Εντύπωση έχει προκαλέσει γενικότερα «στην πιάτσα» η παντελής απουσία του πρώην εκδότη του «Έθνους» από τα δρώµενα στον χώρο των media. Με δεδοµένη τη σχέση που διατηρεί µε τον ισχυρό άνδρα της 24Media ∆ηµήτρη Μάρη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, όταν πληροφορήθηκαν τη συνεργασία του τελευταίου µε τον επιχειρηµατία Ιβάν Σαββίδη, έσπευσαν να καλλιεργήσουν σενάρια περί έµµεσης εµπλοκής Μπόµπολα στο νέο εγχείρηµα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο όχι µόνο δεν ισχύει, αλλά απεναντίας ο κ. Μάρης δεν δείχνει καµία διάθεση, πέρα από τη σχέση που έχει µε τον Φώτη Μπόµπολα στη στοιχηµατική εταιρεία Στοίχηµαν, να έχει οποιαδήποτε άλλη, κοινή, επιχειρηµατική σχέση µαζί του.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα παραπάνω, αξίζει να σηµειωθεί η πληροφορία που διακινείται σε πολύ «εξειδικευµένους» χώρους, σύµφωνα µε την οποία προ ηµερών υπήρξε συνάντηση υψηλόβαθµου κυβερνητικού στελέχους µε τον πρώην εκδότη του «Έθνους», κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώτος προσπάθησε να διερευνήσει αν ο κ. Μπόµπολας θα συµµετείχε σε πολυµετοχικό επιχειρηµατικό σχήµα για την απόκτηση τηλεοπτικής συχνότητας. Με βάση τα όσα διακινούνται, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος εκδότης έδειξε να ενδιαφέρεται να συµµετάσχει σ' ένα τέτοιο σχήµα. Όπως έχει αποκαλύψει πριν από δύο εβδοµάδες η στήλη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα ήθελαν εκτός από τη βέβαιη συµµετοχή του Ιβάν Σαββίδη να υπάρξει τουλάχιστον ένα ακόµη σχήµα που θα διεκδικήσει µε αξιώσεις την είσοδο στο νέο τηλεοπτικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνεται η συµµετοχή του επιχειρηµατία ∆ηµήτρη Μάρη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται στον επικείµενο διαγωνισµό να εµφανιστεί και εταιρεία που κανείς, µέχρι στιγµής, δεν περιµένει ότι θα δηλώσει συµµετοχή στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο µεταξύ «τυράκι» για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων συµµετεχόντων στον διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές άδειες πετάει η κυβέρνηση στην πλευρά παραδοσιακών και επίδοξων καναλαρχών. Συγκεκριµένα, σε τροπολογία που κατατίθεται στο πλαίσιο του νοµοσχεδίου για τα τυχερά παίγνια, προβλέπεται η δραστική µείωση σε 5%, από 20% που είναι σήµερα, του συντελεστή του ειδικού φόρου που καλούνται να καταβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθµοί επί της αξίας των διαφηµίσεων που προβάλλονται από τις συχνότητές τους. Η ρύθµιση αυτή θα ισχύσει βεβαίως για τα κανάλια πανελλήνιας εµβέλειας που θα λάβουν άδεια στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία (εφόσον όλα κυλήσουν οµαλά και αυτή πραγµατοποιηθεί βάσει του κυβερνητικού χρονοδιαγράµµατος) και θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2018. Σύµφωνα, δε, µε τους υπολογισµούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό κέρδος των καναλιών από αυτή την παρέµβαση και αντιστοίχως η ζηµιά για το ελληνικό ∆ηµόσιο θα ανέλθει σε 20 εκατοµµύρια ευρώ (και 15 εκατοµµύρια για το 2018). Το ίδιο µέτρο θα ισχύσει τόσο για τη συνδροµητική τηλεόραση όσο και για την ΕΡΤ.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε µια περίοδο που οι ιδιοκτήτες των υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθµών εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις έως και αντιρρήσεις αναφορικά µε την πιθανότητα συµµετοχής τους στον διαγωνισµό. Χαρακτηριστικές των προθέσεών τους είναι οι προσφυγές που κατέθεσαν στο Συµβούλιο της Επικρατείας πριν ακόµη από τη δηµοσιοπoίηση της προκήρυξης του διαγωνισµού, προκειµένου να ακυρωθούν ως αντισυνταγµατικές οι προωθούµενες διατάξεις. Προηγήθηκαν σε πρώτη φάση το STAR και ο ΣΚΑΪ, ενώ την Πέµπτη µπήκαν στον χορό ο ΑΝΤ1 και ο Alpha.



Από το ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»