Στην 102η θέση, σε σύνολο 159 χωρών, στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που συντάσσει κάθε χρόνο το Ινστιτούτο Φρέιζερ του Καναδά και παρουσιάζει στη χώρα μας για 4η συνεχόμενη χρονιά το ΚΕΦίΜ, κατατάσσεται η χώρα μας.  Η κατάταξη αφορά στοιχεία του έτους 2017.

Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του καναδικού Ινστιτούτου Fraser, με τίτλο «Η οικονομική ελευθερία στον κόσμο», η Ελλάδα υποχώρησε μία θέση σε σύγκριση με το 2016 θέση παρόλο που το 2017 η ελληνική οικονομία σημείωσε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από 2 χρόνια συρρίκνωσης.

Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στη Νότια Αφρική (101η) και την Γκάνα (103η θέση) σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας, ενώ την ίδια στιγμή, η συνεχίζει να έχει τη χειρότερη επίδοση όχι μόνο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 





Δείτε αναλυτικά ολόκληρη τη φετινή μελέτη του Ινστιτούτου Fraser για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο.

Η Σλοβενία, χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, κατατάσσεται 35 θέσεις πάνω από τη χώρα μας, στην 67η θέση παγκοσμίως.

Οι τέσσερις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως παραμένουν φέτος ίδιες με πέρσι, αφού το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη και ακολουθούν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία, με τις ΗΠΑ να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Βενεζουέλα.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Όσοι ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο πολύς ‘νεοφιλελευθερισμός’ της, καλά θα κάνουν να δουν τη για μια ακόμη φορά απογοητευτική κατάταξη της χώρας μας στον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας στον Κόσμο – στην 102η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στη Γκάνα και τη Νότια Αφρική. Το διάστημα που έχουμε να καλύψουμε απλώς και μόνο για να φτάσουμε την τελευταία χώρα αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μεγάλο, και για να διανυθεί χρειάζονται στοχευμένες, τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αν όμως πραγματικά θέλουμε περισσότερη ευημερία για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, η μόνη αποδεδειγμένα αποτελεσματική συνταγή είναι η περισσότερη οικονομική ελευθερία".

Και ο Τσακαλώτος συνεχίζει να ειρωνεύεται για τα πλεονάσματα

Την ίδια στιγμή που δημοσιεύονται όλα τα τραγικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, ο τομεάρχης Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο fm, λέει πως ότι έχει γίνει τους τελευταίους δύο μήνες είναι πάνω σε αυτά που χτίσαμε εμείς».

O κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σταϊκούρας μας παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία των δύο τελευταίων μηνών ως μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης». Τους κάλεσε δεν «να έχουν κάποια σεμνότητα», καθώς -όπως είπε- «είναι προφανές, όχι μόνο σε κάθε οικονομολόγο αλλά σε κάθε πολίτη, πως ό,τι έχει γίνει τους τελευταίους δύο μήνες είναι πάνω σε αυτά που χτίσαμε εμείς». «Δεν μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι ξαφνικά ήρθε η Νέα Δημοκρατία και αυξήθηκαν διά μαγείας τα έσοδα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

O κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σταϊκούρας μας παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία των δύο τελευταίων μηνών ως μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης».

Τους κάλεσε δεν «να έχουν κάποια σεμνότητα», καθώς -όπως είπε- «είναι προφανές, όχι μόνο σε κάθε οικονομολόγο αλλά σε κάθε πολίτη, πως ό,τι έχει γίνει τους τελευταίους δύο μήνες είναι πάνω σε αυτά που χτίσαμε εμείς». «Δεν μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι ξαφνικά ήρθε η Νέα Δημοκρατία και αυξήθηκαν διά μαγείας τα έσοδα», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Πρόσθεσε ότι μεγάλο ενδιαφέρον για τον ίδιο παρουσιάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. «Να δούμε τι ακριβώς απ’ όλα αυτά που έχουν υποσχεθεί θα μπορούν να καταγραφούν σε αυτό το προσχέδιο και μετά θα συζητάμε με διαφορετική βάση, με πραγματικά δεδομένα τι μπορούν, τι θέλουν να κάνουν, ποιους θέλουν να ωφελήσουν κλπ», εξήγησε.