Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τέσσερις χιλιάδες τευτλοκαλλιεργητές, που βρίσκονται μετέωροι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς κινδυνεύει να παγώσει η καλλιέργεια τεύτλων στην Ελλάδα και να σταματήσει οριστικά η παραγωγή ζάχαρης από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Παρά τις προσπάθειες που γίνονταν το τελευταίο διάστημα, λύση δεν βρέθηκε, ούτε αυτή την εβδομάδα, με το χειρότερο σενάριο -ότι δηλαδή τα τεύτλα θα σαπίσουν στα χωράφια- να επιβεβαιώνεται.
Το μέλλον για περισσότερους από διακόσιους εργαζόμενους που για χρόνια εξειδικεύονται στις απαιτήσεις της παραγωγής εργοστασίου ζάχαρης είναι παντελώς αβέβαιο, ενώ φόβοι καραδοκούν για ντόμινο επιπτώσεων στην ευρύτερη βιομηχανία εξαιτίας της αδράνειας παραγωγής. «Το προϊόν της ζάχαρης είναι στρατηγικής σημασίας, όπως και βασικό συστατικό πολλών άλλων προϊόντων.
4356361


Με την παύση της τευτλοκαλλιέργειας οι ελληνικές βιομηχανίες θα είναι εξαρτημένες για εισαγωγές ζάχαρης από τον περιορισμένο αριθμό παραγωγών, πράγμα που θα τις καθιστά αδύναμες να διαπραγματευτούν την τιμή της ζάχαρης, και άρα μη ανταγωνιστικές στις εξαγωγές τους», εξήγησε σε επικοινωνία του με τα «Π» ο πρόεδρος της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, ο οποίος συμμετείχε στην τελευταία συνάντηση που έγινε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου μεταξύ ΕΒΖ, Τράπεζας Πειραιώς, Royal Sugar και Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.
καραθανασης_παραπολιτικα


Η Royal Sugar δεσμεύθηκε να πάρει τα τεύτλα και να πληρώσει όλους τους παραγωγούς. Στην πρότασή της με ένα μεσοπρόθεσμο τριετές πλάνο παραγωγής τουλάχιστον 100.000 τόνων ζάχαρης συμπεριλαμβάνονται οι συντηρήσεις εργοστασίων, η εισαγωγή τεχνογνωσίας από στρατηγικούς συνεργάτες της εταιρείας στο εξωτερικό, οι επενδύσεις, αλλά και οι αναβαθμίσεις για μείωση παραγωγικού κόστους. «Στοχεύουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας άμεσα συνδεδεμένων με τα εργοστάσια, αλλά και εξαρτημένων από αυτά, στην εξασφάλιση και ανάπτυξη της καλλιέργειας, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία των εργοστασίων με παραγωγή και αξιοποίηση όλων των υποπροϊόντων», υπόσχεται ο κ. Καραθανάσης.
rsugar_parapolitika


Το 2016 η Royal Sugar είχε εκδηλώσει αγοραστικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του εργοστασίου των Σερρών, όμως από τότε μέχρι σήμερα πολλά ραντεβού και πολύωρες συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η διοίκηση της RS κάνει λόγο για εσκεμμένες χρονικές καθυστερήσεις, προκαλώντας το ερώτημα εάν τελικά υπήρξε προσχεδιασμένο το πλάνο «διάλυσης» της ΕΒΖ.
«Δυστυχώς, παρόλο που διαπιστώνουμε ότι είμαστε οι μοναδικοί ενδιαφερόμενοι, αισθανόμαστε ότι συμμετέχουμε σε ένα προσχεδιασμένο σενάριο “διάλυσης” της ΕΒΖ, με βασικό στόχο της Tράπεζας Πειραιώς να ροκανίσει τον χρόνο για να περάσουν στην κατοχή της τα περιουσιακά στοιχεία της ιστορικής βιομηχανίας. Τα συμφέροντα της Τράπεζας Πειραιώς στο ανωτέρω σενάριο, κατά την άποψή μας και όπως φαίνεται από τους χειρισμούς των διαπραγματεύσεών μας, εξυπηρετούν η Earnst & Young και κατά διαστήματα πρώην συνεργάτες της, τύπου Fecker, που ο ρόλος τους, πάνω από έναν χρόνο τώρα, προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά, αλλά και η σημερινή διοίκηση της ΕΒΖ», κατήγγειλε.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Σύμφωνα με τη RS, από το 2015 έως σήμερα, επί προηγούμενης κυβέρνησης, άλλαξαν έξι διοικήσεις στην ΕΒΖ, καμία όμως δεν προχώρησε σε συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για εφαρμογή του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, πλην της τελευταίας διοίκησης της ΕΒΖ με πρόεδρο τον Νίκο Παπαϊωάννου και CEO τον Χρήστο Πούρη.

«Η τελευταία διοίκηση της ΕΒΖ θα συνδέσει το όνομά της με την οριστική διάλυση της βιομηχανίας ζάχαρης, την αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και τις επιδιώξεις της, γεγονός που καθιστά επιτακτική την αλλαγή της», συμπεραίνει, λέγοντας πως η Τράπεζα Πειραιώς θα αποτελέσει τον ιδιοκτήτη των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ.

Αναφορικά με τη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου, ο κ. Καραθανάσης ξεκαθάρισε ότι αντέκρουσε με επιχειρήματα όλα τα παράλογα που αναφέρονταν στο προσχέδιο μίσθωσης. «Δυστυχώς, μη έχοντας ουσιαστικές αντιρρήσεις, προέβαλαν απαίτηση για καταβολή 1,5 εκατ. ευρώ από εμπορική συνεργασία για την οποία εκκρεμεί δικαστική απόφαση με απαιτήσεις εκατέρωθεν. Το απόγευμα πριν από τη συνάντησή μας προωθήθηκε μισθωτήριο που δεν είχε καμία σχέση με όσα είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στους ΕΒΖ, Τράπεζα Πειραιώς, Royal Sugar, Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία συμβούλων των αρμοδίων υπουργιών», ισχυρίζεται, κάνοντας έκκληση έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να αποτραπεί η σχεδιασμένη καταστροφή της τευτλοκαλλιέργειας.
4338184


«Εκπέμπουμε SOS με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», δηλώνει χαρακτηριστικά, ελπίζοντας για μία λύση.

Η Royal Sugar Α.Β.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 2013 και δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο τροφίμων, με έμφαση στην εισαγωγή, μεταποίηση και εμπορία ζάχαρης. Είναι ο επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Ολλανδού παραγωγού ζάχαρης Suiker Unie και του Βρετανού British Sugar σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, ενώ εισάγει ζάχαρη από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζάχαρης τρίτων χωρών. Η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις και υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό για παραγωγή και συσκευασία ζάχαρης και αλεύρων με πιστοποίηση ISO 22000:2005. Ο κύκλος εργασιών το 2018 ήταν 21 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ με σημαντική κερδοφορία και έχοντας κατακτήσει το 35% της ελληνικής αγοράς ζάχαρης.

Από την Εφ/δα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», Σαβ. 19 Οκτωβρίου 2019

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες: τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου η κοινοπραξία της Royal Sugar και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, απέστειλε στην πιστώτρια τράπεζα και στη διοίκηση της ΕΒΖ τη δική της πρόταση για τη σύμβαση μίσθωσης των εργοστασίων της βιομηχανίας ώστε να εξεταστεί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, επισήμανε: πως εάν παραιτηθεί η τρέχουσα διοίκηση στην ΕΒΖ, τότε οι εξελίξεις για το μέλλον της βιομηχανίας και των τευτλοπαραγωγών που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα θα είναι γρήγορες και θετικές.

Το επόμενο εικοσιτετράωρο κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς αν τελικά γίνει η αλλαγή της διοίκησης τότε η συμφωνία θα ευοδωθεί.

ΛΗΤΩ ΜΗΣΙΑΚΟΥΛΗ
litomissiakouli@yahoo.com