Τον τελικό κατάλογο των οριστικών αδειούχων των τηλεοπτικών καναλιών, αναμένει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης Ν. Παππάς από το ΕΣΡ, το οποίο, όπως έκανε ο ίδιος γνωστό στην Βουλή, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου.

«Ευελπιστούμε ότι θα δούμε αύριο τον τελικό κατάλογο τον αδειούχων και μετά θα καταβάλλουν το τίμημα» (35 εκ. ευρώ ο καθένας) είπε ο κ. Παππάς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει καθυστερήσει η σχετική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι οι οριστικοί προεπιλεγέντες είναι πέντε. Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, ο κ. Παππάς δεσμεύθηκε να παρουσιάσει τα στοιχεία με τα ακριβή νούμερα των ποσών που έχουν καταβάλλει τα κανάλια μέχρι σήμερα από τον φόρο διαφήμισης. «Όποιος πει ότι με αυτή την κυβέρνηση τα ιδιωτικά κανάλια δεν έχουν πληρώσει, λέει ψέματα», δήλωσε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας ότι έχουν καταβάλει «κοντά 150 εκ. ευρώ».

Όσον αφορά το συζητούμενο νομοσχέδιο, αφορά την δυνατότητα που παρέχεται με εφάπαξ επιδότηση (110 ευρώ) προς 160.000 νοικοκυριά, για να εγκαταστήσει την υποδομή (δορυφορικό πιάτο και τεχνολογικός εξοπλισμός) ώστε να έχει πρόσβαση στην ψηφιακή τηλεόραση. Αφορά 400.000 πολίτες σε 3.500 οικισμούς σε νησιά και ακριτικές περιοχές τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα καθώς οι περιοχές τους δεν καλύπτονταν.

«Η Πολιτεία δεν έχει "ξερά" business plan, έχει υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες», είπε ο κ. Παππάς, λέγοντας ότι αυτές οι περιοχές εγκαταλείφθηκαν από τον σχεδιασμό του ιδιώτη. Οι πολίτες των περιοχών αυτών θα βλέπουν τα κανάλια ελεύθερης λήψης πανελλαδικής εμβέλειας και όσα περιφερειακά είναι στην δορυφορική πλατφόρμα. Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, σε όλη την Ελλάδα και τους οικισμούς που δεν υπάρχει τηλεοπτικό σήμα, οι κάτοικοί τους θα έχουν την δυνατότητα με επιδότηση να πάρουν τον εξοπλισμό, που θα τους επιτρέπει να βλέπουν τηλεόραση δωρεάν.