Ουκρανικός συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές εξαγωγές, στις επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή, αλλά και τον τουρισμό.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελληνικών προϊόντων στην Ουκρανία, όπως, ξηρών καρπών, φρούτων, λαχανικών, αλιευμάτων, χημικών, καπνών και ορυκτών καυσίμων. Μετά από μία εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών μας, τη τελευταία τριετία οι επιπτώσεις εκτράχυνσης και επιδείνωσης της κρίσης, ενδέχεται να διαμορφώσουν καταστροφικές καταστάσεις, ιδιαίτερα μετά την ελεύθερη πτώση του ουκρανικού νομίσματος "γρίβνα" και την αδυναμία πληρωμής των παραγγελιών εξαγώγιμων προϊόντων μας.

Αντίστοιχα κινδυνεύουν οι επενδύσεις 450 εκ.$, των 56 επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία. Οι γραμμές παραγωγής τους και ο τζίρος τους έχουν ήδη περιοριστεί, ενώ είναι διάχυτος ο φόβος ότι η Ρωσία θα επιβεβαιώσει τις απειλές της, για ενεργειακό στραγγαλισμό της περιοχής, διακόπτοντας τη παροχή φυσικού αερίου. Αναταραχή επίσης υπάρχει στα διεθνή Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων για την κατάσταση που επικρατεί καθώς υπάρχει φόβος εκτίναξης στις τιμές των σιτηρών, αφού η Ουκρανία είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής και εξαγωγής δημητριακών. 

Η κεφαλαιουχική έκθεση των τριών ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, ευτυχώς είναι περιορισμένη, παρά τις εξαγορές τριών ουκρανικών τραπεζών, που πραγματοποίησαν το διάστημα 2007-2008. Μεγάλος χαμένος όμως από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία θα είναι ο ελληνικός τουρισμός, αφού 130.000 Ουκρανοί τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρα μας, κάνοντας ένα ρεκόρ, που δυστυχώς θα αργήσει να επαναληφθεί.