Από μια λεπτή κλωστή κρέμεται πλέον η λειτουργία του ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84 FM, ο οποίος μαζί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των δήμων Πειραιά και Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν να εκπέμπουν στα ερτζιανά το 1987, σηματοδοτώντας την εποχή της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

Μετά το αιφνιδιαστικό «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών του ραδιοφωνικού σταθμού, ακόμη και της μισθοδοσίας, την περασμένη Πέμπτη από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για χρέος ύψους 4.750.000 ευρώ που προέρχεται από μη πληρωμή του τέλος χαρτοσήμου των δημοτικών επιδοτήσεων από το 2006 μέχρι σήμερα, ο δήμος Αθηναίων αναζητεί λύση προκειμένου να πληρωθούν οι 120 εργαζόμενοι και να συνεχίσει ο σταθμός να λειτουργεί.

Χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επικοινώνησε για το θέμα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και του επισήμανε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός είναι ειδικού σκοπού με κοινωφελή χαρακτήρα και κακώς «πάγωσαν» οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, καθώς υπάρχει σχετική νομολογία από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από την υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου για αυτές τις κατηγορίες των εταιρειών.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Αθήνα 9,84 FM Μελίνα Δασκαλάκη στην «Ελευθερία του Τύπου», ο σταθμός προχώρησε στην κατάθεση αιτήματος άρσης των προληπτικών μέτρων εναντίον του. «Και τώρα περιμένουμε τις εξελίξεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό των εργαζομένων του ραδιοφωνικού σταθμού βρίσκεται από χθες και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, καθώς ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης καταδικάζει την ενέργεια της κυβέρνησης και ζητεί να βρεθεί συνολική λύση που δεν θα επηρεάζει τη λειτουργία των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Στο μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου και Δημήτρη Τζανακόπουλου ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή την κατάσταση στον Αθήνα 9,84 FM.

«Επειδή είστε φίλοι του λαού και επειδή μαθαίνω ότι μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών του 9,84 που δεσμεύτηκαν είναι και ο λογαριασμός της μισθοδοσίας και επειδή έρχονται Χριστούγεννα, θα ήθελα να μας πείτε τι θα κάνετε» είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων στον 9,84» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «είναι ζήτημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων».

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», από τον Γιώργο Μανουσακάκη, 20/12/2017