Ανακατατάξεις στον χώρο των κυβερνητικών εφηµερίδων έφερε η επιστροφή της εφηµερίδας «Έθνος» στα περίπτερα. Όπως ήταν αναµενόµενο, το παραδοσιακό φύλλο κατάφερε -έχοντας τη στήριξη των Σαββίδη και Μάρη- να κερδίσει σηµαντικό µερίδιο στην αγορά της Κυριακής. Έχοντας µπει δυνατά στον ανταγωνισµό, το «Έθνος» πέτυχε µια κυκλοφορία που κινείται από 17.000 έως και 24.000 φύλλα.

Με δεδοµένη τη σκληρή φιλοκυβερνητική γραµµή του, αλλά και την απόλυτη στήριξη που παρέχει στο εν λόγω εκδοτικό εγχείρηµα το Μέγαρο Μαξίµου, η είσοδος του «Έθνους» στην αγορά είχε ως συνέπεια να υποστούν απώλειες δύο κυριακάτικες εφηµερίδες, που επίσης κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος για το «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη και τη «Νέα Σελίδα» του Ηλία Λιβάνη. Επί της ουσίας, οι τρεις εφηµερίδες απευθύνονται στο ίδιο ακριβώς κοινό, αν και η εκδοτική προσπάθεια του Βαξεβάνη στηρίζεται σε πιο επιθετική δηµοσιογραφία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος που το «Documento» κατάφερε να σταθεί -χωρίς προσφορές- στην ανταγωνιστική αγορά του κυριακάτικου Τύπου.

Απεναντίας, η «Νέα Σελίδα» εµφανίζει µεγαλύτερη αµηχανία, αφού ουσιαστικά κινείται στην ίδια λογική µε το «Έθνος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εφηµερίδα του Ηλία Λιβάνη απολύθηκαν τις προηγούµενες ηµέρες περίπου δέκα άτοµα, ενώ ήδη «τρέχει» πρόγραµµα περικοπών για τα υπόλοιπα στελέχη του εντύπου.

Ανεξάρτητα όµως από τα παραπάνω, η επανέκδοση από την εταιρεία Dimera της εφηµερίδας που επί χρόνια εξέδιδε ο «Πήγασος» του Μπόµπολα δηµιούργησε µεγάλο ρήγµα στο φιλοσυριζαϊκό αναγνωστικό κοινό.

Με απλά λόγια -και όπως προκύπτει από τα στοιχεία- υπήρξε κατακερµατισµός των αναγνωστών. Πάντως, πέραν των προσφορών, εκείνο που σηµειώνουν όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο είναι ότι το «Έθνος» δείχνει να απολαµβάνει προνοµιακής µεταχείρισης σε σχέση µε τα δύο ανταγωνιστικά φύλλα σε επίπεδο πληροφόρησης, αλλά και γενικότερης στήριξης από το Μαξίµου, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαµόρφωση των σχετικών ισορροπιών.  

Πηγή: Secret