Η ΕΡΤ1 ανοίγει τη νέα της σελίδα στη μυθοπλασία με μια σειρά εποχής που μυρίζει αλάτι, σίδερο και ιδρώτα: το «Από Ήλιο σε Ήλιο». Η πρεμιέρα έρχεται τη Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026, στις 22:00, και το ταξίδι ξεκινά στη Σέριφο των αρχών του 20ού αιώνα, εκεί όπου η ζωή μετριέται με βάρδιες στα μεταλλεία και οι άνθρωποι μετριούνται με αντοχή.

Με φόντο την ιστορική απεργία των μεταλλωρύχων το 1916, η σειρά παντρεύει μια μεγάλη ερωτική ιστορία με κοινωνικό σφυγμό και ιστορική τεκμηρίωση, φωτίζοντας ένα κομβικό ορόσημο του ελληνικού εργατικού κινήματος. Ένας έρωτας που δεν έχει «άνεση» να ανθίσει, γιατί μεγαλώνει μέσα σε κανόνες, εξουσίες, φόβο και μια κοινωνία που βράζει. Η σειρά βασίζεται στα βιβλία της Μαίρης Κόντζογλου «Από ήλιο σε ήλιο. Αποσπερίτης» και «Από ήλιο σε ήλιο. Ανέσπερος». Το τηλεοπτικό σενάριο υπογράφει η Μαρία Γεωργιάδου, ενώ τη σκηνοθεσία έχουν ο Βασίλης Τσελεμέγκος και ο Χρήστος Αναγνωστόπουλος.

Από Ήλιο σε Ήλιο: Η υπόθεση της σειράς 

Ο Περσέας είναι παιδί μιας γυναίκας που έμαθε να στέκεται όρθια και ενός πατέρα που χάθηκε στις στοές. Η μητέρα του, η Κατερινέτα, κόντρα στα «πρέπει» της εποχής, τον μεγάλωσε με αξιοπρέπεια, μαθαίνοντάς του να μη σκύβει το κεφάλι. Εκείνος, σχεδόν από παιδί, μπαίνει στον ίδιο δρόμο: δουλεύει «από ήλιο σε ήλιο», από χάραμα μέχρι δύση, σε ένα νησί που δεν χαρίζεται. Μέσα στον κίνδυνο των γαλαριών, γεννιέται ο έρωτάς του με την Ανδρομέδα, κόρη του ανθρώπου που στέκεται απέναντί του σαν «αφεντικό» και αντίπαλος. Ένας δεσμός που δοκιμάζεται από κοινωνικές διαφορές, συμφέροντα και φόβο, αλλά επιμένει να ανασαίνει. Κι όσο η ένταση στο νησί ανεβαίνει και ο δρόμος προς την απεργία στρώνεται με αδικία, ο Περσέας, η Ανδρομέδα και η Κατερινέτα μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα, εκεί όπου ο προσωπικός πόνος συναντά τη συλλογική διεκδίκηση.

Τι θα δούμε στα 3 πρώτα επεισόδια

Δευτέρα 2 Μαρτίου, 22:00 - Επεισόδιο 1

Στη Σέριφο του 1881, οι εργάτες λιώνουν στις στοές για ένα μεροκάματο. Ανάμεσά τους ο Περσέας (Κωνσταντίνος Πλεμμένος) περιμένει τη γέννα του πρώτου του παιδιού, μέχρι που μια κατολίσθηση τον παγιδεύει στα σπλάχνα του βουνού. Την ίδια στιγμή, η Κατερινέτα (Ντάνη Γιαννακοπούλου) γεννά αγόρι και του δίνει το όνομα Περσέας, σαν τάμα στη μνήμη του πατέρα. 25 χρόνια μετά, η Κατερινέτα κρατά μέσα της έναν έρωτα που δεν «επιτρέπεται», υπακούοντας σε άγραφους νόμους του νησιού. Ο Περσέας (γιος) (Κωνσταντίνος Ελματζίογλου) ερωτεύεται την Ανδρομέδα (Αλεξάνδρα Κολαΐτη), κόρη του Δρακούλη (Αλέκος Συσσοβίτης) — του ανθρώπου που ο ίδιος θεωρεί θανάσιμο εχθρό του.

Τρίτη 3 Μαρτίου, 22:00 - Επεισόδιο 2

Ο Περσέας (γιος) πρέπει να σταθεί απέναντι στην έχθρα του Δρακούλη, του «μικρού αφεντικού» των μεταλλείων, που αρχίζει να μυρίζεται τον δεσμό με την κόρη του. Οι εργάτες συνεχίζουν να παλεύουν καθημερινά με τον θάνατο στις γαλαρίες, κάτω από απάνθρωπη επιτήρηση. Η Κατερινέτα, ως χήρα, γίνεται στόχος συκοφαντιών: κυκλοφορούν φήμες ότι έχει σχέση με τον Μανώλη (Κίμωνας Κουρής), αδελφό του νεκρού άντρα της. Παράλληλα, μαθαίνει πως ο γιος της έχει πειστεί να δηλώσει εθελοντής στον Μακεδονικό Αγώνα. Για να τον σταματήσει, αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από τον άνθρωπο που μισεί και θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο του άντρα της.

Τετάρτη 4 Μαρτίου, 22:00 - Επεισόδιο 3

Η Κατερινέτα πιάνει δουλειά ως υπηρέτρια στους Γκρόμαν, ενώ ο Δρακούλης συνεχίζει την απάνθρωπη στάση του απέναντι στους εργάτες. Ένας δωδεκάχρονος ορφανός, ο Κωνσταντίνος, γνωρίζει τον ευεργέτη του, τον Θεόφιλο Σπέρα (Δημήτρης Ξανθόπουλος), και αρχίζει να μεταμορφώνεται στον άνθρωπο που θα παίξει ρόλο στην ιστορία του νησιού. Ο Περσέας στέλνει κρυφό ραβασάκι στην Ανδρομέδα και κλείνουν το πρώτο τους ραντεβού, ενώ η Κατερινέτα νιώθει πιο δυνατά το «απαγορευμένο» σκίρτημα για τον Μανώλη. Ο Δρακούλης καταπλακώνει τη στοά με τα αρχαία που βρέθηκαν, όμως τα καπηλεύτηκε ο Εμίλ Γκρόμαν (Γιάννης Spengler). Ο Περσέας θέλει να μάθει την ιστορία των γονιών του και η Κατερινέτα γυρίζει, έναν χρόνο πριν, στο 1880.

Από ήλιο σε ήλιο φωτό

Γνωρίστε τους κεντρικούς ήρωες 

  • Κατερινέτα (Ντάνη Γιαννακοπούλου): Γεννημένη στη Σέριφο από γονείς που θεωρούνταν «ξένοι», μεγαλώνει με το στίγμα της «διαφορετικής». Αγαπά ιδιαίτερα τον πατέρα της, που αρνείται να δουλέψει στα μεταλλεία. Ερωτεύεται τον Περσέα Κονόμο, τον οποίο εκείνος την «κλέβει» και την παντρεύεται παρά τις αντιδράσεις. Τη μέρα που γεννά, ο άντρας της σκοτώνεται από κατάρρευση στοάς. Μεγαλώνει μόνη τον γιο της με πείσμα και αξιοπρέπεια, στέκεται στο πλευρό του στους αγώνες των εργατών και κουβαλά έναν αμοιβαίο, απαγορευμένο έρωτα για τον Μανώλη, τον αδελφό του συζύγου της, έρωτα που απαιτεί σύγκρουση με τις αντιλήψεις του τόπου.
  • Περσέας (ο σύζυγος της Κατερινέτας) - Κωνσταντίνος Πλεμμένος: Γιος της Μαρίας Κονόμου, ξεχωρίζει για ευαισθησία και αρχές. Δεν υπακούει τυφλά στον πατέρα του. Ανακοινώνει τον έρωτά του για την Κατερινέτα, συγκρούεται, την παντρεύεται στο μοναστήρι του Ταξιάρχη «για να προστατεύσει την τιμή της». Η σύγκρουση με την οικογένεια είναι σφοδρή και η μητέρα του σκοτώνεται χτυπώντας στο τζάκι. Φεύγει διωγμένος, δουλεύει στα μεταλλεία, αγαπά βαθιά τη γυναίκα του, περιμένει το παιδί τους και δεν ξέρει πως ο ζηλόφθονος Γιάννης υπονομεύει την ευτυχία του. Χάνει τη ζωή του στη στοά.
  • Μανώλης (μικρός αδελφός Περσέα) - Κίμωνας Κουρής: Ο μόνος που στηρίζει ανοιχτά τον Περσέα στον γάμο του με την Κατερινέτα και γι’ αυτό συγκρούεται με την οικογένεια. Μετά τον θάνατο του αδελφού του, στέκεται δίπλα στην Κατερινέτα και το παιδί, τους φιλοξενεί, και μέσα στη συνύπαρξη γεννιέται ένας βαθύς, κρυφός και απαγορευμένος έρωτας. Προσπαθεί να ξεφύγει παντρεύοντας κρυφά την Άννα και σχεδιάζοντας να φύγει, όμως τα αισθήματα δεν σβήνουν. Θα δουλέψει στα μεταλλεία και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση των εργατών.
  • Δρακούλης (Αλέκος Συσσοβίτης): Το «μικρό αφεντικό» του νησιού και δεξί χέρι του Εμίλ Γκρόμαν. Από διερμηνέας ανεβαίνει μέσα από κολακεία, συκοφαντία και πίεση, ελπίζοντας σε ανταμοιβή που δεν έρχεται ποτέ. Ο Γκρόμαν τον κρατά από ανάγκη, ο γιος του επιχειρεί να τον παραγκωνίσει, κι εκείνος τυφλώνεται από φιλοδοξία. Αδιαφορεί για τα αισθήματα της κόρης του, μετράει συμφέροντα, και ο έρωτάς του για τη Λένη μπλέκεται με υπολογισμό και προίκα.
  • Περσέας (γιος) - Κωνσταντίνος Ελματζίογλου: Μεγαλώνει στη φτώχεια με περηφάνια, παλεύει για τον εαυτό του και τη μητέρα του. Ονειρεύεται να φύγει, αλλά μένει δίπλα της. Γίνεται φίλος και συναγωνιστής με τον Κωνσταντή Σπέρα, παλεύει για το δίκιο των εργατών, ερωτεύεται την Ανδρομέδα και πληγώνεται όταν εκείνη παντρεύεται τον αντίπαλό του. Φυλακίζεται για τον αγώνα του, όμως δεν λυγίζει, και στο τέλος στέκεται όρθιος δίπλα στη γυναίκα που αγαπά.
  • Ανδρομέδα (Αλεξάνδρα Κολαΐτη): Δεν μοιάζει στον αλαζονικό πατέρα της. Μεγαλώνει με αγάπη από τη θεία της, την Ταξιαρχούλα, μαθαίνει σεβασμό και αξιοπρέπεια. Ερωτεύεται τον Περσέα από το σχολείο και δεν την νοιάζουν τα χρήματα. Ο πατέρας της παρεμβαίνει αυταρχικά, την οδηγεί σε γάμο με τον Γκέοργκ Γκρόμαν, όμως εκείνη κρατά την καρδιά της πιστή. Στο τέλος απαρνιέται τα προνόμια και στέκεται ισότιμα στο πλευρό του Περσέα.
  • Ταξιαρχούλα (Ελεάνα Καυκάλα): Αδικήθηκε στην περιουσία αλλά δεν κράτησε κακία. Αναλαμβάνει την Ανδρομέδα σαν μητέρα μετά τον θάνατο της αδελφής της στη γέννα. Υπομένει τους περιορισμούς του Δρακούλη, στηρίζει κρυφά τον έρωτα της Ανδρομέδας και γνωρίζει τον Θεμιστοκλή βιώνοντας πρώτη φορά έρωτα. Ο Δρακούλης τη δίνει σε γάμο με τον επιστάτη Αντώνη, τον τιμά μέχρι τον άδικο θάνατό του, και μετά στέκεται ανοιχτά στο πλευρό των εργατών.
  • Εμίλ Γκρόμαν (Γιάννης Spengler): Χωρίς την καταγωγή και τα χρήματα που θα ήθελε, αναλαμβάνει τα μεταλλεία για να αποδείξει αξία και να πλουτίσει. Σκληρός και άδικος εργοδότης, αδιάφορος για ατυχήματα και θανάτους, βλέπει τη Σέριφο ως σκαλοπάτι. Οι «αγαθοεργίες» του είναι υπολογισμός, η εξουσία είναι ανάγκη, και γύρω του έχει μόνο αυλικούς που τους φοβάται.
  • Γκέοργκ Γκρόμαν (Παναγιώτης Εξαρχέας): Στόχος του ένας συμφέρων γάμος και κοινωνική άνοδος. Γίνεται ευνοούμενος της βασίλισσας Σοφίας λόγω καταγωγής, παντρεύεται την Ανδρομέδα σε στιγμή αδυναμίας και μετά το μετανιώνει. Πληγώνεται από την απομάκρυνσή της, χωρίς να καταλαβαίνει πως η «εύθραυστη» συμπεριφορά της είναι στην ουσία η αφοσίωσή της στον Περσέα.
  • Γαβρίλης (καφετζής) - Μιχάλης Αεράκης: Το καφενείο του στο Μέγα Λιβάδι γίνεται τόπος χαράς αλλά και κέντρο συζητήσεων των εξοργισμένων εργατών που οργανώνονται. Συμπαθεί την Κατερινέτα και δεν της χρεώνει την «ξένη» καταγωγή. Η οικογενειακή του ηρεμία κλονίζεται όταν αποκαλύπτεται η σχέση της γυναίκας του, Ειρήνης, με τον Ζαννή Κονόμο, από την οποία γεννήθηκε ο Γιάννης. Νιώθει προδοσία, όμως ο γιος του, Σπύρος, τον συγκρατεί.
  • Γερακάρης (χωροφύλακας) - Λεωνίδας Καλφαγιαννής: Βίαιος, αντιπαθητικός, με σκοτεινό παρελθόν. Συνεργός του Δρακούλη σε απάτες, κάνει επίδειξη δύναμης και κακοποιεί γυναίκες που τον ελκύουν. Όταν ερωτεύεται ειλικρινά, ανακαλύπτει ανθρωπιά, και μια απώλεια τον στρέφει εναντίον του Δρακούλη. Βλέπει σταδιακά το δίκιο των εργατών, αλλά φοβάται το κόστος των γενναίων αποφάσεων.
  • Γιάννης (μεταλλωρύχος, «φίλος» Περσέα πατέρα) - Σταύρος Σβήγκος: Θαυμάζει τον Περσέα, όμως η ζήλια γίνεται μίσος: για την οικογένεια, για την αγάπη της Κατερινέτας. Παίζει ρόλο στον θάνατο του Περσέα και το βάρος μεγαλώνει όταν μαθαίνει πως είναι νόθος γιος του Ζαννή Κονόμου και της Ειρήνης, άρα ετεροθαλής αδελφός του Περσέα. Επανασυνδέεται με τη βιολογική μητέρα του, χωρίς να απορρίψει τη γυναίκα που τον μεγάλωσε, και μεταμορφώνεται από άνθρωπος του Δρακούλη σε υποστηρικτή του κινήματος.
  • Ζαννής Κονόμος (Στράτος Τζώρτζογλου): Πατριάρχης-δυνάστης: αποφασίζει για όλους, δεν σηκώνει αντίρρηση, «αγαπά» μόνο υπό όρους υπακοής. Το ίδιο επιβάλλεται στη γυναίκα του. Θεωρεί τον εαυτό του άρχοντα και ευεργέτη, ιδιότητα που απειλείται με την άφιξη του Γκρόμαν. Δεν του δίνει τα χωράφια που ζητά, κρατά αυτή τη στάση μια ζωή. Πονά για τον Περσέα αλλά δείχνει ανάλγητος και διώχνει και τον Μανώλη όταν ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Για εκείνον η κατανόηση είναι αδυναμία, ο εγωισμός δύναμη.

Πρωταγωνιστούν: Ντάνη Γιαννακοπούλου, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Κίμων Κουρής, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Αλέκος Συσσοβίτης, Μιχάλης Αεράκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελεάνα Καυκαλά, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Σταύρος Σβήγκος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Στράτος Τζώρτζογλου, Μαρθήλια Σβάρνα κ.ά.

Σενάριο: Μαρία Γεωργιάδου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσελεμέγκος, Χρήστος Αναγνωστόπουλος
Παραγωγός: Πάνος Παπαχατζής
Εκτέλεση παραγωγής: ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε.
Παραγωγή: ΕΡΤ