Δίνεται τρίμηνη παράταση για την αξιολόγηση των αιτήσεων που έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ουσιαστικά δίνεται τρίμηνη παράταση για τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή, για να δοθεί χρόνος και σε αυτά να επιδοτηθούν μετά τη λήξη της αναστολής, αλλά και να προετοιμαστεί η αγορά ενόψει του νέου πτωχευτικού νόμου. Οι 3 στοχεύσεις, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, έχουν ως εξής:

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ∆ΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΓΕΦΥΡΑ»

  • Παράταση 3 μηνών σε δανειολήπτες να διεκπεραιώσουν όλες τις «ατέλειες» ή υποχρεώσεις στην κατάθεση εγγράφων
  • Διευκόλυνση όσων οι δόσεις είναι σε αναστολή ενόψει του νέου Πτωχευτικού Νόμου

Αναλυτικά:

3 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Η διαδικασία για την κατάθεση εγγράφων στο πρόγραμμα «Γέφυρα» παρατείνεται έως 31 Μαρτίου 2021, αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2020 που ίσχυε.

-------
5 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Για τα φυσικά πρόσωπα, πλην των εμπόρων, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού νόμου για το σύνολο του χρέους σε τράπεζες, Ταμεία, Εφορία θα έχουν ισχύ από την 1η Ιουνίου 2021.

-------
2 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Δίδεται 2μηνη παράταση, μέχρι 1η Μαρτίου 2021, σε μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με μεγάλη περιουσία (τζίρο άνω των 700.000 ευρώ και περιουσία άνω των 350.000 ευρώ, αντίστοιχα) ώστε να προετοιμαστούν για την ένταξή τους στον νέο πτωχευτικό νόμο με εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους.
--------
Προσοχή! Οι παρατάσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα» αφορούν μόνο τους δανειολήπτες που είχαν κάνει αίτηση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2020. Δεν πρόκειται δηλαδή για νέα «Γέφυρα» ή για παράταση της υφιστάμενης. Αφορά παράταση των διαδικασιών για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την κατάθεση εγγράφων.

Η εξέλιξη αφορά 160.000 αιτήσεις

εκ των οποίων έχουν αξιολογηθεί περίπου 100.000 και έχουν επιλεγεί σχεδόν 95.000 περιπτώσεις που δικαιούνται 9μηνη επιδότηση των δόσεων κατά 90%.

3 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΕΦΥΡΑ»

έως τις 31.03.2021

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ρύθμισης, οι δικαιούχοι θα λάβουν την κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους, συνολικής διάρκειας 9 μηνών. Η εννεάμηνη κρατική επιδότηση του προγράμματος «Γέφυρα» μπορεί να ξεκινήσει, το αργότερο, έως την 1η/4/2021.

Δεύτερη ευκαιρία

Παρατείνεται ως εξής: Φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις με περιουσία έως 350.000 ευρώ — 5 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ για τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, με έναρξη ισχύος την 1η/6/2021.
-------------
Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ —

2 ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ για τη διαδικασία εξυγίανσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, με έναρξη ισχύος την 1η/3/2021

Κατά το υπουργείο Οικονομικών, αυτή η λύση δόθηκε:

— Ως ακόμα ένα μεταβατικό εργαλείο μέχρι την έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου εντός του νέου έτους.
----------------------------------
— Λόγω περιορισμών της πανδημίας, που προκάλεσαν προβλήματα και καθυστερήσεις σε πολλές υπηρεσίες.
----------------------------------
— Εξαιτίας του ότι χιλιάδες δανειολήπτες είχαν προβλήματα στη συγκέντρωση των εγγράφων και των αιτήσεων.

----------------------------------
Οι μη πληττόμενοι συνεχίζουν κανονικά την εξυπηρέτηση όλων των δανειακών τους υποχρεώσεων

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»