Η φημολογία γύρω από το ότι ο οίκος αναζητά τον μεγάλο αγοραστή υπήρχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όλα είχαν ξεκινήσει όταν έγινε η μεγάλη ανακαίνιση στο βασικό παράρτημα του οίκου στο Λονδίνο.


Κάποιοι το είχαν καταλάβει με το που είδαν τις μπουλντόζες στη New Bond Street στο Mayfair όπου στεγάζεται ο οίκος Bonhams.
Μέχρι τότε διοικείτο αποκλειστικά από δύο μεγαλομετόχους: τον Robert Brooks και τον Evert Louwman.

Το 2014 ένα δημοσίευμα των Financial Times αφήνουν υπόνοιες: «Ένας αριθμός από private equity εταιρίες, καθοδηγούμενες από την τράπεζα επενδύσεων Greenhill υπέβαλλαν μια πρώτη προσφορά για τον οίκο δημοπρασιών Bonhams που για το 2013 σημείωσε κέρδη 25 εκατ. λίρες».
Ωστόσο δεν ήταν σαφές: οι επενδυτές θα αγόραζαν μετοχές και θα άφηναν το management ως είχε; H θα άρπαζαν και το τιμόνι της εταιρίας; Για τους Ελληνες επενδυτές το αμέσως μεγάλο ερώτημα ήταν, τι θα γινόταν με την ελληνική αγορά; Θα συνέχιζε να υπάρχει τμήμα Greek Sale ή η νέα διοίκηση θα μιμείτο τους leaders της παγκόσμιας αγοράς, Christie’s και Sotheby’s οι οποίοι είχαν ήδη προτιμήσει να εντάξουν σκόρπια κάποιες ελληνικές υπογραφές στις δημοπρασίες τους αποφεύγοντας ολόκληρες ενότητες;

Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών υπήρξαν αρκετές αλλαγές στο προσωπικό. Πιο πρόσφατα υπήρξε κι άλλη άφιξη στο δυναμικό του οίκου: η Tessa Lewis γνωστή σε αρκετούς από την υπηρεσία της στον όμιλο Swarovski, ανέλαβε νέα καθήκοντα ως διευθύντρια του τμήματος μάρκετινγκ στον οίκο Bonhams.


Ο CEO του οίκου την υποδέχθηκε με ενθουσιασμό στο δυναμικό ενώ η ίδια υποσχέθηκε: «ανυπομονώ να πάω τη στρατηγική μάρκετινγκ του οίκου Bonhams σε μια νέα και δυναμική εποχή».


ΑΓΝΩΣΤΗ Η ΑΞΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ


Η private equity εταιρία Epiris LLP αγόρασε τον οίκο δημοπρασιών Bonhams διατηρώντας απόρρητη την αξία συναλλαγής. Η Epiris πάντως – που έχει δημιουργήσει και δύο funds - στοχεύει σε εταιρίες αξίας που κυμαίνεται από 75 έως 500 εκατ. στερλίνες. Στις επενδύσεις του πρώτου fund συγκαταλέγεται και η TGI Friady’s ενώ του δεύτερου που διεκδίκησε και αγόρασε τον οίκο Bonhams συμπεριλαμβάνεται και η ΤIME UK.

O οίκος Bonhams τα τελευταία χρόνια είχε πάψει να αποτελεί τον τρίτο παίκτη, μετά τους οίκους Christie’s και Sotheby’s - στο παγκόσμιο χρηματιστήριο τέχνης καθώς ο οίκος Phillips τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να κατακτά ολοένα και περισσότερο έδαφος.
To 2017 ο τζίρος για τον οίκο Bonhams ήταν 450 εκατ. στερλίνες αρκετά χαμηλός αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο για τους πρώτους επτά μήνες ο τζίρος για τον οίκο Christie’s ήταν 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΕΞΙ ΟΙΚΟΙ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΝ BONHAMS 


Για το 2018, μέχρι στιγμής ο οίκος Bonhams βρίσκεται στην 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των κορυφαίων οίκων δημοπρασιών σύμφωνα με τα στατιστικά της artprice.
Christie’s, Sotheby’s, Phillips, Poly, China Guardian, και Council είναι οι οίκοι που προηγούνται, και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον την επόμενη διετία εάν θα φανεί η διαφορά μετά την πώληση των Bonhams στην Epiris.


Ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι όποιες αλλαγές πρόκειται να ισχύσουν για τη νέα σεζόν, ούτε το αν θα καταργηθούν ή τροποποιηθούν ενότητες δημοπρασιών.
Για την ώρα ο CEO του οίκου Matthew Girling και ο CFO Jonathan Fairhurst παραμένουν, ενώ new entry θα αποτελέσει στο δυναμικό η άφιξη του Bruno Vinciguerra που εργαζόταν ως COO στον οίκο Sotheby’s.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ litomissiakouli@yahoo.com

*ΑΠό τις σελίδες LUXURY &  BUSINESS της εφ/δας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ