Σε καταγγελία οµολογιακού δανείου της εκδοτικής «Πήγασος» προχώρησε η Εθνική Τράπεζα καλώντας τoν όµιλο της οικογένειας Μπόµπολα «όπως καταβάλει το σύνολο των εκ του δανείου αυτού οφειλών, ύψους 77.857.720,56 ευρώ».

Πρόκειται για ακόµη ένα βαρύ πλήγµα για το άλλοτε κραταιό µιντιακό µαγαζί (µε απροσδιόριστες εξελίξεις), καθώς σε αντίστοιχη κίνηση είχε προβεί νωρίτερα και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατήγγειλε τρία δάνεια, συνολικού ύψους 38,4 εκατ. ευρώ, που δεν εξυπηρετούντο. Από αυτά, τα 31,18 εκατ. αφορούσαν σε δάνειο της «Πήγασος», τα 2,94 εκατ. σε δάνειο της «Ανωσης» και 4,37 εκατ. σε δάνειο του «Εθνους».

Στο µεταξύ, το ένα µετά το άλλο κόλπο ανακαλύπτει ο εκδότης του «Εθνους», Φώτης Μπόµπολας, προκειµένου να παρατείνει το διαφαινόµενο λουκέτο του «Πήγασου». Μετά τον επενδυτή Ιβάν Σαββίδη, τις θεωρίες περί «κουρέµατος» των δανείων και τα όσα (πολλά) ειπώθηκαν και γράφτηκαν το τελευταίο διάστηµα, ο επικεφαλής Φώτης Μπόµπολας αλλάζει στάση από µέρα σε µέρα και το τελευταίο σενάριο που κυκλοφορεί στη Μεταµόρφωση Χαλανδρίου είναι ότι αναζητεί φόρµουλα για να µπει στον εξωδικαστικό µηχανισµό για τη ρύθµιση οφειλών, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρµογή στις 3 Αυγούστου.

Επί της ουσίας, το αφεντικό του «Πήγασου», εναποθέτει (τώρα) τις ελπίδες του στον εξωδικαστικό συµβιβασµό, προκειµένου να ρυθµίσει τις οφειλές προς τις τράπεζες και το ∆ηµόσιο. Μάλιστα, φέρεται να έχει ενηµερώσει την Ειδική Γραµµατεία Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και τις πιστώτριες τράπεζες. Ωστόσο, κανείς πλέον, εκτός από τον πολύπειρο διευθυντή του «Εθνους» και πιστό φίλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. ∆ραγασάκη, Μπάµπη Παπαδάκη, δεν πιστεύει το νέο σχέδιο σωτηρίας που διαφηµίζει ο κ. Μπόµπολας. Απεναντίας, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που δεν αποκλείουν τις επόµενες ηµέρες ο εκδότης του «Εθνους» να ανακοινώσει την οριστική αναστολή της λειτουργίας του οµίλου.

Στο µεταξύ, σε κατάσταση «οµηρίας» βρίσκονται οι 430 εργαζόµενοι της «Πήγασος Εκδοτική», οι οποίοι παραµένουν απλήρωτοι για πέντε και πλέον µήνες, κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζηµιώσεις τους και δεν έχουν την παραµικρή επίσηµη ενηµέρωση για τις µελλοντικές κινήσεις της διοίκησης. Επίσης, έχει διαρρεύσει πως αναµένεται να εξασφαλιστούν σύντοµα 2 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι οφειλόµενοι µισθοί στους εργαζοµένους.

Οι τελευταίοι αναζητούν τρόπους διασφάλισης των δικαιωµάτων τους. Ετσι, περί τα 140 άτοµα (δηµοσιογράφοι και τεχνικοί) έχουν καταθέσει ασφαλιστικά µέτρα για τη διασφάλιση των δεδουλευµένων τους. Επίσης, έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες προς το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθώς την προηγούµενη Τρίτη ο κ. Μπόµπολας δεν πήγε στο υπουργείο Εργασίας και, ως εκ τούτου, δεν συνεδρίασε η Τριµερής Επιτροπή. ∆εν λείπουν και εκείνοι που βρίσκονται από την αρχή της εβδοµάδας σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, µε στόχο να εξασφαλίσουν το σχετικό επίδοµα, µιας και η «Πήγασος»… αµελεί να τους πληρώσει. Είναι δε εντυπωσιακό ότι σε επίσχεση προχώρησαν και επιτελικά στελέχη.

Μάλιστα, στο «Εθνος» οι δηµοσιογράφοι εκφράζουν έντονα παράπονα για τον διευθυντή, Μπάµπη Παπαδάκη, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά λένε, «κρύβεται», καθώς «δεν έχει κατέβει ούτε µία φορά στην αίθουσα σύνταξης να ενηµερώσει τους εργαζοµένους». Αυτό που τους εξόργισε είναι ότι τη στιγµή που ο όµιλος βρίσκεται ένα βήµα πριν από το να κατεβάσει ρολά, κυκλοφόρησαν πληροφορίες (ακολούθησε χλιαρή, χωρίς ανακοίνωση, διάψευση), σύµφωνα µε τις οποίες από τον «Πήγασο», αλλά και θυγατρική του αποχώρησαν «αγαπηµένα παιδιά» της διοίκησης, λαµβάνοντας τις αποζηµιώσεις τους µέχρι το τελευταίο ευρώ.

Και αυτό γιατί από τα τέλη του 2016 κιόλας αρκετοί δηµοσιογράφοι που δουλεύουν στο µαγαζί πάνω από 20 µε 25 χρόνια ζητούσαν έστω και µέρος της αποζηµίωσης για να αποχωρήσουν, αλλά η µόνιµη επωδός του κ. Μπόµπολα ήταν: «Οποιος θέλει φεύγει. Λεφτά δεν υπάρχουν».