Ακρως ενδιαφέροντα στοιχεία, που αποκαλύπτουν σε όλη της τη διάσταση τη λογική του ανεξέλεγκτου κέρδους (χωρίς να προσμετρώνται οι συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο), αλλά και της επιδεικτικής αγνόησης της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που διέπει τα έργα και τις ημέρες της ηγεσίας του ΟΠΑΠ, φέρνει σήμερα στο φως η στήλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 και μετά, οπότε το 33% του Οργανισμού πέρασε στα χέρια των Τσέχων και του μικρομετόχου συνεταίρου τους (ο λόγος βεβαίως για την πλευρά Μελισσανίδη), όχι μόνο έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα η διαχρονική νομική και ηθική υποχρέωση της εκάστοτε διοίκησης για προώθηση σημαντικών χορηγικών προγραμμάτων, αλλά, αντίθετα, οι σχετικές πρωτοβουλίες του παρελθόντος έχουν θυσιαστεί στον βωμό της επιχείρησης για την απέραντη καζινοποίηση της χώρας.

Απόλυτα λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι, για να προωθηθεί το εν λόγω σχέδιο, που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός κι εκτός Ελλάδας, θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να εξασφαλιστεί είτε η σιωπή είτε η θετική διάθεση των ΜΜΕ - γεγονός που σήμανε την κατακόρυφη αύξηση των διαφημιστικών πακέτων προς αυτά εις βάρος των χορηγιών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Το 2009, ο ΟΠΑΠ κατείχε την 7η θέση μεταξύ των διαφημιζομένων της χώρας στα media, με συνολικό ύψος διαφημιστικής δαπάνης 20.107.000 ευρώ. Το 2010 το ποσό αυτό μειώθηκε στα 18.591.000 ευρώ, ενώ το 2011 ο Οργανισμός έπεσε στη 10η θέση της λίστας, με 12.869.000 ευρώ. Την επόμενη χρονιά, το σύνολο των διαφημιστικών καταχωρίσεων του ΟΠΑΠ έπεσε κι άλλο, στα 9.225.000 ευρώ.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως μέχρι τη στιγμή της αποκρατικοποίησης το διαφημιστικό μπάτζετ είχε κάθε χρόνο φθίνουσα πορεία, προκειμένου προφανώς να εξυπηρετούνται και οι χορηγικές ανάγκες.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Ολα αυτά μέχρι το φθινόπωρο του 2013, οπότε και το σχήμα Emma Delta των Τσέχων και της πλευράς Μελισσανίδη απέκτησε το 33% και το μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ. Εκείνη η χρονιά έκλεισε, σε ό,τι αφορά τις διαφημιστικές δαπάνες, με άνοδο της τάξης του 56%, με το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται στα 14.378.000 ευρώ. Το 2014 ήταν στην κυριολεξία έτος εκτόξευσης, αφού ο ΟΠΑΠ σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση του καταλόγου των διαφημιζομένων στα ελληνικά ΜΜΕ με 22.674.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 8.000.000 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και σχεδόν 13.500.000 σε σύγκριση με το 2012.

Το 2015 το μπάτζετ κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα, με 21.502.000 ευρώ. Συνολικά, με την αλλαγή του μάνατζμεντ, η αύξηση των διαφημιστικών δαπανών του ΟΠΑΠ ανήλθε σε 192,47%, γεγονός που, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει και τα ενδιαφέροντα των νέων μετόχων. Οσο για τις χορηγίες; Ακολούθησαν ακριβώς αντίστροφη πορεία, καθώς σημείωσαν πτώση κατά 53,88%. Η παράμετρος αυτή εξηγεί -πέρα από τα υπόλοιπα- και την έντονη αντίδραση της Κομισιόν στις προωθούμενες διατάξεις για τα «φρουτάκια», καθώς η αύξηση των χορηγιών από την πλευρά του ΟΠΑΠ ήταν η πλέον βασική υποχρέωση που ανέλαβε και ο Οργανισμός, αλλά και η χώρα μας αναφορικά με τη διατήρηση του σχετικού μονοπωλίου (για να μην επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα).