Ενα βήμα πριν από το μεγάλο «μπαμ» είναι η αγορά της τηλεόρασης. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο συνολικός κύκλος εργασιών ανέρχεται στα 279 εκατ. ευρώ, ο συνολικός δανεισμός στα 406 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων στα 725 εκατ. ευρώ, με την πραγματική αγορά, το καθαρό έσοδο, να τοποθετείται μόλις στα 180 εκατ. ευρώ!

Πώς συντηρούνται όλοι αυτοί οι σταθμοί; Η οικονομική βιωσιμότητά τους είναι οριακή και προκύπτει από τις αλλεπάλληλες ζημίες που εμφάνιζαν πριν και κατά τη διάρκεια του Μνημονίου, οι οποίες στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιμετωπίζονταν με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οσον αφορά το Mega, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκε χωρίς εγγυήσεις το 2010, μετατράπηκε σε ομολογιακό 90 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει υποχωρήσει μόλις στα 88 εκατ. ευρώ. Ζημίες το 2014 σημείωσαν οι σταθμοί Mega (-16 εκατ. ευρώ), ΑΝΤ1(-2,6) Alpha (-3,7) και Star (-9,8), ενώ κέρδη προ φόρων ο ΣΚΑΪ, με 866.000 ευρώ, και το Epsilon (2,1 εκατ.). Η περίπτωση του ΣΚΑΪ είναι ξεχωριστή, καθώς από το 2010 εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια, κάτι που είχε επισημανθεί και στην έκθεση του ΕΣΡ (2014). Τελικώς, ο κύριος μέτοχος του σταθμού αποφάσισε να συγχωνεύσει την εταιρεία της τηλεόρασης με το ραδιόφωνο, το οποίο είχε τις απαιτούμενες οικονομικές δυνάμεις, με στόχο να αποκτήσει τα θετικά κεφάλαια.

Τι γίνεται, όμως, με τον αριθμό των εργαζομένων; Το τελευταίο διάστημα οι τηλεοπτικοί σταθμοί ισχυρίζονται πως θα χάσουν 15.000 άνθρωποι τη δουλειά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τα οποία δημοσίευσε το υπουργείο Επικρατείας, στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας εργάζονται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, 2.639 άνθρωποι. Από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει τους τελευταίους μήνες το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, προκύπτει, όπως αναφέρει το υπουργείο, ότι και η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας από τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια είναι, πολύ συχνά, προβληματική. Συγκεκριμένα, συστηματικά διαπιστώνονται μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας και περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια).

Σε αντίθεση με τους ιδιωτικούς σταθμούς, τα κρατικά ΜΜΕ (ΕΡΤ, ΑΠΕ), που εποπτεύει ο Νίκος Παππάς, είναι πλεονασματικά ή χωρίς ελλείμματα, έχοντας αφήσει στο παρελθόν τις οικονομικές παθογένειες. Οι ισολογισμοί για το 2015 δεν έχουν συνταχθεί ακόμη, όμως έχουν δημοσιευτεί οι προϋπολογισμοί της ΕΡΤ, η οποία χρηματοδοτείται από το ανταποδοτικό τέλος, και του ΑΠΕ, που λαμβάνει επιχορήγηση από τον Προϋπολογισμό για τα έτη 2015 και 2016. Η ΕΡΤ για το 2015 ήταν πλεονασματική κατά 75 εκατ. ευρώ, με έσοδα 182 εκατ. ευρώ, και το 2016 πλεονασματική κατά 50 εκατ. ευρώ, με έσοδα 183 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ποσών του ισοζυγίου, 125 εκατ. ευρώ, πηγαίνει στον προϋπολογισμό. Για το ΑΠΕ δεν προϋπολογίζονται ελλείμματα, με κύκλο εργασιών άνω των 8 εκατ. ευρώ.