Ποσό που ισούται με τα έσοδα από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ ή με τη συνολική εξοικονόμηση πόρων από τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις, ήτοι 1,7 δισ. ευρώ, χάνει ετησίως το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

Τα ετήσια κέρδη των λαθρεμπόρων τσιγάρων και καυσίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Έθνους" ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ (1,8 δισ.ευρώ) ή στη συνολική εξοικονόμηση πόρων από τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις από το 2011 και μετά (1,7 δισ.ευρώ).

Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το τίμημα για τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταβάλλει κάθε νοικοκυριό μέσω περικοπών στις αποδοχές και φορολογικές επιβαρύνσεις, ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 500 ευρώ τον χρόνο.

Μόνο από τα λαθραία υγρά καύσιμα η συνολική ζημιά του Δημοσίου που επωμίζονται οι φορολογούμενοι εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα λαθραία τσιγάρα κοστίζουν 700 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι μέσω του εκτεταμένου λαθρεμπορίου η ζημιά είναι διπλή. Κι αυτό γιατί, πέραν των τεραστίων διαρροών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και από τη μη φορολόγηση του "μαύρου χρήματος" των λαθρεμπόρων.

Η κερδοφόρα "βιομηχανία" των παράνομων τσιγάρων

Σε μία από τις πιο κερδοφόρες "βιομηχανίες" έχει εξελιχθεί το λαθρεμπόριο τσιγάρων, με το ελληνικό Δημόσιο να στερείται κάθε χρόνο έσοδα της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.

Ένα στα πέντε τσιγάρα που καταναλώνονται πλέον στη χώρα μας, διακινείται παράνομα, με το ποσοστό παράνομου εμπορίου τσιγάρων να φτάνει το 2013 στο 19,5%, όταν το 2008 ήταν μόλις 3%, με τις προβλέψεις για φέτος να κάνουν λόγο για "εκτόξευση" στο 23%.

Βασικός τροφοδότης αυτού του φαινομένου, που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη χώρα μας, είναι σύμφωνα με όλες τις σχετικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, η υπερφορολόγηση.

Το κέρδος για λαθρεμπόρους και μεσάζοντες ανά πακέτο λαθραίων τσιγάρων φτάνει και ξεπερνά το 1 ευρώ, ανά πακέτο.