Στην ελληνική πολιτική ιστορία είναι πολλές οι φορές που κάποιες χαρακτηριστικές εκφάνσεις και στιγμές της, λειτούργησαν άλλοτε στο παρασκήνιο συμπληρώνοντας το συνολικό ιστορικό σκηνικό, και άλλοτε στο προσκήνιο συνιστώντας οι ίδιες αυτόνομα ιστορικά γεγονότα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάποιες είναι ενδεχομένως γνωστές, ενώ άλλες, εξίσου σημαντικές, παρέμειναν άγνωστες. Και αναφερόμαστε στα Σκιαδικά, τα Λαυρεωτικά, τα Πατσιφικά, Ναυπλιακά, Πετσωματικά, Ιουνιανά, Στηλιτικά, Φεβρουαριανά, Μουσουρικά, Ευαγγελιακά, κλπ…


Αυτά τα γεγονότα, με τον τίτλο «Ταραγμένες στιγμές της Ελληνικής πολιτικής Ιστορίας» επιχειρούμε να εξιστορήσουμε ή να υπενθυμίσουμε στις «Κοινοβουλευτικές Ιστορίες», θεωρώντας σε κάθε περίπτωση ότι συνέβαλαν καθεμία με τον τρόπο της στη διαμόρφωση του ευρύτερου πλαισίου του ιστορικού πολιτικού «σκηνικού».
Την Κυριακή, 25 Ιουνίου, στις 21:30, ο Δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας θα παρουσιάσει τις «Κοινοβουλευτικές Ιστορίες» με θέμα τα «Λαυρεωτικά».
Όταν λέμε «Λαυρεωτικό ζήτημα» ή «Λαυρεωτικά», εννοούμε τη νομική διαφορά που υπήρξε μεταξύ της Γαλλοϊταλικής εταιρείας Roux - Serpieri - Fressynet και του ελληνικού δημοσίου, όσον αφορά στην εκμετάλλευση των μεταλλείων του Λαυρίου. Διαφορά, η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη την περίοδο 1869-1875 και οδήγησε σε τεραστίων διαστάσεων χρηματιστηριακό σκάνδαλο με την οικονομική καταστροφή χιλιάδων οικογενειών.
Πρόκειται για το πρώτο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην ελληνική ιστορία.
Τα "Λαυρεωτικά" έγιναν η αφορμή να προκληθεί ανοικτή επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας από τη Γαλλία και την Ιταλία και να παραιτηθούν δύο ελληνικές κυβερνήσεις και να αλλάξουν τέσσερις πρωθυπουργοί.
Αργότερα, ξημερώματα 8ης Απριλίου 1896, στα μεταλλεία του Λαυρίου 1.800 εργάτες ανέβηκαν από το μεταλλευτικό φρέαρ – βάθους 182 μέτρων όπου δούλευαν, έκλεισαν όλες τις εισόδους, περικύκλωσαν τον χώρο και κήρυξαν απεργία.
Τα ορυχεία του Λαυρίου μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με νεκρούς και από τις δυο πλευρές…