Η κυβέρνηση, όπως έγραψαν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», κατ’ εντολήν Μητσοτάκη εκπονεί σχέδιο επιστροφής χρηµάτων στους συνταξιούχους, σεβόµενη τις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης. Το επιβεβαίωσε µε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σηµειώνοντας ότι «επιστρέφει χρήµατα στους συνταξιούχους µε βάση την απόφαση του ΣτΕ και µάλιστα χωρίς αγωγές». Ο ίδιος ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει µείωση συντάξεων και ότι η περίοδος των επώδυνων δηµοσιονοµικών προσαρµογών ανήκει στο παρελθόν. Πώς όµως θα δοθούν αυξήσεις στους συνταξιούχους;

1. ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Κατά την κυβέρνηση, το εισόδηµα των συνταξιούχων θα αυξηθεί και λόγω µείωσης της φορολογίας. Ο φορολογικός συντελεστής 22%, µέχρι 10.000 ευρώ, θα µειωθεί στο 9%. Η µείωσή του θα επιφέρει αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατος στους συνταξιούχους. Κατά τον κ. Βρούτση, «αύξηση µισθού έρχεται σε εργαζοµένους και ελεύθερους επαγγελµατίες».

2. ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Οι επικουρικές άνω των 1.300 ευρώ που «κούρεψε» ο νόµος Κατρούγκαλου θα αυξηθούν. Οι αποφάσεις του ΣτΕ, κατά τη δικηγόρο Ολυµπία Νικολοπούλου, «έκριναν αντισυνταγµατικές τις περικοπές του νόµου από τα 1.300 ευρώ και πάνω». Συνολικά, 465.512 συνταξιούχοι θα δουν αύξηση. Τα χρήµατα θα δοθούν από τις 4 Οκτωβρίου 2019, ηµεροµηνία που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ. Οπως τονίζει ο κ. Βρούτσης, «είµαστε υποχρεωµένοι ως Πολιτεία, ως υπουργείο Εργασίας, να αποδώσουµε αυτά τα χρήµατα στους συνταξιούχους, δηλαδή τα αναδροµικά των επικουρικών. Την ηµεροµηνία που θα ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόµος θα γίνει η τρέχουσα καταβολή και θα ακολουθήσει και η αναδροµική καταβολή τριών ή τεσσάρων µηνών».

3. ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ
Θα έχουµε και εδώ αυξήσεις. Μάλιστα, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα εξετάσει µε ακρίβεια από ποιο έτος και µετά θα υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν αυξήσεις µε βάση την ανταποδοτικότητα του συστήµατος που πρέπει να βελτιωθεί, µε βάση τα χρόνια και τον συντάξιµο µισθό. Και εδώ οι αυξήσεις θα αφορούν το διάστηµα από τις 4 Οκτωβρίου 2019, µετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόµου.

4. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Είναι οι δίκες οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το δεκάµηνο από τον Μάιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016. Κατά την κυβέρνηση, «όταν ολοκληρωθούν και υπάρχει καθαρή εικόνα, θα τοποθετηθεί». Κατά τον κ. Βρούτση, «όλα θα είναι σύννοµα και στη βάση των αποφάσεων της ∆ικαιοσύνης». Κατά την κυβέρνηση, «οι εξοντωτικές εισφορές του Νόµου Κατρούγκαλου ισοπέδωσαν και υπονόµευσαν την παραγωγικότητα και τη δηµιουργικότητα». Ουσιαστικά, κατά τον κ. Βρούτση, «ο Νόµος Κατρούγκαλου οδήγησε σε µεγάλη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή».

ΠΛΕΟΝ:
  • 1. Αποσυνδέεται το Ασφαλιστικό από το Φορολογικό.
  • 2. Έρχεται απλούστευση των διαδικασιών.
  • 3. Οι εισφορές δεν θα είναι εξοντωτικές.
  • 4. Απεγκλωβίζονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελµατιών από τον κατώτατο µισθό. Η βάση των εισφορών θα έχει βάση τα 10.000 ευρώ και θα ακολουθούν κλίµακες.
  • 5. Έρχεται η «Εργάνη ΙΙ» και το ψηφιακό ωράριο, ενώ κατά τον κ. Βρούτση «µε αυτόν τον τρόπο το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας θα έχει µια αναλυτική καταγραφή για το πώς δουλεύουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες, µε τη σειρά τους, θα µπορούν να αποτυπώνουν µε περισσότερη ευκολία και µε λιγότερη γραφειοκρατία το εργατικό δυναµικό τους και τις ώρες εργασίας τους. Τον Μάρτιο του 2020 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η κάρτα του εργαζοµένου, η οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά αρχικά στα σουπερµάρκετ και στον κλάδο των τραπεζών».
ΘΑ «ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ»
Αναφορικά µε τους Έλληνες συνταξιούχους, κατά τη δικηγόρο Ολυµπία Νικολοπούλου:

  • 1. Από 4 Οκτωβρίου και µετά, δεκάδες χιλιάδες ανταποδοτικές συντάξεις είναι στον... αέρα και µένει να «διορθωθούν» µε τους νέους συντελεστές του ασφαλιστικού νοµοσχεδίου που έρχεται. Οι αλλαγές επηρεάζουν όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν µε πολλά έτη ασφάλισης και έχουν πληρώσει αυξηµένες εισφορές.
  • 2. Αυξήσεις θα δουν όσοι βγήκαν σε σύνταξη µε 30 έτη και άνω, αφού εδώ η πριµοδότηση θα είναι µεγάλη, ίσως 5%-10%.
  • 3. Οι νέες συντάξεις θα έχουν αρχή την 4η Οκτωβρίου 2019.
  • 4. Θα δοθούν αναδροµικά όταν ψηφιστεί το ασφαλιστικό νοµοσχέδιο.
  • 5. Οι επανυπολογισµένες συντάξεις θα αλλάξουν.
  • 6. Από τον Νοέµβριο τα εκκαθαριστικά θα καταγράφουν όλες τις αλλαγές, κατά τον καθηγητή κ. Μητρόπουλο.
Ωστόσο, τρεις παράγοντες θα αποτελέσουν ισχυρό κριτήριο των εξελίξεων:
  • Α. Κατά την κ. Νικολοπούλου, η πορεία των οικονοµικών. Και αυτό γιατί αντί πλεονάσµατος 250 εκατ. ευρώ, υπάρχει «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό πρέπει να καλυφθεί. Και µάλιστα από τον κρατικό προϋπολογισµό.
  • Β. Κατά τους δανειστές, οι όποιες δαπάνες πρέπει να καλύπτονται πλήρως και το ύψος της κρατικής επιχορήγησης θα πρέπει να κινείται σε καθορισµένα όρια.
  • Γ. Το µεγάλο βάρος των υποχρεώσεων οδηγεί στην καταβολή των χρηµάτων µετά την απόφαση του ΣτΕ σε αργότερους ρυθµούς, δηλαδή τµηµατικά και µε σταδιακό ρυθµό.
*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 2/11