Μπορεί η Ελλάδα να δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση και την τελευταία πενταετία οι πολίτες να έχουν έρθει αντιμέτωποι με πρωτόφαντες καταστάσεις δυσπραγίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως στη χώρα δεν υπάρχουν εκατομμυριούχοι που όχι μόνο δεν είδαν την περιουσία τους να μειώνεται και να εξαφανίζεται, αλλά αντιθέτως κάποιοι εξ αυτών την είδαν να αυξάνεται.

Οπως καταγράφει και η η έρευνας Wealth Report της Knight Frank και δημοσιεύει το protothema.gr, στην Ελλάδα της ύφεσης γεννιούνται ακόμα εκατομμυριούχοι. Ενδεικτικό είναι πως ανάμεσα στα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η Ελλάδα είχε πέρυσι 721 πολυεκατομμυριούχους. Υπενθυμίζεται πως ο πληθυσμός των πολυεκατομμυριούχων της Ελλάδας ανερχόταν το 2003 σε 571 και το 2012 σε 709.

Η Knight Frank μετρά όσους έχουν περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων, εξαιρώντας την αξία της βασικής τους κατοικίας.

Ερχονται και άλλες ευκαιρίες πλουτισμού

Η Knight Frank εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα δώσει ακόμα περισσότερες ευκαιρίες πλουτισμού τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, οι Ελληνες πολυεκατομμυριούχοι θα μετρούν 864 μέλη σε δέκα χρόνια από σήμερα, το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 92 Έλληνες έχουν περιουσία που ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια (επίσης περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς το 2012 ήταν 90). Όσο για τους δισεκατομμυριούχους της Ελλάδας, αυτοί είναι σταθερά δύο.

Η άνοδος του χρηματιστηρίου γέννησε αυτές τις περιουσίες

Η Knight Frank υποστηρίζει πως οι περιουσίες αυτές κατάφεραν να δημιουργηθούν παρακάμπτοντας την κρίση, κυρίως λόγω της ανόδου του χρηματιστηρίου της Αθήνας. «Η ελληνική οικονομία μπορεί να παρέμεινε σε ύφεση τον τελευταίο χρόνο, όμως, οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ενισχύθηκαν κατά 25% και όλοι προβλέπουν ότι η χώρα θα βγει επιτέλους από την ύφεση κατά τον επόμενο χρόνο».

Ωστόσο, στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται πως τα πλούτη των Ελλήνων μάλλον θα αργήσουν να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα, αφού η Knight Frank διαπιστώνει πως το πλήθος των πολυεκατομμυριούχων της χώρας παραμένει κατά 19% μικρότερο σε σχέση με το 2007.