Φτάνει η στιγµή-µηδέν. Η υπόθεση µε τα επιδόµατα προϋπηρεσίας –οι γνωστές τριετίες–, που µπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο µισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζοµένους, εκδικάζεται στις 8 Οκτωβρίου στο ∆’ Τµήµα του ΣτΕ.

Πρόκειται για προσφυγή του ΣΕΒ κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, µε την οποία δίνονται σαφείς οδηγίες για τον υπολογισµό των «παγωµένων» τριετιών στη διαδικασία εφαρµογής του νέου κατώτατου µισθού και ηµεροµισθίου.

Αναλύοντας το θέµα, ο εργατολόγος κ. Καρούζος δηλώνει στα «Π» τα εξής: «Μέσω των επιδοµάτων των τριετιών οι µισθωτοί του ιδιωτικού τοµέα που αµείβονται µε τον κατώτατο και είχαν προϋπηρεσία πριν από τον Φεβρουάριο του 2012 µπορούν να κερδίσουν έως και 195 ευρώ επιπλέον τον µήνα κατοχυρώνοντας έτσι µισθό έως 845 ευρώ τον µήνα.



Ολα τα βλέµµατα έχουν πλέον στραφεί στο ΣτΕ, που πρέπει να αποφανθεί αν η επίµαχη εγκύκλιος, η οποία εκδόθηκε στις 18 του περασµένου Φεβρουαρίου, είναι σύννοµη και ισχυρή ή πρέπει να ακυρωθεί, όπως ζητά ο ΣΕΒ». Ο τελευταίος υποστηρίζει πως οι «παγωµένες» προσαυξήσεις λόγω τριετιών και τα επιδόµατα προϋπηρεσίας επί του κατώτατου µισθού καταργήθηκαν από τη στιγµή που µπήκε σε εφαρµογή ο νόµος του 2013, βάσει του οποίου έγινε η αύξηση στα 650 ευρώ και θεσµοθετήθηκε ο νέος κατώτατος. Κατά τον κ. Καρούζο, «τις προσαυξήσεις των τριετιών, που φτάνουν έως και το 30% του κατώτατου µισθού, δηλαδή έως και τα 195 ευρώ, δικαιούνται µόνο οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες που είχαν θεµελιώσει δικαίωµα προϋπηρεσίας έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Οσοι συµπληρώνουν τριετίες προϋπηρεσίας µετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 δεν δικαιούνται γι’ αυτόν τον χρόνο προσαύξηση, αφού µε νόµο του 2012 (Ν. 4093/2012) η εξέλιξη των τριετιών πάγωσε µέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%». Οσοι, όµως, είχαν έως το 2012 συµπληρώσει προϋπηρεσία δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες, συνολικά δηλαδή 30% για εννέα έτη και άνω. Αντίστοιχη είναι η αύξηση και για τους εργατοτεχνίτες που εισπράττουν έως και έξι τριετίες, αρκεί αυτές να είχαν συµπληρωθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Το κατώτατο ηµεροµίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φεβρουάριο του 2012 και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Προσοχή: για να λάβει κάποιος το επίδοµα τριετιών πρέπει να έχει θεµελιωµένη προϋπηρεσία στις 14 Φεβρουαρίου του 2012.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», 28/09/2019