Η τελευταία αναμέτρηση για τη φετινή σεζόν στο ελληνοκυπριακό ταμπλό της Psatharis Auctions ολοκληρώθηκε με τζίρο 227.391 ευρώ. Από τη μια πλευρά ο έμπορος έργων Τέχνης, ιδιοκτήτης της Psatharis Auctions, Νίκος Ψαθάρης, είδε «μεγάλη επιτυχία», όπως επί λέξει χαρακτήρισε τα αποτελέσματα από τις τελευταίες συναλλαγές έργων ελληνικής και κυπριακής τέχνης. Aπό την άλλη, αν γίνει σύγκριση με εκείνα των εγχώριων ταμπλό, τα μεγέθη φαίνονται μικρά.

Για να είναι ωστόσο κανείς ακριβοδίκαιος, πρέπει να υπολογίζει πάντα τα ποσοστά πώλησης. Στην προκειμένη περίπτωση, από τα 120 αποκτήματα της συλλογής πωλήθηκαν συνολικά τα 76, με τα νούμερα να δείχνουν ποσοστό πώλησης σε όγκο 63% και σε αξία 90%.
«Η αναλογία 90% επί της συνολικής αξίας θεωρείται ποσοστό-ρεκόρ, καθώς σημειώνεται τα πρώτα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2012, αντανακλώντας σημαντική ανάκαμψη», αναφέρει η διοίκηση του οίκου.

Την ίδια στιγμή, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως ο Κύπριος επενδυτής και συλλέκτης εξακολουθεί να παραμένει απρόβλεπτος, μπερδεύοντας εμπόρους και brokers, που αδυνατούν να προβλέψουν όχι μόνο πού θα τοποθετήσει τα χρήματά του, αλλά και πού κινείται το προσωπικό του γούστο (κόντρα σε εκείνο των Ελλαδιτών).

TO STARLOT ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ
Starlot της δημοπρασίας βγήκε το έργο του Μιχαήλ Κάσιαλου με τίτλο «Θέρος», που ξεπέρασε τα προγνωστικά και από τις 18.000 ευρώ που ήταν η αρχική του τιμή, πωλήθηκε στα 32.998 ευρώ.

κασιαλος1


«Είναι ένα εξαιρετικό έργο», ανέφερε ο Νίκος Ψαθάρης, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη υπογραφή παραμένει μια σταθερή και ασφαλής επένδυση. Καλή τιμή έπιασε και το έργο «Αφηρημένο Τοπίο 1959» του Χριστόφορου Σάββα, το οποίο από τις 15.000 ευρώ, που ήταν η αρχική τιμή, αγοράστηκε έναντι 25.927 ευρώ. Το έργο «The field» του Αδαμάντιου Διαμαντή πωλήθηκε για 22.391 ευρώ, λίγο πιο πάνω από την εκτίμηση των 19.000 ευρώ. Ακόμη, το έργο του Λευτέρη Οικονόμου «The great card players» από τις 4.500 ευρώ που ήταν η αρχική του εκτίμηση, πωλήθηκε προς 7.000 ευρώ.
Εντός των εκτιμήσεων πωλήθηκε το έργο «The couple» (λάδι σε καμβά, 46x46 εκ.) του Γιάννη Γαΐτη, με τιμή 5.421 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών.
γαιτης


ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟΥΛΗΤΑ

Παρά το γεγονός ότι οι τάσεις της αγοράς φωνάζουν για Σύγχρονη Τέχνη, η Psatharis Auctions δεν κέρδισε το στοίχημα, με αρκετά έργα της κατηγορίας να μένουν απούλητα, πράγμα που στα salerooms της Αθήνας πιθανότατα να μην είχε συμβεί.
Παράδειγμα αποτελεί το άτιτλο έργο του Δημήτρη Αληθεινού (μικτή τεχνική, 46x35 εκ.) με τιμές 500 έως 900 ευρώ.

απουλητο_εργο_του_Δημητρη_αληθινου


Εκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν βρήκε αγοραστή το έργο του Ανδρέα Κάραγιαν, μιας υπογραφής που συνήθως προτιμάται από τους Κύπριους επενδυτές. Το έργο «Οι ποδηλάτες» (λάδι σε καμβά, 100x150 εκ.) επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του, με τιμές 4.500 έως 6.000 ευρώ.

απουλητο_εργο_του_καραγιαν

Απούλητα έμειναν και δύο έργα του Μίκη Φοινικαρίδη. Το έργο «Couple» (λάδι σε καμβά, 105x67εκ.) παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ως μία από τις καλές επιλογές του οίκου, δεν κατάφερε να βρει αγοραστή. Επέστρεψε στον ιδιοκτήτη του με την εκτίμηση των 3.200 με 5.000 ευρώ που κάποιοι την έκριναν υψηλή.
foinikarides


Παρομοίως, το έργο «Feast» (λάδι σε καμβά, 100x130εκ.) δεν κατάφερε να αλλάξει χέρια, έχοντας εκτιμηθεί μεταξύ 5.500 και 8.500 ευρώ.


ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com