Εφαγε… άκυρο ο Καλφαγιάννης για την ΕΡΤ
Σε ηλεκτρισµένη ατμόσφαιρα η συνεδρίαση δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ
Μια συνεδρίαση κατά την οποία αρκετές φορές η ατµόσφαιρα ήταν ηλεκτρισµένη πραγµατοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία της κοµµατικής οργάνωσης των δηµοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Λεωνίδου, στον Κολωνό.
Μια σειρά από στελέχη, απευθυνόµενα ουσιαστικά στην ηγεσία του κόµµατος, εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους γιατί θεωρούν ότι αγνοούνται συστηµατικά, όχι µόνο σε πολιτικές αποφάσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, αλλά και σε ζητήµατα όπως η ΕΡΤ και τα υπόλοιπα µέσα που σχετίζονται µε το ∆ηµόσιο (σ.σ.: ΑΠΕ, Γενική Γραµµατεία).
«Μας φέρνετε κάθε φορά που έχετε δυσκολίες να… καθαρίσουµε, κατόπιν εορτής, και δεν µας ρωτάτε για τίποτα σε σχέση µε την επικοινωνία προς τα έξω των κυβερνητικών θέσεων και της ουσίας ζητηµάτων όπως η ΕΡΤ», είπαν πολλοί και γνωστοί δηµοσιογράφοι. Σε αυτό το πλαίσιο, στο στόχαστρο βρέθηκε για άλλη µία φορά ο ∆ηµήτρης Τρίµης.
Ο πολύπειρος Γιάννης Μαµουζέλος ήταν από εκείνους που γκρίνιαξαν πολύ για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε η τοποθέτηση του Λάµπη Ταγµατάρχη στην ΕΡΤ. Είναι ενδεικτικό ότι από όσους πήραν τον λόγο… ούτε ένας δεν τον υποστήριξε. Αλλωστε, τις προηγούµενες ηµέρες δηµοσιογράφοι όπως η Ευγενία Λουπάκη και ο Θανάσης Καρτερός, µέσα από τις στήλες της «Αυγής», είχαν λιγότερο ή περισσότερο έντονα αντιταχθεί σε αυτή την επιλογή. Παρά τις αντιδράσεις, όµως, ο Λ. Ταγµατάρχης φάνηκε να απολαµβάνει της απόλυτης στήριξης του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.
Το επιχείρηµα που προβάλλει ο τελευταίος προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκεκριµένο και απλό: «Θα ήταν λάθος να επιλέξουµε ένα κοµµατικό στέλεχος για τη θέση του διευθύνοντος συµβούλου». Σύµφωνα µε τον κ. Παππά, η περίπτωση Ταγµατάρχη µπορεί να βγάλει από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση, δίνοντας άµεση εκκίνηση στο νέο ραδιοτηλεοπτικό εγχείρηµα. Αντίθετα, ουδείς είχε να πει το παραµικρό για την περίπτωση του Σταύρου Καπάκου, ο οποίος χαίρει γενικότερης εκτιµήσεως και ως δηµοσιογράφος και ως χαρακτήρας. Καλά λόγια ακούστηκαν και για τον ∆ιονύση Τσακνή, που µπορεί να µην αποτελεί στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (παλαιότερα ήταν στο ΚΚΕ και στη συνέχεια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά η τοποθέτησή του δεν προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις.
Σε ό,τι αφορά δηµοσιογράφους που συζητείται να αξιοποιηθούν σε κεντρικές θέσεις στη νέα ΕΡΤ, ακούγονται τα ονόµατα του Γιώργου Γιουκάκη και του Νίκου Αγγελίδη, ενώ ο επικεφαλής της ΠΟΣΠΕΡΤ, Π. Καλφαγιάννης, όσο και να φωνάζει σε ραδιόφωνα και κανάλια, δεν πρόκειται σε καµία περίπτωση να συµµετάσχει στα διοικητικά της δηµόσιας τηλεόρασης. Στην Κουµουνδούρου έχουν «φορτώσει» µαζί του και λένε: «Ας παραιτηθεί από την ΠΟΣΠΕΡΤ κι ας βάλει υποψηφιότητα για εκπρόσωπος στο ∆.Σ. Αν εκλεγεί, ευπρόσδεκτος. Αλλη περίπτωση δεν υπάρχει».
Τι προβλέπει η διαδικασία
Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί µέχρι σήµερα, στο νέο σχήµα συµµετέχουν, µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισµού, ο συνθέτης ∆ιονύσης Τσακνής ως πρόεδρος, ο Λάµπης Ταγµατάρχης ως διευθύνων σύµβουλος και οι Μιχάλης Γρηγορίου, Ελλη Παπακωνσταντίνου και Νίκος Τρανός ως µέλη. Εκκρεµεί η εκλογή δύο µελών από τους εργαζοµένους, µε άµεση, καθολική και µυστική ψηφοφορία. Το νέο ∆.Σ. το αµέσως επόµενο χρονικό διάστηµα θα περάσει από την Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας, η οποία έχει γνωµοδοτικό χαρακτήρα, και στη συνέχεια η απόφαση του Νίκου Παππά θα δηµοσιευτεί στο ΦΕΚ. Η νέα διοίκηση θα συλλέξει τις αιτήσεις των απολυµένων και στη συνέχεια θα ανοίξει τα προγράµµατα της ΕΡΤ στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.