δημοσιογραφίας δεν είναι άμοιρος από τέτοια φαινόμενα. Ναι, υπάρχουν στιγμές που υπάρχει πίεση, κακή συμπεριφορά ή ακόμα και προσπάθειες εκφοβισμού. Το σημαντικό είναι να μπορείς να σταθείς δυνατή, να βάζεις όρια και να στηρίζεσαι σε ανθρώπους που σε εκτιμούν, σε σέβονται και δεν σε φθονούν.