Η Eurovision 2026 δεν έχει καν ξεκινήσει επίσημα και όμως… το παρασκήνιο ήδη κινείται με ένταση, εξελίξεις και πρόσωπα που διαμορφώνουν το κλίμα πριν ακόμα ανάψουν τα φώτα της σκηνής. Από τις πρώτες τεχνικές δοκιμές μέχρι δηλώσεις που προκαλούν αντιδράσεις και επιστροφές που φέρνουν σιγουριά, όλα δείχνουν ότι φέτος τίποτα δεν θα είναι «ήσυχο». Η ελληνική αποστολή με τον Akylas κάνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα πριν τη Βιέννη, με τη stand-in rehearsal να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Πρόκειται για μια διαδικασία-κλειδί, που γίνεται κάθε χρόνο πριν την άφιξη των καλλιτεχνών στη διοργανώτρια πόλη. Σε αυτές τις πρόβες, επαγγελματίες performers από τη διοργανώτρια χώρα αναπαριστούν τη σκηνική παρουσία κάθε συμμετοχής, ακολουθώντας πιστά το σκηνοθετικό πλάνο που έχει καταθέσει η κάθε αποστολή. Η ελληνική ομάδα θα παραλάβει το σχετικό υλικό, θα το αξιολογήσει και θα στείλει τις απαραίτητες παρατηρήσεις, με στόχο να διορθωθούν λεπτομέρειες σε φωτισμούς, σκηνοθεσία και τηλεοπτικά πλάνα. Είναι η πρώτη πραγματική «ματιά» στο πώς θα δείχνει η εμφάνιση στη σκηνή. Ο επόμενος σταθμός είναι η πρώτη τεχνική πρόβα του Akylas στη Wiener Stadthalle, που έχει οριστεί για τις αρχές Μαΐου, εκεί όπου το concept θα πάρει πλέον την τελική του μορφή.

Διαβάστε: Eurovision: Το "μυστικό" που βγάζει νικητές τα τελευταία 20 χρόνια - Οι θέσεις που γράφουν ιστορία στον τελικό (Βίντεο)

Boy George: Η δήλωση για το Ισραήλ που διχάζει 

Την ίδια στιγμή, το κλίμα γύρω από τη Eurovision φορτίζεται και εκτός σκηνής. Ο Boy George, που συμμετέχει φέτος στο τραγούδι της Senhit, η οποία εκπροσωπεί τον Άγιο Μαρίνο, επέλεξε για άλλη μια φορά να πάρει θέση σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Με ανάρτησή του στο X, σχολίασε τη στάση απέναντι στο Ισραήλ, γράφοντας χαρακτηριστικά: «It's very trendy to hate Israel but I have always said "fashion for the fragile, style for the brave"». Η τοποθέτησή του προκάλεσε άμεσο κύμα αντιδράσεων, με το κοινό να χωρίζεται σε δύο «στρατόπεδα». Ωστόσο, για όσους γνωρίζουν τον ίδιο, η στάση του δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Boy George έχει εκφραστεί επανειλημμένα κατά των πολιτιστικών μποϊκοτάζ, υποστηρίζοντας ότι η τέχνη δεν πρέπει να γίνεται πεδίο αποκλεισμών. Έχει εμφανιστεί στο Ισραήλ στο παρελθόν, αγνοώντας πιέσεις και αντιδράσεις, κάτι που τον έχει φέρει πολλές φορές στο επίκεντρο κριτικής. Η φετινή του παρουσία στη Eurovision δεν περιορίζεται σε μια απλή συνεργασία. Φέρει ένα ξεκάθαρο συμβολικό βάρος, ειδικά από τη στιγμή που και η Senhit έχει εκφράσει αντίστοιχες θέσεις. 

Eurovision 2026 - Boy George: Η δήλωση για το Ισραήλ που διχάζει

Η επιστροφή που φέρνει "σταθερότητα" - Κοζάκου & Καπουτζίδης

Μέσα σε αυτό το σκηνικό έντασης και προσμονής, η ελληνική πλευρά «κλειδώνει» κάτι που φέρνει ασφάλεια στο κοινό: τον σχολιασμό! Η ΕΡΤ επιβεβαίωσε ότι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης επιστρέφουν επίσημα για να αναλάβουν τη μετάδοση των δύο ημιτελικών και του μεγάλου τελικού. Το δίδυμο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τη Eurovision στην Ελλάδα, χάρη στον συνδυασμό χιούμορ, αμεσότητας και γνώσης που έχουν χτίσει όλα αυτά τα χρόνια. Η σχέση τους με τον διαγωνισμό μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες. Από την Αθήνα του 2006 μέχρι σήμερα, έχουν διανύσει μια κοινή πορεία που εδραιώθηκε τηλεοπτικά από το 2013 και μετά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η επιστροφή τους θεωρείται από πολλούς «σίγουρη επιλογή» για την ΕΡΤ, σε έναν διαγωνισμό που κάθε χρόνο απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση.

Όσο πλησιάζουμε προς τη Βιέννη, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η Eurovision 2026 δεν θα κριθεί μόνο στη σκηνή. Οι πρόβες που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα, οι δηλώσεις που προκαλούν αντιδράσεις και τα πρόσωπα που επιστρέφουν ή διεκδικούν χώρο, συνθέτουν ένα παζλ που ήδη «γράφει» τη δική του ιστορία. Και αν κάτι φαίνεται σίγουρο από τώρα, είναι ένα: φέτος, το πραγματικό σόου έχει ήδη ξεκινήσει… πριν καν ακουστεί η πρώτη νότα.