Πρεμιέρα μέσω διαδικτύου για την αναμενόμενη και λίαν αμφιλεγόμενη ταινία «Welcome to New York» γύρω από το σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε με τον Ντομινίκ Στρος Καν. Στο μποϋκοτάζ που, όπως λένε, αντιμετώπισαν οι συντελεστές της ταινίας σε σκηνοθεσία Ειμπελ Φεράρα και με πρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ απαντούν αποφασίζοντας να την διαθέσουν στο Internet μέσω της υπηρεσίας Video on demand (έναντι 7 ευρώ) μεταξύ 14 και 25 Μαΐου, ημέρες που διαρκεί το Φεστιβάλ των Κανών. Η επιλογή δεν είναι τυχαία, καθ’ ότι η ταινία αποκλείστηκε από το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ειμπελ Φεράρα, «τραβά το σκοινί» με μια, κατά πολλούς, πορνογραφική καρικατούρα που διαθέτει σεξ εν αφθονία και αλλάζει τα ονόματα των πρωταγωνιστών για να αποφύγει τα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη

Η αλαζονεία της εξουσίας σε μια ταινία που σκανδαλίζει

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» Η φράση του ήρωα της ταινίας «Welcome to New York», Ζεράρ Ντεπαρντιέ, βασισμένη στην άνοδο και την πτώση του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν είναι και η επιτομή της: τα παραστρατήματα, οι εθισμοί, τα πάθη και τελικά η αλαζονεία της εξουσίας γίνεται και η αχίλλειος πτέρνα της. Μόνο που στην περίπτωση της συγκεκριμένης ταινίας η διάθεση να σκανδαλίσει είναι ίσως πιο έντονη από το να παραδειγματίσει. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ειμπελ Φεράρα, «τραβά το σκοινί» με μια, κατά πολλούς, πορνογραφική καρικατούρα που διαθέτει σεξ εν αφθονία και αλλάζει τα ονόματα των πρωταγωνιστών για να αποφύγει τα μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, όπως σοφά αναφέρει ο Independent, οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα και πράγματα είναι απολύτως… εσκεμμένη.

Η αποτυχία στη Γαλλία, τα παράπονα και τα σχέδια για την ταινία

Η ταινία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν βρήκε το δρόμο προς τις γαλλικές αίθουσες. Απέτυχε να βρει διανομή στη Γαλλία και δεν κατάφερε να μπει στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Κανών. Υπάρχει εξήγηση; Οι συντελεστές της αναφέρουν ότι για όλα ευθύνονται οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του Στρος Καν που έβαλαν φρένο στην πορεία της. Οπως και να έχει το πράγμα, οι παραγωγοί της ταινίας εκτιμούν ότι μόνο από το διαδίκτυο θα καταφέρουν να κάνουν απόσβεση του κόστους της ταινίας η οποία έφτασε τα 3 εκατομμύρια δολάρια. Κι όταν σε λίγες εβδομάδες η ταινία θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες των ΗΠΑ και του Καναδά θα αποδειχτεί ένα από τα πλέον κερδοφόρα κινηματογραφικά projects των τελευταίων ετών.

«H σχεδόν αιμομικτική σχέση που υπάρχει στη Γαλλία ανάμεσα στα ΜΜΕ και την πολιτική καθιστά σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία ταινιών με θέμα σύγχρονες υποθέσεις», λέει ο παραγωγός της ταινίας, Βενσάλ Μαραβάλ

«Κανένας γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός δεν θέλησε να χρηματοδοτήσει την ταινία, ενώ πολλοί, φίλοι αλλά και εχθροί μας, μας προειδοποίησαν να μην την κάνουμε…», ανέφερε σε συνέντευξή του ο παραγωγός της ταινίας, Βενσάλ Μαραβάλ. «H σχεδόν αιμομικτική σχέση που υπάρχει στη Γαλλία ανάμεσα στα ΜΜΕ και την πολιτική καθιστά σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία ταινιών με θέμα σύγχρονες υποθέσεις».

Ενα διάσημο «κακό» παιδί με το όνομα Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Εν τω μεταξύ, με τη συμμετοχή του στην ταινία «μπαίνει ξανά στο μάτι» της Γαλλίας ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ ο οποίος είχε κατηγορηθεί για «θλιβερή» και «μη πατριωτική» συμπεριφορά όταν έφυγε από την πατρίδα του για να αποφύγει τη βαριά φορολογία.

Συγκεκριμένα, ο Ντεπαρντιέ υποδύεται τον «κύριο Ντεβερό», έναν Γάλλο πολιτικό, ο οποίος καταστρέφεται πολιτικά με αφορμή τον βιασμό μιας καμαριέρας. Τη σύζυγό του, Σιμόν (ρόλος που αναφέρεται στην Αν Σινγκλέρ, η οποία είναι σήμερα διευθύντρια της γαλλικής έκδοσης του ιστότοπου της Huffington Post) υποδύεται η ηθοποιός Ζακλίν Μπισέ. Αρχικά ο ρόλος είχε προταθεί στην Ιζαμπέλ Ατζανί, αλλά εκείνη δεν δέχτηκε για να μη συμμετάσχει σε μια «καταστροφική εισβολή στην ιδιωτική σφαίρα αυτών των δύο προσωπικοτήτων».