Ο προγραµµατισµός της κυβέρνησης για τις ραδιοφωνικές άδειες
Ο χάρτης συχνοτήτων του καθηγητή του ΕΜΠ Χρήστου Καψάλη θα αποτελέσει τη βάση του σχεδιασµού
Στο τραπέζι των συζητήσεων βάζει η κυβέρνηση το θέµα της χορήγησης ραδιοφωνικών αδειών. Στον προγραµµατισµό της περιλαµβάνεται η κατάθεση σχεδίου νόµου για τη χορήγηση των ραδιοφωνικών αδειών, από το ΕΣΡ, ως αποτέλεσµα µνηµονιακής υποχρέωσης και εκκρεµότητας εφαρµογής σχετικής απόφασης του ΣτΕ.
Και στην περίπτωση του ραδιοφώνου, το Συµβούλιο έχει κρίνει πως είναι αντισυνταγµατική η παράταση στη λειτουργία των σταθµών χωρίς άδεια.
Μάλιστα, από το 2015, όπως και στην τηλεόραση, το υπουργείο, υπό την ηγεσία του Νίκου Παππά, δεν έχει δώσει τη σχετική παράταση. Από τα σκονισµένα συρτάρια του υπουργείου Υποδοµών θα βγει ο χάρτης συχνοτήτων του καθηγητή του ΕΜΠ Χρήστου Καψάλη, που θα αποτελέσει τη βάση του σχεδιασµού για τη χορήγηση των αδειών σε µεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα).
Για τη σύνταξη του νέου χάρτη των συχνοτήτων θα υπάρξει διαγωνισµός από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και ο αριθµός των αδειών θα καθοριστεί µε τη σύµφωνη γνώµη του ΕΣΡ και του υπουργού, όπως και η τιµή εκκίνησης της δηµοπρασίας.
Η βάση για την υλοποίηση του σχεδίου θα είναι ο Νόµος Παππά, 4339/2015, που προβλέπει δηµοπρασία και όχι µοριοδότηση, όπως είχε συµβεί µε την αδειοδότηση των σταθµών το 2000 και το 2001 στην Αττική. Η πρόβλεψη που θα υπάρχει θα είναι για τη χορήγηση αδειών τοπικής εµβέλειας, µε αναλογική µετάδοση.
Οµως στο σχέδιο νόµου θα υπάρχει αναφορά και στην ψηφιακή ραδιοφωνική εκποµπή, κατά το µεταβατικό στάδιο της οποίας θα επιτρέπει την εθνική κάλυψη, συνεπώς θα µπορούν να εκπέµπουν οι σταθµοί εθνικής εµβέλειας. Ενα από τα επιχειρήµατα που θα χρησιµοποιήσει η κυβέρνηση είναι και οι αποφάσεις της Ολοµέλειας του ΣτΕ περί της αντισυνταγµατικής λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθµών.
Υπάρχει η απόφαση για τον ραδιοφωνικό σταθµό HIT FΜ του Νοµού Ροδόπης, όπου το ΣτΕ έκρινε, όπως και στην περίπτωση της τηλεόρασης, ότι η «επ’ αόριστον ανοχή του κράτους στην παράνοµη λειτουργία και εκποµπή των σταθµών για τους οποίους αντισυνταγµατικά δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνιστικές διαδικασίες δεν δικαιολογεί τη συνέχιση λειτουργίας τους».