Ποια είναι τα δάνεια που πνίγουν τα media
Το πρόβλημα επικεντρώνεται γύρω από το «τρίγωνο» Mega-ΔΟΛ-«Πήγασος»
«Ιλιγγο» προκαλούν τα δάνεια των media, με τους δανειστές να στοχεύουν (πλέον) στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα στο στόχαστρο τόσο των ελεγκτών όσο και της Δικαιοσύνης θα βρεθεί ο τρόπος, αλλά κυρίως οι εγγυήσεις που δόθηκαν προκειμένου οι μιντιακές επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν δανεισμό από τις τράπεζες. Ποια είναι όμως τα μεγάλα δάνεια των ΜΜΕ και τι προβλέπουν;
Το πρόβλημα επικεντρώνεται γύρω από το «τρίγωνο» Mega-ΔΟΛ-«Πήγασος». Και για τους «3 μεγάλους» υπάρχει κίνδυνος στη συνέχιση της λειτουργίας τους, σύμφωνα με τους ορκωτούς ελεγκτές, αν δεν πέσουν μετρητά. Ο τζίρος τους έχει υποχωρήσει, ενώ είναι και ζημιογόνοι. Στο 9μηνο του 2013, ο ΔΟΛ παρουσίασε ζημίες 21 εκατ. ευρώ, ενώ ο «Πήγασος» και το Mega, 17 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις τους είναι όμως πολύ μεγαλύτερες. Το συγκρότημα Μπόμπολα έχει συνολικά δάνεια ύψους 182 εκατ. ευρώ, το Mega 139 εκατ. ευρώ και ο ΔΟΛ 135 εκατ. ευρώ
ΟΙ... ΘΗΛΙΕΣ. Οι δύο από τους τρεις κύριους μετόχους του Mega, ο ΔΟΛ και ο «Πήγασος», έχουν να αντιμετωπίσουν από κοινού δύο μεγάλα ομολογιακά δάνεια. Εκείνο που χορηγήθηκε στο κανάλι της Μεσογείων ήταν αρχικού ύψους 98 εκατ. ευρώ, με τη συνδρομή φυσικά του ομίλου Βαρδινογιάννη. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, έως το 2016, το Mega θα πρέπει να έχει αποπληρώσει το ομολογιακό δάνειο που έλαβε το 2012. Από αυτό, τον Νοέμβριο καταβλήθηκε η πρώτη δόση των 5,8 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη κοινή περίπτωση είναι εκείνη της εταιρείας «Εκτυπώσεις Ιρις ΑΕΒΕ», με ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 85 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει διάρκεια 8 χρόνων και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2015. Η σημερινή οφειλή για τον κάθε μέτοχο είναι από 21 εκατ. ευρώ.
ΒΙΚΤΩΡ ΡΕΣΤΗΣ. Πριν οδηγηθεί στη φυλακή ο Βίκτωρ Ρέστης, οι μέτοχοι της «Ιριδος» του είχαν προτείνει να αποκτήσει μερίδιο στην εταιρεία, αλλά εκείνος είχε αρνηθεί. Από την εποχή που ο Β. Ρέστης είχε μερίδιο στον οργανισμό υπήρχαν και άλλα οφέλη. Ο ΔΟΛ το 2011 υπέγραψε σύμβαση για ένα μακροπρόθεσμο δάνειο με την τράπεζα F.B. Bank του εφοπλιστή ύψους 8 εκατ. ευρώ και οφείλει άλλα 4 εκατ. ευρώ, τα οποία πρέπει να έχει πληρώσει έως τις 20 Ιουλίου 2018. Στο τέλος του 2013, η εταιρεία του Σταύρου Ψυχάρη είχε την υποχρέωση να αποπληρώσει ένα κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 14 εκατ. ευρώ και ένα ακόμη, 2,6 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε πάρει η υπό εκκαθάριση θυγατρική εταιρεία, Ελληνικά Γράμματα, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Η επίσης θυγατρική εταιρεία του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου έχει λάβει δύο δάνεια ύψους 7,4 εκατ. ευρώ, τα οποία και εξυπηρετεί, ενώ υπάρχει μια οφειλή ακόμη 3 εκατ. ευρώ για δάνεια που είχε πάρει η ΔΟΛ Digital.
«ΠΗΓΑΣΟΣ». Τα δάνεια που έχει να πληρώσει τις επόμενες ημέρες είναι αρκετά για τον «Πήγασο». Η εκδοτική εταιρεία έχει ένα δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο σύναψε με την Εθνική Τράπεζα το 2006 και η πληρωμή του είχε παραταθεί έως τις 31.12.2013. Στην περίπτωση του δανείου των 10 εκατ. ευρώ που έλαβε από την Τράπεζα Κύπρου (νυν Τράπεζα Πειραιώς) πήρε παράταση για την εφάπαξ αποπληρωμή για τις 31 του τρέχοντος μηνός. Επίσης, σε 15 ημέρες η εκδοτική επιχείρηση καλείται να αποπληρώσει υπόλοιπο δανείου ύψους 6,4 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank. Το δάνειο αυτό, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, έληξε στις 29 Νοεμβρίου 2013 και πήρε παράταση. Στις μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του «Πήγασου» περιλαμβάνεται και ένα υπόλοιπο ποσό 10 εκατ. ευρώ ενός ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ, που είχε λάβει από την Alpha Bank και λήγει το 2020.
Τα αιτήματα στο Μαξίμου
Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα αιτήματα των «βαρόνων» των media προς το Μέγαρο Μαξίμου. Οι εκδότες και οι καναλάρχες, έχοντας συναντήσει τις ερμητικά κλειστές πόρτες των τραπεζών, επιδιώκουν μέσω της κυβέρνησης να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα γραφεία των τραπεζιτών. Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει αιτήματα, χωρίς ωστόσο να καλλιεργεί και πολλές προσδοκίες προς τους ισχυρούς των media. Φυσικά, ενόψει των εκλογών γνωρίζει πολύ καλά ότι θα πρέπει να έχουν διεκπεραιωθεί κάποια από αυτά.