mu1yxf10tcjpi0ywf5gg
Media

«Τσεκούρι» σε μισθούς και προσωπικό στο Κόκκινο

Σχέδιο διάσωσης με χρονοδιάγραμμα 2 μηνών

Στο «κόκκινο» είναι το θερµόµετρο στον κοµµατικό ραδιοφωνικό σταθµό του ΣΥΡΙΖΑ, µετά το τελεσίγραφο σε δηµοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς ή να αποδεχθούν µείωση κατά 20% στις αποδοχές τους ή να αποχωρήσουν λαµβάνοντας την αποζηµίωσή τους. Η πολύµηνη παράταση στην εφαρµογή της απόφασης για ενοποίηση όλων των κοµµατικών µέσων οδήγησε σε οµόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραµµατείας της Κουµουνδούρου, που λύνει τα χέρια των αρµοδίων να προχωρήσουν άµεσα σε συµφωνίες για ατοµικές συµβάσεις µε περικοπές ή σε αποµάκρυνση όσων αρνηθούν. Το γεγονός ότι η Πολιτική Γραµµατεία πήρε οµόφωνα την απόφαση χωρίς ενστάσεις από κάποιο µέλος δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίµου έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στην εκκρεµότητα που έχει οδηγήσει σε απαξιωµένα κοµµατικά Μέσα τα οποία κοστίζουν πολλά χρήµατα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», Κώστας Νικόλτσιος, έχει αναλάβει το κύριο βάρος του ξεκαθαρίσµατος της κατάστασης, αλλά έχει ήδη απέναντί του την επιτροπή εργαζοµένων στην «Αυγή», που έσπευσαν να συµπαρασταθούν στους συναδέλφους του «οµογάλακτου» ραδιοφώνου:

«Ως επιτροπή των εργαζοµένων της ΑΥΓΗΣ καταγγέλλουµε ως απαράδεκτη και αντιεργατική τη µονοµερή ενέργεια εκ µέρους της διοίκησης στο ρ/δ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ να καλεί από σήµερα εργαζόµενους να υπογράψουν ατοµικές συµβάσεις µε µειώσεις αποδοχών της τάξεως του 20%», ανέφερε ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του Νίκου Μορφονιού, εκπροσώπου στην ΕΣΗΕΑ. Με την εξής προσθήκη: «Στηρίζουµε τη συλλογική στάση των εργαζοµένων να αρνηθούν να υπογράψουν τις µειωµένες ατοµικές συµβάσεις και θα σταθούµε αλληλέγγυοι/ες σε ενδεχόµενη περίπτωση εκδικητικών ενεργειών απέναντί τους». Οι πληροφορίες του «S» αναφέρουν ότι το Μαξίµου έχει δώσει διορία δύο µηνών προκειµένου η «Αυγή» και ο ραδιοφωνικός σταθµός να γίνουν ενιαίος εκδοτικός οργανισµός, στον οποίο θα ανήκει και η ιστοσελίδα «left. gr». Στόχος του «σχεδίου σωτηρίας» είναι να δηµιουργηθεί ενιαίο γραφείο υποδοχής ειδήσεων που µαζί µε τις περικοπές θα οδηγήσει σε οικονοµική εξυγίανση. Οι περικοπές της τάξεως του 20% θα γίνουν σε όλες τις αµοιβές πάνω από 750 ευρώ τον µήνα.

Ο συνολικός αριθµός των εργαζοµένων στο «Κόκκινο» είχε φτάσει το προηγούµενο διάστηµα τους 125, ενώ, µε τις αποχωρήσεις και τις απολύσεις που έγιναν, πλέον αγγίζει τους 90. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιµούν ότι το ραδιόφωνο µπορεί να δουλέψει µε περίπου 60-70 εργαζοµένους όλων των ειδικοτήτων, εφόσον προχωρήσουν οι συνέργειες µε την εφηµερίδα «Αυγή». Σε ό,τι αφορά την εφηµερίδα, στην παρούσα φάση δεν αναµένονται ανάλογες παρεµβάσεις στα οικονοµικά, καθώς το προηγούµενο διάστηµα οι εργαζόµενοι είχαν προχωρήσει οικειοθελώς σε µειώσεις των αµοιβών τους κατά 15%. Ενισχυµένος αυτή την περίοδο εµφανίζεται και ο διευθυντής της, Κωστής Νικολακάκος, ο οποίος θα τραβήξει το «κουπί» το επόµενο διάστηµα, µιας και το ραδιόφωνο παραµένει τυπικά χωρίς διευθυντή. Η υπόσχεση που έχει δοθεί προκειµένου να προχωρήσει το «σχέδιο διάσωσης» είναι πως, εφόσον οι εργαζόµενοι αποδεχθούν τις µειώσεις, τότε θα βρεθεί τρόπος να µην υπάρχουν στο εξής καθυστερήσεις στις πληρωµές. Μάλιστα, οι πιο «αισιόδοξοι» µιλάνε για ένα προωθητικό πλάνο τόσο για την εφηµερίδα όσο και για το ραδιόφωνο, κάτι που, πάντως, δηµοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί ακούν µε µεγάλη δυσπιστία.