Κι όμως, κάρτες και παιδιά φέρνουν πρόσθετους φόρους... Οι κάρτες αυξημένο φόρο αλληλεγγύης και τα παιδιά μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ, αν δεν προσεχθούν μερικές λεπτομέρειες. Στις κάρτες, κατά τον καθηγητή Φορολογίας Γιώργο Χριστόπουλο, «όσοι καταβάλλουν σημαντικά ποσά για δάνεια και πιστωτικές κάρτες κινδυνεύουν με μεγαλύτερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης».

Να δούμε τι συμβαίνει... Κατά τον νόμο, τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, «το τεκμαρτό εισόδημα, που αποτελεί τη βάση για την εφαρμογή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, υπολογίζεται εκτός των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης (άρθρο 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (άρθρο 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), όπου περιλαμβάνονται και όσα δαπανούμε για κάρτες και δάνεια». Ουσιαστικά, συμπληρώνει ο φοροτεχνικός κ. Μουζάκης, «με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται το σύνολο του ετήσιου εισοδήματος από κάθε πηγή».

Κατά το άρθρο 32 του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τονίζει η κ. Νικολοπούλου, «στα τεκμήρια προκειμένου να επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνυπάρχουν και τα ποσά που κατέβαλε ο πολίτης για να πληρώσει δόσεις δανείων, πιστωτικών καρτών, έξοδα για αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, για αγορά μετοχών, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και ρέπος, για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών, για τη σύσταση εταιρειών και για την πραγματοποίηση χρηματικών δωρεών».

Ο κ. Χριστόπουλος απαριθμεί τι συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος για να βρεθεί η τελική ειδική εισφορά αλληλεγγύης. 1. Ποσά των δαπανών εξόφλησης δανείων 2. Ποσά δαπάνης καρτών 3. Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων 4. Αγαθά μεγάλης αξίας 5. Συμμετοχή σε εταιρείες 6. Πραγματοποίηση δωρεών 7. Πληρωμές παιδικών σταθμών 8. Διάφορες πληρωμές. η λυση Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; «Υπάρχει», λέει η κυρία Νικολοπούλου.

Είναι η επίκληση της δυνατότητας που έχει ο φορολογούμενος για «ανάλωση χρηματικού κεφαλαίου» που δημιουργήθηκε από εισοδήματα προηγούμενων ετών, που αποκτήθηκαν νόμιμα, φορολογήθηκαν και δηλώθηκαν μέσω των φορολογικών δηλώσεων. Διαφορετικά, έρχεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης άνω των 12.000 ευρώ εισοδήματος. Αυτή υπολογίζεται ως εξής: - 0%, στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος μέχρι τα 12.000 ευρώ, - 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ, - 5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ, - 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ, - 7,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ, - 9% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και - 10% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και πάνω.

Μία ύπουλη φοροπαγίδα λειτουργεί στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, τονίζουν οι ειδικοί επί της φορολογίας. Κατά τον φοροτεχνικό κ. Αμπελιώτη, «οικογένειες με ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα χάνουν κοινωνικά επιδόματα και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ λόγω της φοροπαγίδας που υπάρχει στο εισόδημα». Κατά τον κ. Αμπελιώτη «αμέτρητοι έγγαμοι φορολογούμενοι με ένα ή περισσότερα τέκνα άνω των 18 ετών χάνουν οικογενειακά επιδόματα, ενώ πληρώνουν ΕΝΦΙΑ διπλάσιο από αυτόν που θα έπρεπε πραγματικά να χρεωθούν, λόγω απώλειας του δικαιώματος έκπτωσης 50% επί του συγκεκριμένου φόρου». Ουσιαστικά, «αν σε οικογένεια το εξαρτώμενο άγαμο τέκνο ηλικίας άνω των 18 ετών ή φοιτητής με ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, ή αν κατά το προηγούμενο έτος απέκτησε έστω και ένα μικρό εισόδημα από τόκους καταθέσεων ή από οποιανδήποτε άλλη πηγή, είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν την αποκλειστικά δική τους δήλωση φορολογίας». Τα άτομα αυτά είναι υποχρεωμένα: 1. Να γράψουν το ποσό του εισοδήματος που αποκτήθηκε. 2. Σε περίπτωση που το ενήλικο τέκνο είναι και φοιτητής που μένει σε ενοικιαζόμενη κατοικία μακράν του τόπου διαμονής της οικογενείας του, πληρώνει επιπλέον εισόδημα για τη φοιτητική κατοικία που νοικιάζει.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Α) Απώλεια είσπραξης του επιδόματος στήριξης τέκνων, το οποίο χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Β) Απώλεια είσπραξης άλλου επιδόματος που χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, για τον ίδιο με τον παραπάνω λόγο. Γ) Μικρότερο επίδομα στήριξης τέκνων από αυτό που δικαιούται, επειδή βρίσκεται σε υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα. Δ) Χάνει τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων λόγω της αύξησης του συνολικού εισοδήματός του.

*Δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 31-8-2019