Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τούµπα, που έφεραν στη δίνη του κυκλώνα τον Ιβάν Σαββίδη, φαίνεται να επηρεάζουν καταλυτικά και τη γενικότερη παρουσία του στο επιχειρηµατικό γίγνεσθαι.

Αν και εδώ και καιρό ο οµογενής επιχειρηµατίας προβληµατιζόταν εντόνως για το αν θα πρέπει να συνεχίσει τις επενδύσεις στα media, η εξέλιξη της Κυριακής ήρθε να επισπεύσει τις αποφάσεις του.

Το «διαζύγιο» µε τον ισχυρό άνδρα της 24Media ∆ηµήτρη Μάρη ήταν κάτι που είχε αποφασιστεί εδώ και αρκετό καιρό και όπως αποδεικνύεται δεν έχει και τόσο µεγάλη σηµασία µπροστά στις αποφάσεις που έχει λάβει ο Ιβάν Σαββίδης.

Όπως αναφέρουν καλά ενηµερωµένες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ κατά το προηγούµενο διάστηµα έδειχνε δυσαρεστηµένος από το γεγονός ότι οι κυβερνώντες άρχισαν να κρατούν αποστάσεις από τις επιλογές που είχε κάνει στον χώρο των µέσων ενηµέρωσης. Μάλιστα, κάποιοι τον ενηµέρωσαν ότι ο λόγος που υπαναχωρεί το Μέγαρο Μαξίµου έχει να κάνει µε τις πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά του αµερικανικού παράγοντα.

Ο µόνος λόγος που ενεπλάκη στα media ο κ. Σαββίδης είχε να κάνει µε την επιθυµία του να στηρίξει το δίδυµο Τσίπρα - Καµµένου. Τα πράγµατα άρχισαν να αλλάζουν µε αφορµή τα συλλαλητήρια, όπου ο οµογενής επιχειρηµατίας είχε διαφορετική θέση από αυτήν που ακολουθούσε η κυβέρνηση. Η ουσία πάντως ήταν ότι ο Ιβάν διαπίστωσε ότι το εγχείρηµα των εντύπων απαιτεί τη δαπάνη πολύ µεγάλων χρηµατικών ποσών.

Αρχικώς πίστευε ότι µπορεί και να κερδίζει από την έκδοση του «Έθνους». Με δεδοµένο ότι έχουν εκλείψει και οι δύο λόγοι που τον οδήγησαν στην απόκτηση των εφηµερίδων της οικογένειας Μπόµπολα, πρόσωπα που συνοµιλούν µαζί του δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο το προσεχές διάστηµα να προχωρήσει στην αναστολή έκδοσης του ηµερήσιου φύλλου του «Έθνους».

Σε κάθε περίπτωση, η επόµενη ηµέρα της εφηµερίδας προµηνύεται δύσκολη, καθώς τα κόστη θα αυξηθούν. Με εξαίρεση τα κόστη µισθοδοσίας των εργαζοµένων, που µένουν τα ίδια, πλέον η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα πρέπει να πληρώνει την προώθηση και το µάρκετινγκ που µέχρι πριν από λίγες ηµέρες γινόταν δωρεάν από την 24Μedia και υπολογίζεται σε 1-1,5 εκατ. τον χρόνο. Ερώτηµα παραµένει πώς θα επηρεάσει το ύφος της εφηµερίδας η αποχώρηση της 24Media, που λειτουργούσε εξισορροπητικά απέναντι στις ακραίες πεποιθήσεις του ιδιοκτήτη του «Έθνους».

Ο µεγάλος προβληµατισµός του Ρώσου επιχειρηµατία έχει να κάνει µε το αν θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στον τηλεοπτικό σταθµό «Ε». Εσχάτως, οι πιθανότητες της απεµπλοκής του είναι περισσότερες από εκείνες της περαιτέρω ενασχόλησης.

Με δεδοµένο µάλιστα ότι αντιµετωπίζει -όπως λέγεται- σηµαντικά προβλήµατα µε το «πόθεν έσχες», δεν αποκλείεται να βρει την αφορµή να αποχωρήσει και από τη διεκδίκηση της τηλεοπτικής συχνότητας.

Φυσικά, στο µυαλό του Ιβάν Σαββίδη υπάρχει και το σενάριο της πώλησης όλων των µέσων ενηµέρωσης που διαθέτει στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: ότι ο µεγαλοµέτοχος του ΠΑΟΚ έχει αρχίσει να αντιλαµβάνεται ότι η εµπλοκή µε τα media προκαλεί, εκτός από την αντίδραση των εγχώριων παικτών, και την οργή των Αµερικανών.

Πηγή: Secret