ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΗΤΕΡΩΝ
Κύριε Αυτιά, σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση μέσω των «Παραπολιτικών». Εφυγα για σύνταξη με τον νόμο του ανήλικου το 2013. Τρία έτη νωρίτερα, 52 ετών, με 18% μείωση σύνταξης (6% για κάθε έτος). Έφυγα άρον-άρον σε μια περίοδο που πάρα πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την εργασία τους με τον φόβο των μειώσεων των συντάξεων. Εφυγα με 30 έτη εργασίας, στο ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο, 28ο, και ο νόμος Κατρούγκαλου υπολόγισε την εθνική μου σύνταξη στα 312 ευρώ. Δεν είναι αδικία αυτό; Η εθνική σύνταξη δεν πρέπει να είναι για όλους το ίδιο; Γιατί τη μειώνει στις μάνες; Πού να το ξέραμε όταν φύγαμε στη σύνταξη ότι θα υπάρξει τέτοιος υπολογισμός, τέτοιος απαράδεκτος νόμος, όπως πολύ σωστά τον αποκαλείτε; Εμείς φύγαμε με άλλα δεδομένα. Εφόσον έχουμε μείωση 6% για κάθε έτος, εάν φύγουμε νωρίτερα, στην ανταποδοτική σύνταξη, γιατί να μας μειώνει και την εθνική; Εάν πιστεύετε ότι σκέφτομαι σωστά, σας παρακαλώ να αναφέρετε το θέμα σε έρευνα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Γιατί μόνο από ρεπορτάζ στα «Π» μπορούμε να βρούμε λύση στα προβλήματά μας στην Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ, Ε.Γ.
Είναι μια κατάφωρη αδικία του νόμου Κατρούγκαλου κατά των μητέρων... Πρέπει να έχει αλλάξει από χθες!

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Καλησπέρα σας. Σας διαβάζω στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Είμαι φοιτήτρια. Πριν από έναν μήνα έχασα τον πατέρα μου και λόγω αυτού ήθελα να είμαι πιο κοντά στην οικογένειά μου, διότι σπουδάζω στην Κρήτη και η καταγωγή μου είναι από Καρδίτσα. Συνεπώς μπήκα να κάνω τη μετεγγραφή και δεν τα κατάφερα, διότι έδωσα πανελλήνιες το 2018 και τότε είχα εισαχθεί σε ΤΕΙ. Για τον λόγο αυτόν η πλατφόρμα του υπουργείου με πέταξε έξω, με την αναφορά ότι δεν μπορώ να κάνω δήλωση, γιατί δεν είχα περάσει τότε σε πανεπιστήμιο και δεν έχω δικαίωμα μετεγγραφής, παρότι και εμείς πλέον θεωρούμαστε πανεπιστήμιο. Απλά η επιλογή των δευτεροετών φοιτητών θα γίνει στην πορεία για το τι θέλει να ολοκληρώσει ο κάθε φοιτητής, ΤΕΙ ή πανεπιστήμιο. Τη μετεγγραφή ήθελα να την πάρω στη Λάρισα. Έπειτα από επικοινωνία μου, αντιλήφθηκα πως και σε αυτό το επιστημονικό ίδρυμα οι δευτεροετείς φοιτητές δεν άλλαξαν πρόγραμμα σπουδών και συνεχίζουν στο ίδιο που είχαν ως ΤΕΙ, οπότε θα μπορούσα να εισέλθω κανονικά, αφού σύμφωνα με τα φετινά και τα περσινά δεδομένα υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των δύο επιστημονικών ιδρυμάτων. Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο με πέταξε έξω από το σύστημα και δεν μου έδωσε καν τη δυνατότητα να αναφέρω ότι τηρώ τα περισσότερα προνόμια για να την πάρω. Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί που έχει μείνει ορφανό, που έχει πένθος για την απώλεια του γονέα του, να έρχεται συνέχεια αντιμέτωπο με προβλήματα που κάποιος, κάποια εκεί πάνω δεν έχει σκεφτεί καλά τη ρύθμισή τους και αφήνει παιδιά που πολέμησαν να κατακτήσουν μια θέση σε ένα επιστημονικό ίδρυμα να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Λυπάμαι αλήθεια και ρωτώ: είναι αυτό Παιδεία; Η απάντηση είναι «όχι». Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Θα ήθελα σας παρακαλώ αν μπορείτε να το αναφέρετε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».
Α.Β.

Κατά την άποψή μας, παιδί που χάνει μητέρα ή πατέρα πρέπει να παίρνει αμέσως μετεγγραφή στο πλησιέστερο Πανεπιστήμιο του τόπου κατοικίας για πολλούς λόγους.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Αγαπητέ κ. Αυτιά, Σας γράφω για αποζημιώσεις για το Μάτι σε πυρόπληκτη επιχείρηση και θέλω να δημοσιευθεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Οι αρμόδιοι φορείς θέλουν να τα συμψηφίσουν με άλλες, παλιές φορολογικές υποχρεώσεις. Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι είμαι από τον Μάιο του 2019 στη σχετική ρύθμιση για την Εφορία και πληρώνω ανελλιπώς τις δόσεις μου, αλλά και τις τρέχουσες φορολογικές μου υποχρεώσεις. Η εταιρεία μου είναι ατομική, ούτε ΕΠΕ ούτε Α.Ε., με την έννοια ότι έχει τον ίδιο ΑΦΜ με το φυσικό πρόσωπο που έχει αποζημιωθεί (κάηκε και το σπίτι μου). Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται έχουν καταδικαστεί για εγκληματική αμέλεια (Περιφέρεια Αττικής), αφενός, και, αφετέρου, η αποζημίωση αφορά τιμολόγια τα οποία έχουν πληρωθεί και τα οποία έχω προσκομίσει. Οι δικηγόροι μου εξήγησαν ότι εάν κάνουμε αγωγή θα αποζημιωθώ, αλλά έπειτα από δέκα χρόνια. Είναι βέβαιο ότι εάν βγει στη δημοσιότητα θα παρθεί πολιτική απόφαση. Τους εξήγησα επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα υγείας και μου είπαν ότι εάν ήμουν φυσικό πρόσωπο (που τελικά έχω τον ίδιο ΑΦΜ), θα απασχολούσε, αλλά τώρα… σόρι. Εάν κάποιος ακούσει, είμαι βέβαιος ότι θα παρθεί πολιτική απόφαση... Εάν μπορείς να σπρώξεις το θέμα, έχει καλώς, διότι πιστεύω ότι είναι άδικο να παρακρατούν τη στιγμή που έχουμε συμφωνήσει για τις δόσεις. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Εδώ και καιρό έδωσαν διαβεβαίωση ρύθμισης. Πρέπει το θέμα να λυθεί τώρα, γιατί αν χρονίσει θα έχετε πολλαπλά θέματα.

*Δημοσιεύθηκε σην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 2/11