Τους πρώτους καρπούς ήδη αποδίδει η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιµετωπίσει τα µπλεγµένα κουβάρια των µπλοκαρισµένων επενδύσεων, να ενισχύσει τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν, να βελτιώσει το θεσµικό πλαίσιο και να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

Μέσα στους πρώτους τέσσερις µήνες της νέας κυβέρνησης στην εξουσία, ήδη επιχειρηµατικοί κλάδοι, από τα ναυπηγεία και τα υδροπλάνα µέχρι την ενέργεια και τα τυχερά παιχνίδια, βλέπουν να γίνονται πραγµατικότητα αιτήµατα χρόνων και να αποµακρύνονται εµπόδια που µπλόκαραν τους επενδυτές. Και µπορεί το εµβληµατικό έργο να είναι το Ελληνικό, όµως οι θεσµικές παρεµβάσεις και η ανάγκη στήριξης των επενδυτικών σχεδίων αφορά πλειάδα δραστηριοτήτων και κλάδων. Η αµεσότητα µε την οποία προχώρησαν µε το ενεργειακό και το αναπτυξιακό νοµοσχέδιο, οι θεσµικές αλλαγές που η αγορά περίµενε χρόνια και η εργατικότητα και η δυναµικότητα των δύο υπουργείων, Ενέργειας υπό τον Κωστή Χατζηδάκη και Επενδύσεων υπό τον Αδωνη Γεωργιάδη, σε συνδυασµό µε το ευνοϊκό οικονοµικό κλίµα, δείχνουν στις 150 ηµέρες µετά τις εκλογές ότι ήδη γίνεται πράξη η πιο σηµαντική προεκλογική δέσµευση: η χώρα αλλάζει. Αυτό, εξάλλoυ, έδειξαν και οι σηµαντικές διαφορές µεταξύ της πρόσφατης έκθεσης αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση µε την αντίστοιχη του Ιουνίου. Τη µεγάλη αλλαγή που έχει σηµειωθεί τους τελευταίους µήνες σε όλα τα επίπεδα και τη ραγδαία βελτίωση των συνθηκών, αλλά και του τρόπου µε τον οποίον αντιµετωπίζεται πλέον η Ελλάδα.

Η Κοµισιόν τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση έχει σηµειώσει µια αλµατώδη εκκίνηση και έχει επιβεβαιώσει πολύ γρήγορα από την ηµέρα που ανέλαβε την πρόθεσή της να παραµείνει στον δρόµο των µεταρρυθµίσεων, σηµειώνοντας ότι οι αγορές έχουν καλωσορίσει τόσο τις βασικές µεταρρυθµίσεις που έχουν εφαρµοστεί µέχρι στιγµής όσο και τη συνολική αναπτυξιακή προσέγγιση της νέας κυβέρνησης.

Η εργατικότητα και η δυναμικότητα του Κ. Χατζηδάκη και του Α. Γεωργιάδη συμβάλλουν τα μέγιστα στην αλλαγή του επενδυτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα.


AΝΑΠΤΥΞΗ
Ταυτόχρονα, το 2,8% ανάπτυξης που προβλέπει ο πρώτος προϋπολογισµός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατατέθηκε στη Βουλή, η θετική έκθεση της Κοµισιόν που δίνει για φέτος 1,8% ανάπτυξη, κόντρα στο καθοδικό περιβάλλον της ευρωζώνης (1,2%), και 2,3% το 2020, µε οδηγό τις µειώσεις φόρων και την τόνωση των εξαγωγών, η πτώση των επιτοκίων και τα θετικά µηνύµατα για επενδύσεις από Ασία, Αµερική και Ευρώπη δηµιουργούν ένα εντελώς νέο πλαίσιο.
Ετσι, µε τις εργασίες στο Ελληνικό, το έργο που θα αποδείξει ότι η Ελλάδα αλλάζει, να αναµένονται εντός του πρώτου τριµήνου του 2020, την αγορά των ακινήτων να αναθερµαίνεται, τις επιχειρήσεις να απολαµβάνουν φθηνότερη ρευστότητα µέσω της αγοράς οµολόγων, την Eldorado στη Χαλκιδική να προχωρά τις επενδύσεις και το επιχειρηµατικό κλίµα να βελτιώνεται καθηµερινά, η υπόσχεση της προσέλκυσης επενδύσεων κάθε µέρα γίνεται πραγµατικότητα.

Με το βλέµµα στην επενδυτική ανάκαµψη της Ελλάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, είχε πριν από λίγες ηµέρες σειρά συναντήσεων στην Ουάσινγκτον µε τον υπουργό Εµπορίου, Γουίλµπουρ Ρος, αλλά και τον γερουσιαστή Ρόµπερτ Μενέντεζ. Λίγες ηµέρες πριν, η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου µε ευρεία αποστολή στελεχών και επιχειρηµατιών αλλά και οι επισκέψεις προέδρων µεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που συναντούν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς αποδεικνύουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον πλέον καταγεγραµµένο.

Υδροπλάνα

 

udroplana


ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ενός πιλοτικού δικτύου υδατοδροµίων το καλοκαίρι του 2020, αλλά και την προώθηση των αδειοδοτήσεων σε δεκάδες υδατοδρόµια σε όλη την Ελλάδα, ετοιµάστηκε και µπήκε σε διαβούλευση το νέο νοµοσχέδιο για την αδειοδότηση υδατοδροµίων. Ο νέος νόµος, που σύντοµα αναµένεται στη Βουλή, στοχεύει να αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα τα σχέδια των εταιρειών και να αρχίσουν να πετούν από αυτή τη σεζόν τα υδροπλάνα. Για να πετάξουν σε µια περιοχή υδροπλάνα, απαιτείται ένα δίκτυο τουλάχιστον 5-8 υδατοδροµίων και, εποµένως, ένα ευέλικτο και γρήγορο σύστηµα αδειοδότησης. Ο νέος νόµος έχει σκοπό να µειώσει τον χρόνο αδειοδότησης, να απλοποιήσει τη διαδικασία και να κάνει και τα υδατοδρόµια µια αγορά ελκυστική για επενδύσεις. Το σχέδιο για τα υδροπλάνα συζητείται τα τελευταία 6 χρόνια µε διαδοχικά σχέδια νόµου, που, όµως, µέχρι τώρα δεν έχουν βοηθήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών και την προσέλκυση επενδύσεων. Πλέον, µε την ψήφιση του νόµου αναµένονται επενδύσεις σε υδατοδρόµια και υδροπλάνα, τα οποία από το 2020 θα ξεκινήσουν να πετούν, συνδέοντας τα ελληνικά νησιά.

Ναυπηγεία

Naypigia

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
της µεταβίβασης των µετοχών του Νεωρίου Σύρου στην εταιρεία ONEX Shipyards του Πάνου Ξενοκώστα, το αµερικανικό ενδιαφέρον είναι έντονο και για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραµαγκά. Η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, έχει µπει µπροστά για να ξεµπλέξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το «κουβάρι» από το ζήτηµα των Ναυπηγείων της Ελευσίνας και του Σκαραµαγκά. Οι συζητήσεις είναι αποκλειστικά µε την ελληνοαµερικανικών συµφερόντων ΟΝΕΧ και κινούνται πάνω στο «µοντέλο των Ναυπηγείων Σύρου», ενώ ήδη έχει υπογραφεί συµφωνία της ενδιαφερόµενης εταιρείας µε τον σηµερινό ιδιοκτήτη, Νίκο Ταβουλάρη. Ηδη υπάρχει συµφωνία της ΟΝΕΧ µε την αµερικανική Chatsworth Securities LLC, που υπεγράφη τον περασµένο Ιούλιο, για συνεπένδυση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας µε τη διάθεση ποσού έως 400 εκατ. ευρώ. Η συµφωνία ΟΝΕΧ - Ταβουλάρη προβλέπει την απόκτηση µέρους του ενεργητικού και του παθητικού των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX Elefsis, κατόπιν επικύρωσης του σχετικού σχεδίου εξυγίανσης από το αρµόδιο πολυµελές πρωτοδικείο. Για τα υπό ειδική διαχείριση Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, πάλι, αναµένεται η προκήρυξη διαγωνισµού, που, σύµφωνα µε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα πρέπει να έχει γίνει µέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2020.


Ενέργεια

_Ε__ΗΕ


ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
του υπουργείου Ενέργειας µε τον νόµο που ψηφίζεται στη Βουλή φέρνει επενδύσεις πολλών δισεκατοµµυρίων σε µια σειρά νέων αγορών, προσελκύοντας εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η απόφαση πώλησης του ∆Ε∆∆ΗΕ (που ανήκει στη ∆ΕΗ), οι ιδιωτικοποιήσεις των ∆ΕΠΑ Εµπορίας και ∆ΕΠΑ Υποδοµών, που θα δηµιουργηθούν από τη ∆ΕΠΑ µε την ψήφιση του ενεργειακού νοµοσχεδίου στα τέλη του µήνα, η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, το θεσµικό πλαίσιο που ετοιµάζεται για τα υβριδικά έργα ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας αλλά και η υλοποίηση του σχεδίου για τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής απαιτούν κεφάλαια και δηµιουργούν ευκαιρίες, κάνοντας την Ελλάδα έναν νέο ενεργειακό επενδυτικό προορισµό. ∆ιεθνείς εταιρείες, όπως οι ιταλικές Italgas, ENI και Terna, η γερµανική RWE και οι γαλλικές Edison και Engie ετοιµάζονται να επενδύσουν στην ελληνική ενεργειακή αγορά.


Αγορά ακινήτων

akinita


ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ στην αγορά ακινήτων, όπως η απαλλαγή ΦΠΑ για τρία χρόνια και η µείωση του ΕΝΦΙΑ, µπορούν να συνεισφέρουν τουλάχιστον κατά µία µονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ, σύµφωνα µε εκτιµήσεις. Η αγορά ακινήτων ξεκινά από την κατασκευή και την ανακαίνιση και φτάνει µέχρι τη µεταβίβαση, την ενοικίαση και γενικότερα την εκµετάλλευση. Υπενθυµίζεται ότι ο κατασκευαστικός κλάδος από το 1998 έως το 2011 συνεισέφερε στο ΑΕΠ ετησίως 10 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 µόλις... 1,3 δισ. ευρώ. Yπολογίζεται ότι 30.000 ανακαινίσεις και 30.000 αγορές ακινήτων µπορούν να δώσουν τουλάχιστον µία µονάδα αύξηση του ΑΕΠ.


Η Eldorado και οι Καναδοί

eldorado


Ο ΚΑΝΑΔΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Eldorado Gold εξασφάλισε από το υπουργείο Περιβάλλοντος τις άδειες για την εγκατάσταση του ηλεκτροµηχανολογικού εξοπλισµού για το έργο στις Σκουριές, όπως και για το µεταλλείο στην Ολυµπιάδα. Η εταιρεία θα συνεχίσει τις κατασκευαστικές εργασίες που ανέστειλε το 2017 και το ξεµπλοκάρισµα της Eldorado ανοίγει τον δρόµο και σε άλλες καναδικές επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξηµένο ενδιαφέρον των Καναδών επενδυτών για την Ελλάδα και τώρα ενθαρρύνονται να το εκφράσουν.

Εταιρικά ομόλογα

omologa


Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ της επενδυτικής εµπιστοσύνης προς την Ελλάδα και µε τα επιτόκια να αποκλιµακώνονται δίνει ένα όπλο ρευστότητας στις εισηγµένες για αναδιάρθρωση του δανεισµού τους µέσω εταιρικών οµολόγων και πληθαίνουν οι νέες εκδόσεις. Μετά τις εκδόσεις οµολόγων των Aegean, Τέρνα, ΕΛ.ΠΕ. και Μυτιληναίος, έρχονται και νέες εκδόσεις, εξασφαλίζοντας µε χαµηλότερο κόστος κεφάλαια για επενδύσεις. Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν εκδώσει εταιρικά οµόλογα και διαπραγµατεύονται αυτή την περίοδο είναι οι Αegean, Attica Group, B&F, Coca-Cola, Coral, Crystal Almond, ∆έλτα Τεχνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Housemarket, Intralot, MLS, Motoroil, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sunlight, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, καθώς και οι τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank.