Το δικό τους στίγμα σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και συνολικά τον νόμο Παππά για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έδωσαν οι εκπρόσωποι των καναλαρχών στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Πέμπτης, η οποία, εκτός των άλλων, είχε έντονα σημειολογικά στοιχεία.

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΙΤΗΣΕΕ, Πάνος Κυριακόπουλος (Star), ο αντιπρόεδρος Νίκος Πεφάνης (MEGA), ο γενικός γραμματέας Στρατής Λιαρέλλης (ANT1), ο ταμίας Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣKAΪ) και τα μέλη Δημήτρης Φουρλεμάδης (ALPHA)και Γιώργος Ζώης (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV). Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά οι διοικήσεις των καναλιών εμφανίστηκαν σε κοινό τόπο, προβάλλοντας τις ίδιες επιδιώξεις και στοχεύσεις. Με τον τρόπο αυτό, θέλησαν να ξεκαθαρίσουν ότι σε κάθε περίπτωση ελέγχουν την κατάσταση και παραμένουν ισχυροί, ενώ διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να μην εγκαταλείψουν τη μάχη. Μάλιστα, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αυτό που φέρεται να έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες καναλιών είναι ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του σχετικού νομοσχεδίου. Οπως ισχυρίστηκε ο κ. Πάνος Κυριακόπουλος: «Πριν τη σύνταξη του νομοσχεδίου δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τον κλάδο, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Ανοικτός στον διάλογο, και μάλιστα άμεσα, δήλωσε από την πλευρά του και ο Στρατής Λιαρέλλης, ο οποίος πάντως ήταν ιδιαίτερα καυστικός στις αναφορές του στους αρμόδιους συντάκτες του σχεδίου: «Ακούγοντας ορισμένες τοποθετήσεις πολιτικών παραγόντων το τελευταίο διάστημα, ένιωσα κάπως σαν να είμαι αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Λιαρέλλης τόνισε: «Θεωρείται αναγκαίος ο διάλογος με την κυβέρνηση, η αξιοποίηση των μελετών και των οικονομικών στοιχείων, αλλά και της πραγματικότητας. Ο κλάδος της τηλεόρασης έχει υποστεί μια τραγική συρρίκνωση, περίπου στο 67% του κύκλου εργασιών, κάτι που συνθέτει έναν αληθινό εφιάλτη. Πάνω απ’ όλα, όμως, κάθε σχεδιασμός για το μέλλον των ΜΜΕ θα πρέπει να επιτρέπει τη βιωσιμότητα του κλάδου και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, την πολυφωνία της ενημέρωσης και, οπωσδήποτε, τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

«ΚΑΡΦΙΑ». Κεντρικός άξονας της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξαν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών καναλιών στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν την Πέμπτη ήταν πως, σε αντίθεση με την κυβερνητική ρητορική, έχουν καταβάλει υψηλά ποσά όσον αφορά τις φορολογικές επιβαρύνσεις (σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ, τα μέλη της έχουν καταβάλει στο ελληνικό κράτος 98.588.577 ευρώ για τέλη κατά την περίοδο 1995-2015 και, επιπλέον αυτών, έχουν διαθέσει χρόνο προβολής στο Δημόσιο συνολικού κόστους 47.370.850 ευρώ). Ταυτόχρονα, στάθηκαν τόσο στον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις, όσο και σε συγκεκριμένες νομικές παραμέτρους, που προκύπτουν σχετικά με την από μηδενική βάση επανεξέταση των συχνοτήτων.

Δεν ήταν τυχαίο, εξάλλου, ότι παρόντες στην εν λόγω  συνέντευξη ήταν και δύο εκ των κορυφαίων τηλεοπτικών νομικών εγκεφάλων. Ο λόγος για την Αγγέλα Κακαουνάκη από τον ΣΚΑΪ και τον Βασίλη Δεληβοριά από το MEGA. Ενα από τα βασικά θέματα που τίθενται έχει να κάνει με το ότι για τους σημερινούς κατόχους τηλεοπτικών συχνοτήτων δεν προβλέπεται κάποιου είδους μοριοδότηση, αλλά τοποθετούνται στην ίδια μοίρα με τους νέους παίκτες που επιδιώκουν να μπουν στην αγορά (ακόμη και με τις ευλογίες του Μαξίμου, όπως λένε κύκλοι πέριξ των καναλαρχών). Τέλος, υπήρξαν «καρφιά» για προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου και, αφού εγκαταλείψουν τη συχνότητα, να επιχειρήσουν να την πάρουν στα χέρια τους «καθαρή» πλέον από χρέη και άλλα βάρη.