Μηνύµατα προς τους ιδιοκτήτες των καναλιών ότι δεν πρόκειται να εµφανιστούν «λαγοί» στη διαδικασία του διαγωνισµού για τις τηλεοπτικές άδειες έστειλε τις τελευταίες ηµέρες η κυβέρνηση. Παρά τη µεγάλη ένταση όλου του προηγούµενου διαστήµατος και τις διαδοχικές προσφυγές τόσο στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συµβούλιο όσο και στο Συµβούλιο της Επικρατείας από τους καναλάρχες, φαίνεται πως την περασµένη εβδοµάδα διαµηνύθηκε αρµοδίως ότι δεν πρόκειται να εµφανιστούν περισσότεροι υποψήφιοι από επτά, όσες δηλαδή και οι άδειες εθνικής εµβέλειας που πρόκειται να δηµοπρατηθούν.

Στον βαθµό που οι αποστολείς του µηνύµατος είναι σε θέση να γνωρίζουν τις προθέσεις συγκεκριµένων επιχειρηµατιών, οι νυν ιδιοκτήτες έδειξαν ότι πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις. Μάλιστα, εκείνοι, από την πλευρά τους, άφησαν να εννοηθεί πως, αν πράγµατι συµβεί αυτό, τότε ίσως και να µην επιµείνουν στη θέση τους να προχωρήσουν έτσι κι αλλιώς σε ενστάσεις πριν, αλλά και µετά το πέρας της διαδικασίας.

Μάλιστα, ξεκαθάρισαν -επίσης αρµοδίως- ότι δεν πρόκειται να σκεφτούν την πιθανότητα να «µποϊκοτάρουν» τη διαδικασία που προβλέπει κατάθεση πλήρους φακέλου υποψηφιότητας έως τις 11 Ιανουαρίου. Με τα δεδοµένα αυτά και εφόσον η σιωπηρή συµφωνία δεν διαταραχτεί από µία εκ των δύο πλευρών, η διαγωνιστική διαδικασία θα έχει µόνο τυπικό χαρακτήρα, καθώς, αν οι υποψήφιοι δεν ξεπεράσουν τους επτά, θα πάρουν άπαντες άδεια καταβάλλοντας -επίσης άπαντες- το ποσό των 35 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα µίας δεκαετίας.

Πάντως, παρά τα καθησυχαστικά µηνύµατα που εκπέµφθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες καναλιών συνεχίζουν να συζητούν µεταξύ τους και να είναι σε ετοιµότητα να προχωρήσουν σε κάθε κίνηση, αν θεωρήσουν ότι την τελευταία στιγµή επιχειρηθεί αιφνιδιασµός τους.

Κι αυτό γιατί µέχρι τις 3:00 το µεσηµέρι της επόµενης Πέµπτης θα υπάρχει η δυνατότητα να εµφανιστούν υποψήφιοι ιδιοκτήτες καναλιών µε πλήρη φάκελο και τις αντίστοιχες εγγυητικές επιστολές. Εκτός από τα µηνύµατα, πληροφορίες αναφέρουν ότι µέσα στις γιορτές είχαµε αλλεπάλληλες (µυστικές) συναντήσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά µε τους νυν αλλά και τους υποψήφιους καναλάρχες.

Με βάση τα δεδοµένα που υπάρχουν, το Μαξίµου εκτιµά ότι, εκτός από τους υπάρχοντες καναλάρχες, θα υπάρξει και ενδιαφέρον από ακόµα δύο επιχειρηµατίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ.