Ένα «τολμηρό μέτρο τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων», όπως χαρακτηριστικά είπε, ανακοίνωσε από το βήμα του Economist ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με απόφαση του πρωθυπουργού, αναστέλλεται για τα επόμενα τρία χρόνια ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες - όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, δηλαδή, θα απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πουληθεί ακόμη.

Ένα από τα πολλά βάρη που «σηκώνουν» τα ακίνητα (τα περισσότερα προστέθηκαν την περίοδο της κρίσης) είναι η επιβολή ΦΠΑ. Η πώληση ακινήτου, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οικονομική δραστηριότητα, υπόκειται σε ΦΠΑ 24% επί του τιμήματος της πώλησης, εφόσον η μεταβίβαση περιλαμβάνει καινούργιο κτίριο. Καινούργιο βάσει του νόμου xαρακτηρίζεται γενικά κάθε κτίριο που μεταβιβάζεται πριν την πρώτη xρήση του, εφόσον η οικοδομική του άδεια εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά.

Πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη το μέτρο αυτό; Η υπαγωγή στην αναστολή ΦΠΑ θα είναι προαιρετική και θα χορηγείται ύστερα από αίτηση των κατασκευαστών οικοδομών, εντός εξάμηνης προθεσμίας. Για την περίπτωση αντιπαροχής, ο οικοπεδούχος δεν θα οφείλει να πληρώσει ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα παραλάβει από τον κατασκευαστή. Η κίνηση αυτή αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Ταυτόχρονα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, θα βελτιώσει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ μια μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από το 24% στο 13% εκτιμάται ότι θα φέρει επιπλέον επενδύσεις έως 140 εκατ. ευρώ και ότι θα δημιουργήσει από 921 έως 3.650 θέσεις εργασίας. Όλα αυτά θα είχαν μια θετική επίδραση στο ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνοντας το κατά 66 – 265 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές είναι πάγια θέση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ) και θεωρείται πολύ θετικό μέτρο για την επανεκκίνηση του ιδιωτικού κλάδου των κατασκευών.