Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες ηµέρες, το πολυσυζητηµένο deal ανάµεσα στον Φώτη Μπόµπολα και τον Ιβάν Σαββίδη οδεύει σε οριστικό ναυάγιο, αφού οι τράπεζες όχι µόνο δεν εγκρίνουν το σχέδιο που τους κατατέθηκε από την πλευρά του «Πήγασου», αλλά, απεναντίας, έστειλαν το µήνυµα ότι δεν πρόκειται σε καµία περίπτωση να συναινέσουν.

Συγκεκριµένα, οι τραπεζίτες δεν δείχνουν καµία διάθεση να προχωρήσουν σε «κούρεµα» των δανείων της εκδοτικής επιχείρησης, από τη στιγµή µάλιστα που στο νέο σχήµα θα µετέχει κατά 49% η πλευρά Μπόµπολα. Το µήνυµα που εστάλη από τη διοίκηση της Alpha Bank και από την πλευρά της Εθνικής τόσο προς τον εκδότη του «Εθνους» όσο και προς τους εκπροσώπους του Ιβάν Σαββίδη ήταν κάτι περισσότερο από ξεκάθαρο: «Ούτε ένα ευρώ “κούρεµα”…». Το γεγονός αυτό επισπεύδει τις εξελίξεις στον «Πήγασο», αφού, αν δεν υπάρξει γενναία «ένεση» ρευστότητας από την πλευρά Μπόµπολα, τότε µε µαθηµατική ακρίβεια ο εκδοτικός όµιλος θα ακολουθήσει τον δρόµο που χάραξε ο ∆ΟΛ.

Επί της ουσίας, αυτό φαίνεται ότι επιθυµούν και οι τραπεζίτες, αφού οποιαδήποτε άλλη λύση εµπεριέχει υψηλό ρίσκο για τους ίδιους. Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω, για την πρόθεση των τραπεζών έχει ενηµερωθεί η πλευρά Μπόµπολα, που είναι αλήθεια ότι δείχνει αιφνιδιασµένη, αφού σε καµία περίπτωση δεν ανέµενε σε αυτή τη φάση να «εισπράξει» το ηχηρό «όχι» των τραπεζών. Το γεγονός αυτό αναµένεται να δροµολογήσει ραγδαίες (και άµεσες) εξελίξεις στον «Πήγασο». Μπροστά σε αυτό το ενδεχόµενο, πληροφορίες αναφέρουν ότι την Πέµπτη το πρωί υπήρξε παρέµβαση υψηλόβαθµων κυβερνητικών στελεχών προς τις τράπεζες, προκειµένου να δοθεί λύση στο διαφαινόµενο αδιέξοδο, που οδηγεί σε ναυάγιο το deal Μπόµπολα – Σαββίδη. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, οι τραπεζίτες επέµειναν στην αδιάλλακτη στάση τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι διατεθειµένοι να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουµένου.

Το βασικό επιχείρηµα που προέβαλαν είναι ότι, από τη στιγµή που παραµένει στο εταιρικό σχήµα ο σηµερινός εκδότης του «Εθνους», δεν µπορούν σε καµία περίπτωση να προχωρήσουν σε «κούρεµα» των δανείων. Ανεξάρτητα, όµως, από το τυπικό της υπόθεσης, αξίζει να σηµειωθεί ότι ο βασικός λόγος που εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον του Ιβάν για την εξαγορά του «Πήγασου» συνδέεται µε την είσοδό του στο Mega. Αυτό ακριβώς ήθελε και το Μέγαρο Μαξίµου, γι’ αυτό και πίεζε προς πάσα κατεύθυνση, προκειµένου να ολοκληρωθεί άµεσα το deal. Η στάση των τραπεζών πλέον βάζει ταφόπλακα στα όποια σχέδια είχαν καταστρώσει τόσο οι επιχειρηµατίες όσο και οι κυβερνώντες. Πάντως, οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο των τελευταίων ηµερών εκτιµούν ότι οι επόµενες δέκα ηµέρες ίσως να είναι και οι καθοριστικότερες για το µέλλον του «Πήγασου».

Απο το ένθετο "Secret" της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ