ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
Κύριε Αυτιά. Σας παρακολουθώ χρόνια και σας διαβάζω στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Επειδή γνωρίζετε καλά οικονομικά, θα ήθελα να δείτε τα εξής: Φορολογία ενοικίων. Σήμερα φορολογούνται με 15% έως 12.000 ευρώ και από εκεί και πάνω 35%, δεν εκπίπτει καμία δαπάνη, ούτε και προβλέπεται καμία απόσβεση του ακινήτου. Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται έκπτωση 40% για σημαντικές βελτιώσεις, δεν εκπίπτουν οι δαπάνες που αφορούν μικροσυντηρήσεις και αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες. Επίσης, γίνεται μείωση φορολογικών συντελεστών για ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται επί των καθαρών κερδών μέχρι 10.000 ευρώ 9% και παραμένει στα ενοίκια 15% επί των εισπράξεων. Επίσης, οι μικροσυνταξιούχοι των 400 ευρώ αν εισπράττουν ένα ενοίκιο 250 ευρώ/μήνα θα πληρώσουν και φόρο 450 ευρώ/χρόνο, ενώ οι επαγγελματίες θα πληρώσουν 180 ευρώ λιγότερο. Για λόγους δικαιοσύνης θα πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης στα επίπεδα των ελεύθερων επαγγελματιών ή να προστεθούν στα υπόλοιπα εισοδήματα και να προβλεφθεί ένα ποσό απόσβεσης, όπως ήταν παλαιά, και παράλληλα να εκπίπτουν και τα έξοδα συντήρησης από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. Το ετήσιο ποσό είναι μεγαλύτερο από τα ποσά για ανακαίνιση και αφορά όλους τους ιδιοκτήτες.

Είναι σκληρή η φορολογία ενοικίων. Ενδέχεται να συμπεριληφθεί ευνοϊκώς στο νέο νομοσχέδιο με ενδιάμεση κλίμακα, όπως ζήτησε η ΠΟΜΙΔΑ. Ίδωμεν.









ΕΞΑΓΟΡΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 δεν μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικό συντάξιμο χρόνο παιδιών (Ν. 4002/2011, Α’ 180, άρθρο 1, παράγραφος 4α), σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και μετά. Προς άρση των ανισοτήτων, η ανωτέρω κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να συμπεριληφθεί στις σχετικές διατάξεις που αφορούν τη θεμελιωτική συντάξιμη υπηρεσία. Α.Τ. Υπάλληλος υπουργείου

Είναι ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, όπως και το να συμπεριληφθεί στον νέο νόμο.






ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑΤΡΩΝ

Αγαπητέ κ. Αυτιά. Είστε ο δικός μας άνθρωπος. Στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» σας διαβάζουμε συνεχώς. Είμαστε μια μεγάλη κατηγορία γιατρών συνταξιούχων, εξερχόμενοι μετά τις 13-05- 2016 και ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα στη συνέχεια, οι οποίοι με την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου έχουμε περικοπή της κύριας και επικουρικής σύνταξής μας κατά 60%, ενώ δεν ίσχυε αυτό το μέτρο στο παρελθόν. Η ανωτέρω κατηγορία συνταξιούχων εργαζομένων συνεχίζει να καταβάλλει εισφορά ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και, βέβαια, φόρο στο κράτος. Συνεπώς, πρόκειται για ένα μέτρο άδικο και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι έχουμε καταβάλει όλες τις εισφορές και επομένως θα έπρεπε να λαμβάνουμε πλήρη σύνταξη. Η ανωτέρω άδικη περικοπή έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας και από άλλους κλάδους. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν και το γεγονός ότι η απόδοση στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να μην είναι η αναμενόμενη. Θέλουμε να σας παρακαλέσουμε, εάν έχετε την καλοσύνη, να αναδείξετε αυτό το θέμα και προς τους αρμόδιους υπουργούς. Ευχαριστούμε πολύ. Με εκτίμηση. Γιατροί συνταξιούχοι-εργαζόμενοι.

Είναι μια σκληρή διάταξη, για την οποία χιλιάδες πολίτες διαφωνούν. Και βέβαια θα το θέσουμε υπ’ όψιν των αρμοδίων.







ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΖΩΗΣ

Είμαι μια γυναίκα με βαριά αναπηρία, χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο. Μου έκοψαν το ΕΚΑΣ και την αναπηρική σύνταξη εδώ και ενάμιση χρόνο και με άφησαν με 330 ευρώ, από τα οποία τα 200 ευρώ για ενοίκιο και με τα 130 θα πληρώσω όλα τα έξοδα του σπιτιού, τα φάρμακα, ταξί -διότι κινούμαι με δυσκολία- και τα προς το ζην. Στα χαρτιά που μου απέστειλαν ότι μου έκοψαν την αναπηρική σύνταξη και με διέγραψαν από τους καταλόγους, μου ανέφεραν ότι για να βρω το δίκιο μου πρέπει να προχωρήσω σε ένσταση και με δικηγόρο. Ελπίζοντας ότι κάποιος, επιτέλους, θα θελήσει να με βοηθήσει, προχώρησα στις ενστάσεις με την αρρωστημένη γραφειοκρατία, ικετεύοντας και περιμένοντας μήνες. Αποτέλεσμα, οι ενστάσεις απορρίφθηκαν και φτάσαμε σε δικηγόρο... Ευτυχώς που η δικηγόρος είναι πρώτα απ’ όλα «άνθρωπος του Θεού» και μετά δικηγόρος και την ευχαριστώ. Έψαξε την υπόθεση και δεν προχώρησε, διότι αντιλήφθηκε τον αργό θάνατο στον οποίο μας έσπρωξαν το δίδυμο Κατρούγκαλος-Τσίπρας. Κάνε κάτι, Γιωργάκη μας.

Θέτετε ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα. Να ξέρετε ότι θα φτάσει στο υπουργείο Εργασίας για τα περαιτέρω...
 






ΔΑΝΕΙΑ - Χορήγηση δανείων

Αγαπητέ κ. Αυτιά και αγαπητά «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Η εγγραφή προσημείωσης να γίνεται μόνο με τη σύμβαση και να καταργηθεί η δικαστική έγκριση από το ειρηνοδικείο. Θα μειωθούν τα έξοδα και θα συντομευθεί και η διαδικασία χορήγησης 8-15 ημέρες. Να θυμίσω ότι αυτό ίσχυε για τα δάνεια που έδινε η Αγροτική Τράπεζα. Το κόστος επιβάρυνσης είναι η αμοιβή δικηγόρου της τράπεζας και του δανειζόμενου, που είναι 700-1.000 ευρώ, έλεγχος τίτλων, εκτίμηση και κόστος προσημείωσης. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά και το κόστος εγγραφής (για δάνειο 40.000 ευρώ είναι 600-700 ευρώ) και είναι ποσοστό επί του δανείου. Να θυμίσω ότι για τα δάνεια που έδινε η Αγροτική Τράπεζα δεν υπήρχε αμοιβή. Θα διευκολύνουν τη χορήγηση-λήψη δανείων σε μικροϊδιοκτήτες (αύξηση ανακαινίσεων - αύξηση φόρων) και θα μειώσουν το κόστος επιβάρυνσης των ιδιοκτητών και του επιτοκίου άλλο 10%, χωρίς υποθήκη, και άλλο 4%-6% με προσημείωση. Τέλος, θα λειτουργήσει και ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, γιατί θα συμφέρει η μεταφορά υπολοίπου από μία τράπεζα στην άλλη. Ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε.

Ορθώς το τοποθετείτε ως θέμα. Το παραπέμπουμε στους αρμοδίους





*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 7/11