Κίνητρα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στην Ελλάδα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις του εξωτερικού εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Στο τραπέζι των συναρμόδιων υπουργών βρίσκονται διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων το ιταλικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου, το κυπριακό μοντέλο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αφορολόγητες αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων, και αφορολόγητα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους. Στην Κύπρο, η απόκτηση φορολογικής κατοικίας εξασφαλίζεται με την υποβολή δισέλιδης αίτησης στην Εφορία με μόλις τέσσερα δικαιολογητικά. Η δε μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Κύπρο απαιτεί μόλις 60 μέρες παραμονής στο νησί.

Το μοντέλο Μάλτας με flat tax 15% στο παγκόσμιο εισόδημα με ελάχιστο όμως φόρο 15.000 ευρώ. Επίσης, παρέχονται ειδικά προγράμματα φορολόγησης για συνταξιούχους και άτομα υψηλής εξειδίκευσης στους τομείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, του αθλητισμού και της αεροναυπηγικής με σταθερό συντελεστή 15% και απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Το μοντέλο της Πορτογαλίας μετρά ήδη δέκα χρόνια ζωής και προβλέπει σταθερό συντελεστή 20%.

Εναλλακτικές υπάρχουν πολλές και η Ελλάδα μόλις τώρα εξετάζει ένα μοντέλο εύκολης αύξησης των φορολογικών εσόδων το οποίο έχουν αξιοποιήσει ήδη πολλές χώρες.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στα Νέα ότι εντός του Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, αναμένεται να καταρτιστεί σχετική διάταξη με στόχο την τόνωση των φορολογικών εσόδων χωρίς επιβαρύνσεις για τους έλληνες φορολογουμένους.

Όπως γράφει η εφημερίδα, οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει στους κόλπους της κυβέρνησης και υπάρχει η βούληση να επωφεληθεί και η Ελλάδα από ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία δεν παρέχουν κανένα κίνητρο. Αντίθετα, η εκτόξευση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια συνθέτουν το απόλυτο αντικίνητρο, με αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις να έχουν φύγει από τη χώρα για να γλιτώσουν φόρους.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στη Βόρειο Ελλάδα με τις επιχειρήσεις να μετακομίζουν στην Βουλγαρία, όπου η φορολογία είναι χαμηλότερη.