Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

Σε ό,τι αφορά τα εμβάσματα προς το εξωτερικό:

Η αρχική επεξεργασία των 54 χιλιάδων υποθέσεων ανέδειξε 24.710 υποθέσεις που έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης.

Για τις 24.710 υποθέσεις στάλθηκαν επιστολές που καλούσαν τους φορολογούμενους να παράσχουν στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων.

Συστάθηκε ομάδα ειδικών αξιολογητών οι οποίοι με ειδικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, προτεραιοποίησαν τις υποθέσεις αυτές, ώστε να επιλεγούν για περαιτέρω έλεγχο οι πιο σημαντικές.

Οι υποθέσεις στις οποίες ο έλεγχος έχει ήδη ολοκληρωθεί, έχουν συνολικό αποτέλεσμα άνω των 25 εκ. ευρώ. Επισημαίνεται πως τα αποτελέσματα των ολοκληρωμένων υποθέσεων καταδεικνύουν παραβατικότητα 30% και με δεδομένο πως οι υποθέσεις στοχεύονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου (πρώτες στοχεύονται υποθέσεις με μεγαλύτερο ενδιαφέρον), συνάγεται πως η τελική παραβατικότητα θα είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά και τη θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση των νέων γρήγορων διαδικασιών μερικού ελέγχου, θα ολοκληρωθούν ακόμη περισσότερες υποθέσεις με σκοπό να αποφέρουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενισχύθηκε σε υποδομή και προσωπικό η ειδική ομάδα ελεγκτών που ερευνά τις υποθέσεις αυτές καθώς και αξιολογήθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται με σκοπό την επιτάχυνση του έργου της. 

Αντίστοιχες ενέργειες, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, υλοποιούνται στο πλαίσιο του ελέγχου των υποθέσεων off shore εταιριών. Το έως τώρα αποτέλεσμα των ήδη ολοκληρωμένων υποθέσεων, υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΣΔΟΕ συνεχίζει τον εξονυχιστικό έλεγχο των υποθέσεων της «λίστας Λαγκάρντ», ενώ παράλληλα η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά και τις τελευταίες εισαγγελικές παραγγελίες, προχωρά σε φορολογικό έλεγχο κάποιων από τις υποθέσεις αυτές.