Εξουσία και ελευθερία του Τύπου

Το πέμπτο τεύχος του REPORT, με θέμα «Εξουσία και ελευθερία του Τύπου», κυκλοφορεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, ένθετο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Διαβάστε στο REPORT Ιανουαρίου:

Ελευθεροτυπία, χειραγώγηση και επιθέσεις κατά του Τύπου στις Δημοκρατίες»: Ευρώπη, ΗΠΑ , Ρωσία Από την εμφάνιση του έντυπου λόγου στη δυτική νεωτερικότητα, η ένταση ανάμεσα στη δημοσίευση ως αποκάλυψη και τη δημοσίευση ως χειραγώγηση οριοθετεί το πραγματολογικό πλαίσιο εντός του οποίου το αίτημα για ελευθεροτυπία κινείται μεταξύ απελευθέρωσης και πειθάρχησης.

Γράφει ο Χρήστος Νάτσης

Ελευθερία υπό πολιορκία (για τις πολλαπλές επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα)

Παρότι τυπικά ελεύθερος και εδώ και αρκετές δεκαετίες χωρίς το φόβητρο της προληπτικής λογοκρισίας, ο Τύπος στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο και η ελευθερία του να δέχεται επιθέσεις, ιδίως από τη στιγμή που το ισχύον θεσμικό πλαίσιο διευκολύνει κάτι τέτοιο.

Γράφει ο Αυγουστίνος Ζενάκος

Ο έλεγχος των ΜΜΕ από την πολιτική εξουσία: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία είναι απoλύτως βέβαιο ότι δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός», είχε πει ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ. Συμπληρώνοντας τη φράση του Καμύ, θα λέγαμε ότι ο ελεγχόμενος τύπος είναι εξ ορισμού «κακός Τύπος».

Γράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα της κρίσης

Ένας δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του, ένας φωτορεπόρτερ χτυπημένος στο κρανίο, μερικοί συνάδελφοί τους τραυματίες και άλλοι προσαχθέντες. Η περίοδος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η οποία κυρίως την περασμένη πενταετία συνοδεύτηκε από έντονες κοινωνικές αναταραχές, έφερε ουκ ολίγες φορές τους ανθρώπους του Τύπου αντιμέτωπους με την αστυνομική βία.

Γράφει ο Μάνος Φραγκιουδάκης

Η καταστολή του Τύπου στην Τουρκία

Επί χρόνια, σε καθημερινή βάση, καταγράφονται συλλήψεις δημοσιογράφων. Οι απολύσεις, οι επιθέσεις και οι εξοντωτικές καταδίκες συνιστούσαν ανέκαθεν την κανονικότητα της «ελευθερίας» του Τύπου στη γείτονα χώρα. Ωστόσο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, το πογκρόμ που εξαπολύθηκε κατά του Τύπου πήρε πρωτόγνωρες διαστάσεις.

Γράφει η Πηνελόπη Ράπτη

Τα μιντιακά πραξικοπήματα στη Λατινική Αμερική

Παρότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής με αριστερές κυβερνήσεις και ιδίως η Βενεζουέλα και η Βολιβία αναφέρονται ως παραδείγματα χωρών που παραβιάζουν την ελευθερία του Τύπου, μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία τους δείχνει και μια άλλη πλευρά: αυτή της συμβολής των ΜΜΕ σε σχέδια αυταρχικής εκτροπής.

Γράφει ο Παναγιώτης Σωτήρης

Η Πολιτιστική Αντεπανάσταση: Λογοκρισία και καταστολή στην Κίνα

Η δημοσιογραφία στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ακολουθεί τις κινήσεις του πολιτεύματός της. Κάθε σπασμωδική απόπειρα «χαλάρωσης» του κρατικού ελέγχου ακολουθείται από μία περίοδο σύσφιξης με έντονη δυσανεξία απέναντι στην κριτική του καθεστώτος.

Γράφει ο Γιάννης - Ορέστης Παπαδημητρίου

Οι πόλεμοι του ψέματος στην εποχή της μετα-αλήθειας

Το τελευταίο διάστημα η έννοια της μετα-αλήθειας (post-truth) ήρθε στο προσκήνιο ως συνώνυμη με την προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων από πολιτικές δυνάμεις ή χώρες που προσπαθούν να υπονομεύσουν την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων. Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση συνειδητής διασποράς ψευδών ειδήσεων ως μέσου χειραγώγησης της ενημέρωσης αποτελεί κατεξοχήν δημιούργημα των δυνάμεων που υποτίθεται ότι αντιπαλεύουν τη μετα-αλήθεια.

Γράφει ο Παναγιώτης Σωτήρης

«Πρέσα», σκίτσο του Σπύρου Δερβενιώτη

REPORT Μηνιαίο περιοδικό έρευνας

Το πέμπτο τεύχος κυκλοφορεί κυκλοφορεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, ένθετο στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.