Τελικά, ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής και συμμαθητής του Μανώλη Πετσίτη, Νίκος Παππάς, έκανε το θαύμα του. Χορήγησε, με βάση τον νόμο που κατήρτισε, άδειες στα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς να έχει προβλέψει την ανακατανομή του χάρτη συχνοτήτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ετσι, τα κανάλια τώρα έχουν δικαίωμα να εκπέμπουν και σε standard και σε high definition.

Ομως, λόγω της μετάβασης της Τουρκίας σε DVB-T2, θα βραχυκυκλώσει το σύστημα στα νησιά του Αιγαίου, όπου σίγουρα δεν θα είναι δυνατή η εκπομπή και σε standard και σε high definition, χωρίς να αποκλείεται και να μην υπάρχει σήμα. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να διαμορφωθεί νέος χάρτης συχνοτήτων, καθώς τα κανάλια θα πρέπει να μετακινηθούν σε χαμηλότερες συχνότητες για να απελευθερωθεί φάσμα για την κινητή τηλεφωνία. Για να συμβεί αυτό, όμως, χρειάζεται και χρόνος και χρήμα.

Δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να γίνει ο χάρτης που δεν υπάρχει και μετά να γίνουν επενδύσεις από την Digea αλλά και την ΕΡΤ. Και στην ΕΡΤ η υπόθεση είναι σκανδαλώδης, καθώς μόλις τον περασμένο Ιανουάριο έφτιαξε το δικό της σύστημα εκπομπής, στο οποίο πρέπει να βάλει εκ νέου χρήματα.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, πάντως, στον τελευταίο διαγωνισμό είχαν θέσει το θέμα της ψηφιακής μετάβασης αλλά και του κινδύνου να πάρουν συχνότητες άλλα κράτη. Η κυβέρνηση ανέλυε την ανύπαρκτη θεωρία ότι σήμα υπάρχει και τώρα κινδυνεύει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ομως, αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα, καθώς με την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2 δεν είναι βέβαιο ότι θα παίζει η συντριπτική πλειονότητα των τηλεοπτικών δεκτών. Και πολύ απλά όλοι μαζί θα πληρώσουν το μάρμαρο της εμμονής για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών χωρίς γνώση των επερχομένων και χωρίς σχεδιασμό.

Ωστόσο, με δεδομένες τις άριστες σχέσεις που διατηρεί η κυβέρνηση με τους καναλάρχες (πλην Αλαφούζου), θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει τροπολογία, που θα ρυθμίσει ακόμα μία αβλεψία από την πλευρά Παππά.

Πηγή: Secret