Γιατί συγκρούονται Παππάς και Κωνσταντοπούλου για το ΕΣΡ;
<p>Μια βεντέτα με πολύ παρελθόν και μέλλον</p>
Κόντρα κορυφής έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, για το νέο Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αφορμή στάθηκε η διαδικασία της αδειοδότησης των καναλιών, ένα μείζον θέμα για την κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και υπάρχει κίνδυνος να μην προχωρήσει εξαιτίας της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Η κυβέρνηση, όπως ορίζει ο νόμος, οφείλει να προχωρήσει στην κατάθεση και την ψήφιση του νομοσχεδίου και η Βουλή πρέπει να ορίσει τα μέλη του ΕΣΡ. Και κάπου εκεί ξεκινάει το σκληρό μπρα-ντε-φερ.
Το Συμβούλιο ζητάει παράταση 15 ημερών για να καταθέσει τις απόψεις του, κάτι που βέβαια δεν θα βοηθήσει στην άμεση κατάθεση του σχεδίου νόμου, όπως επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου. Η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 24 του μήνα, με την κυβέρνηση να πιέζεται χρονικά, καθώς έχει πάνω στο τραπέζι το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού. Κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες, μάλιστα, πίσω από αυτή την καθοριστική χρονοτριβή βλέπουν δάκτυλο της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που θέλει να παίξει ρόλο, ακόμα και εκλογικό, όπως σκιαγραφείται από τις τελευταίες αρχηγικές εμφανίσεις της. Το ρήγμα με τον Νίκο Παππά είναι τόσο βαθύ, που ο υπουργός, ενώ τα έχει βρει σε όλα με τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας μια θέση αντιπροέδρου στο Δ.Σ. στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αδυνατεί να έρθει σε συνεννόηση με το κορυφαίο στέλεχος του κόμματός του, επιβεβαιώνοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου επιχειρηματολογεί λέγοντας πως πρέπει να αντικατασταθούν και τα επτά μέλη του Δ.Σ. του ΕΣΡ, αλλιώς το σχέδιο νόμου θα κινδυνεύει από προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα θαφτεί όπως και αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο παρελθόν των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή. Κατηγορεί, επίσης, εμμέσως την πρόεδρο της Βουλής πως θέλει να διατηρήσει στο ΕΣΡ τη μητέρα της, Λίνα Αλεξίου, η οποία με τροπολογία ασκεί χρέη προεδρεύουσας και μπλοκάρει ουσιαστικά την επιθυμία της κυβέρνησης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θεωρεί πως άμεσα πρέπει να καλυφθούν οι τρεις θέσεις μελών της Αρχής και στη συνέχεια, όταν έρθει ο καιρός να κριθούν, και οι άλλες τρεις, της Λίνας Αλεξίου, του Γιώργου Στεφανάκη και του Κωνσταντίνου Αποστολά, από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, η Διάσκεψη πρέπει να εξασφαλίσει αυξημένη πλειοψηφία 4/5 για τα νέα μέλη. Τελικώς, τη λύση για το πόσα μέλη του Δ.Σ. του ΕΣΡ πρέπει να αντικατασταθούν θα τη δώσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Πίσω από όλα αυτά, βέβαια, που είναι η αφορμή, και όχι η αιτία, κρύβονται πολιτικές φιλοδοξίες και στρατηγικές, καθώς τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και η Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωρίζουν άριστα τον μιντιακό χάρτη, έχοντας ο κάθε ένας διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο.