Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση που θα ληφθεί την επόµενη Παρασκευή σε σχέση µε τον ∆ΟΛ αναµένεται να παίξει η στάση που θα επιλέξουν να κρατήσουν οι διοικήσεις των τραπεζών. Αν και πριν από δεκαπέντε ηµέρες συναίνεσαν στο αίτηµα για αποδέσµευση ενός λογαριασµού, που θα επέτρεπε στους εργαζοµένους να κρατήσουν «ζωντανά» τα «Νέα» και το «Βήµα», κανείς δεν µπορεί να προβλέψει αν οι τράπεζες θα επιλέξουν την ίδια στάση και στο δικαστήριο της ερχόµενης Παρασκευής.

Πάντως, µε τα σηµερινά δεδοµένα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να συναινέσουν στη διατήρηση του ανοικτού λογαριασµού και αυτό γιατί, µετά και την παραγγελία που δόθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη ∆ηµητρίου, οι τραπεζίτες φοβούνται να αναλάβουν οποιοδήποτε ρίσκο.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να «πετάξουν την µπάλα» στην ειδική διαχείριση, προκειµένου να πάρει και την ευθύνη για το τι µέλλει γενέσθαι µε τον ∆ΟΛ. Ανεξάρτητα, όµως, από τη στάση που θα αποφασίσουν να κρατήσουν οι τραπεζίτες, αξίζει να σηµειωθεί η πληροφορία που θέλει την κυβέρνηση να έχει διαµηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα επιθυµούσε να τηρηθούν κατά γράµµα όσα προβλέπονται από τον νόµο. Με απλά λόγια, το Μέγαρο Μαξίµου φαίνεται να έχει ενοχληθεί από τη συνολική στάση που έχουν κρατήσει έναντι του ∆ΟΛ οι τραπεζίτες.

Αν λοιπόν, δεν υπάρξει συναίνεση των τραπεζών, η κατάσταση θα επιστρέψει στο σηµείο όπου βρισκόταν προ δεκαπενθηµέρου, µε τους εργαζοµένους να αναµένουν εκ νέου το ξεµπλοκάρισµα των λογαριασµών και τα πιεστήρια να µην τυπώνουν τα «Νέα» και το «Βήµα». Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, οι διευθυντές των δύο εντύπων, Παναγιώτης Λάµψιας και Αντώνης Καρακούσης, προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσµο µέχρι την ερχόµενη Παρασκευή, αισιοδοξώντας ότι το δικαστήριο δεν θα θελήσει να «κατεβάσει τα ρολά» στον ∆ΟΛ.

Από κει και πέρα και σε ό,τι αφορά την εµπλοκή του οµογενούς επιχειρηµατία Ιβάν Σαββίδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υφίσταται και αυτό γιατί ο εν λόγω επιχειρηµατίας δεν δείχνει διατεθειµένος να αναλάβει το ύψος των υποχρεώσεων που ζητούν οι τράπεζες.