Τη µεγάλη του πρεµιέρα ετοιµάζει ο Γιώργος Τράγκας τη ∆ευτέρα, στις 13 Φεβρουαρίου, στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, που έκανε κίνηση-µατ, πραγµατοποιώντας τη µεταγραφή του χειµώνα. Σαρωτικός, αυτοσαρκαστικός, µε χιούµορ, αλλά και ιδιαίτερα ορεξάτος, ο γνωστός δηµοσιογράφος ετοιµάζεται να απογειώσει ξανά τους πιστούς ακροατές του, που ανυποµονούν να τον ακούσουν στο νέο του «σπίτι».

Ο Γιώργος Τράγκας, που επί τριάντα χρόνια κατέχει την πρωτιά, κάνοντας πρωταθλητισµό στις ακροαµατικότητες του ραδιοφώνου µε την εκποµπή «Εν Αθήναις», συνεχίζει µε ένα τρίωρο καθηµερινό ραδιοφωνικό show, από τις 08:00 έως τις 11:00, που έχει ως βασική συνταγή την καυστική δηµοσιογραφία, την πολιτική ανάλυση, αλλά και το χιούµορ.

Κύριε Τράγκα, κάνατε το deal του χειµώνα. Πώς αισθάνεστε για αυτό;

Αισθάνοµαι πολύ όµορφα. Ενιωθα ότι είχα ολοκληρώσει έναν κύκλο 10 ετών στον Real FM και είµαι ευχαριστηµένος γιατί όλα αυτά τα χρόνια η εκποµπή µου ήταν πρώτη σε ακροαµατικότητα. Τώρα, στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, νιώθω ορεξάτος και έτοιµος για µια νέα ραδιοφωνική περιπέτεια. Αλλωστε, το ραδιόφωνο υπήρξε σε όλη µου τη ζωή η µεγάλη µου «ερωµένη». Τώρα νιώθω σαν να βγαίνω πάλι πρώτο ραντεβού... µαζί της!

Λίγες ηµέρες πριν από την πρεµιέρα σας, επισκεφτήκατε τον Πειραιά και γυρίσατε το τρέιλερ της εκποµπής µε έναν πολύ… διαφορετικό τρόπο. Πώς ήταν τα γυρίσµατα;

Με πολύ γέλιο και πολύ κέφι. Ο Αστερίξ ήταν συνεχώς δίπλα µου. Αλλωστε, είναι ο κολλητός µου και, πιθανολογώ, ο καλύτερος φίλος που είχα τα τελευταία χρόνια. Η οµάδα που έφτιαξε το τρέιλερ αποτελείται από ταλαντούχα παιδιά και νοµίζω ότι η παρουσία του Αστερίξ, που.... βρυχάται στο τέλος, σαν το λιοντάρι της γνωστής κινηµατογραφικής εταιρείας, είναι... όλα τα λεφτά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το «διαζύγιό» σας µε τον Νίκο Χατζηνικολάου; Πολλά ακούγονται για τη σχέση σας…

Το «διαζύγιό» µου µε τον Νίκο ήταν όχι απλώς βελούδινο, αλλά αδερφικό. Οι αδερφοί Χατζηνικολάου και ο Ανδρέας Κουρής µε τίµησαν πολλά χρόνια µε τη φιλία και την εµπιστοσύνη τους. Και εγώ, από την πλευρά µου, προσέφερα, νοµίζω, αντίστοιχα τα µέγιστα για να δηµιουργηθεί ακόµα ένα µεγάλο ραδιόφωνο. Αλλωστε, είναι µεγάλη αλήθεια ότι η εκποµπή µου απογείωσε κάποια εποχή τον ΣΚΑΪ, µετά τον Flash, τον Planet και έπειτα ήρθε η επιτυχηµένη συνεργασία µου µε τον Νίκο, που κράτησε 15 χρόνια. Πέντε στην τηλεόραση, στον Alpha και στο Alter, και δέκα στο ραδιόφωνο.

Ισχύει ότι είχατε και άλλες προτάσεις και γιατί τελικά επιλέξατε τον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM;

Ναι, είχα δύο προτάσεις και επέλεξα να κλείσω µε τον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για 160 ζωντανές εκποµπές και 40 µαγνητοσκοπηµένες. Κατέβηκα στο λιµάνι και για δύο άλλους σηµαντικούς λόγους. Πρώτον, τα βασικά στελέχη του Οµίλου των «Παραπολιτικών» υπήρξαν παλιά «µαθητές» µου και εργαζόµενοι σε δικά µου µέσα ενηµέρωσης. Είναι δηλαδή «ανίψια», φίλοι και «συγγενείς» µου. Ενιωθα πιο κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους και χαίροµαι που θα δουλέψουµε µαζί ξανά. Επίσης, κάτι που δεν ξέρετε είναι ότι εγώ πρωτοξεκίνησα το ραδιόφωνο στο... λιµάνι. Πριν από ακριβώς 30 χρόνια έκανα την πρωινή ζώνη στον δηµοτικό σταθµό του Πειραιά, στο Κανάλι 1. Εκεί έµαθα να µιλάω στο µικρόφωνο και ξεκλείδωσα τα πρώτα µυστικά ενός ραδιοφωνικού σόου...

Αυτή τη φορά θα έχετε µία ώρα παραπάνω στον ραδιοφωνικό αέρα. Τι θα περιλαµβάνει το τρίωρο show του Γιώργου Τράγκα;

Αυτό το τρίωρο show θα έχει γενικότερη ενηµέρωση, από αναλύσεις και συνεντεύξεις, θα έχει όµως και περισσότερη πλάκα. Γιατί εκτιµώ ότι στην εποχή µας το πρωινό ραδιόφωνο πρέπει να είναι περισσότερο χαµογελαστό, αλλά και µε την απαραίτητη δόση ενηµέρωσης. Κατά τη γνώµη µου, σήµερα οι δηµοσιογράφοι πρέπει να είναι χρήσιµοι και όχι δηλητηριώδεις ή κοµµατικοί ή απλώς επιθετικοί. Η ανάλυση και τα σχόλια πρέπει να είναι τεκµηριωµένα και όχι παθιασµένα. Οταν κάνεις ραδιόφωνο, πρέπει να είσαι αυτός που εµπιστεύεται ο ακροατής και για να ακούσει τα νέα και να σκάσει ένα χαµόγελο µε µια δόση σάτιρας, µε ένα καλό πρωινό αστείο. Το πρωινό ραδιόφωνο πρέπει να ξυπνά και όχι να κοιµίζει.

Ποιο το µέλλον του Τύπου µετά και τις δραµατικές εξελίξεις στον ∆ΟΛ;

Από φέτος και µέχρι το 2020 εκτιµώ ότι θα κλείσουν πολλά ακόµα µέσα ενηµέρωσης. Πολλά είναι ήδη χρεωµένα µέχρι τον λαιµό, στις τράπεζες, στο ∆ηµόσιο και σε πιστωτές. ∆εν υπάρχει, δυστυχώς, αγοραστική δύναµη και αυτό φαίνεται στις συνεχώς µειούµενες πωλήσεις των εφηµερίδων. Επίσης, δεν υπάρχει η απαραίτητη φροντίδα από µέρους της Πολιτείας για τα ΜΜΕ. Θεωρούνται, εν καιρώ Μνηµονίου, «εχθρικά Μέσα», «διαπλεκόµενα» και µε «αµαρτωλό παρελθόν». ∆υστυχώς, επικρατεί η άποψη ότι δεν αποτελούν τέταρτη εξουσία και «οξυγόνο» της ∆ηµοκρατίας, αλλά επιχειρηµατικές οντότητες, που βλάπτουν την πολιτική λειτουργία της χώρας. Αυτό είναι εξωφρενικό και ιδιαίτερα βλαπτικό και επικίνδυνο για τους δηµοκρατικούς θεσµούς. Οι δηµοσιογράφοι έχουν κάνει λάθη και το µεγαλύτερο είναι ότι πολλοί υποστήριξαν το Μνηµόνιο, αλλά δεν νοµοθετούν και δεν υπέγραφαν αυτοί τα δάνεια που έπαιρνε η χώρα.

Εχετε δηλώσει πως η δηµοσιογραφία «καταπίνει» πολλούς και χρειάζεται πολύχρονη αντοχή για να αντέξεις και να κάνεις καριέρα. Αισθάνεστε δικαιωµένος σήµερα, µετά από τόσα χρόνια «αντοχής»;

Φέτος συµπληρώνω... µισό αιώνα σε αυτή την περιπέτεια. Εργάστηκα σε δεκάδες ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, εφηµερίδες, περιοδικά και πρακτορεία. Καθ’ οδόν άκουσα τα µύρια όσα. Είδα πηχυαίους τίτλους και µεγάλα άρθρα να γράφονται εναντίον µου, κάθε φορά που προκαλούσα κάποιους πολιτικούς ή κάποια οικονοµικά συµφέροντα. Πικράθηκα, ταλαιπωρήθηκα, οµολογώ ότι ένιωσα τα διάφορα «µαχαιρώµατα», αλλά πάντα σκεφτόµουν ότι έτσι είναι αυτή η δουλειά και, όταν δρας, θα έχεις και αντίδραση. Εκείνο που µε ικανοποιεί είναι ότι ακόµη και αυτοί που δεν µε πάνε, πολιτικά ή σαν άνθρωπο, µε... ακούνε. Αυτή είναι η δική µου δικαίωση.

Κύριε Τράγκα, τι προβλέπετε για την κατάσταση της Ελλάδας; Θα κλείσει η συµφωνία µε τους δανειστές για το 4ο Μνηµόνιο;

Θα σου πω. Οσο συνεχίζουµε έτσι και κινούµεθα στις µνηµονιακές ράγες, θα υπάρξει και 4ο και 5ο και ούτω καθεξής. Τα υπόλοιπα στο ραδιόφωνο... Ο Β. Σόιµπλε, σε νέες δηλώσεις στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, τόνισε ότι θα γίνει «κούρεµα» του ελληνικού χρέους µόνο εκτός ευρωζώνης, καθώς το αντίθετο θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Για αυτό, για να συµβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Ο κ. Σόιµπλε µάς θέλει αποικία – υποβαθµισµένη νοµαρχία της Γερµανίας. Ο Γερµανός υπ. Οικονοµικών θεωρεί τους Ελληνες υποκατάστατα ανθρώπων και εφαρµόζει επάνω στην ελληνική κοινωνία οικονοµικά πειράµατα που αποσκοπούν µόνο στο ξεζούµισµα της δηµόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Απειλεί µε Grexit γιατί έχει στο µυαλό του το «κούρεµα» καταθέσεων και τον αέναο περιουσιακό φόρο. Ηδη καταπίνει µεγάλα στρατηγικά κοµµάτια της ελληνικής οικονοµίας, χωρίς ουσιαστικά να βάζει ούτε ευρώ σε επένδυση.

Αν είχατε απέναντί σας σήµερα τον Αλέξη Τσίπρα, τι συµβουλή θα του δίνατε;

Θα προέτρεπα τον Ελληνα σηµερινό πρωθυπουργό, όπως και κάθε επόµενο, να θέτει πάντα σε δεύτερη µοίρα την πολιτική του επιβίωση και σε πρώτη την επιβίωση της χώρας και την εθνική κυριαρχία. Πιστεύετε ότι θα πάµε σε πρόωρες εκλογές; Οπως όλα δείχνουν, εκλογές θα γίνουν όταν το αποφασίσουν οι γερµανοκρατούµενες Βρυξέλλες.

Αν πάµε τελικά και εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει;

Κανένας πρωθυπουργός στην Ελλάδα δεν πρόκειται να φέρει την ανάπτυξη όσο λέει «ναι» στους δανειστές και υλοποιεί τις µεταρρυθµίσεις τους. ∆εν αποκλείεται, όµως, ο Μητσοτάκης να καταφέρει τη µείωση των εξοντωτικών φόρων...

Πείτε κάτι τελευταίο… Υπάρχει κάτι που φοβάται ο Γιώργος Τράγκας;

Οπως όλοι οι άνθρωποι, έχω και εγώ τις φοβίες µου. Ευτυχώς τώρα έχω τον Αστερίξ, που µε τους «βρυχηθµούς» του τους διώχνει! (γέλια)