Θέμα χρόνου είναι να βγει και η νέα απόφαση-σταθμός του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει οριστικά όλες τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, είτε έχουν κάνει αγωγές είτε όχι.

Από την εν λόγω απόφαση, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, θα κριθούν αμετάκλητα οι επιστροφές παράνομων μειώσεων για ένα δεκάμηνο (Ιούλιος 2015-Απρίλιος 2016) στις κύριες συντάξεις και για 12 μήνες (Ιούλιος 2015- Ιούνιος 2016) στις επικουρικές, χωρίς αγωγές.

Κατά πληροφορίες της εφημερίδας, η απόφαση του Δικαστηρίου κρίνει συνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου ως προς τον επανυπολογισμό που σημαίνει ότι τα αναδρομικά παράνομων μειώσεων για διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών (δηλαδή από Μάιο του 2016 ως και το 2018 ή και το 2019) μπορούν να διεκδικηθούν μόνον από όσους έχουν ήδη ασκήσει προσφυγές και είτε πήραν είτε περιμένουν την πρωτόδικη ή και εφετειακή απόφαση.

Σημειωτέον ότι αναδρομικά στις επικουρικές δε διεκδικούνται μετά τον Ιούνιο του 2016 γιατί έκτοτε έγινε ο επανυπολογισμός σε όλες τις επικουρικές με μειώσεις για 260.000 συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ που είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ (μικτά) και με χορήγηση προσωπικής διαφοράς ώστε να προστατευθούν από τη μείωση της επικουρικής, σε περίπου 800.000 δικαιούχους του ΕΤΕΑΕΠ με άθροισμα συντάξεων κάτω από τα 1.300 ευρώ.

Το 10μηνο αναδρομικών για τις κύριες και το 12μηνο για τις επικουρικές θεωρούνται ως το ελάχιστο διάστημα των επιστροφών ανεξάρτητα από το αν οι συνταξιούχοι προσέφυγαν στα δικαστήρια ή όχι. Το διάστημα αυτό απορρέει από το γεγονός ότι η πρώτη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 διέτασσε την άμεση διακοπή των μειώσεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση θεωρούσε ότι με τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) συμμορφώθηκε με το ΣτΕ προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις.