Με τον εµπορικό πόλεµο ανάµεσα στις δύο µεγαλύτερες οικονοµικές δυνάµεις του πλανήτη, ΗΠΑ - Κίνα να µαίνεται, τη διαδικασία του Brexit να εξελίσσεται και την παγκόσµια οικονοµία να επιβραδύνει αισθητά, οι επιδόσεις των χρηµατιστηρίων για το 2019 ήταν σίγουρα µια έκπληξη. Στη Wall Street οι δείκτες κατέρριψαν το ένα ρεκόρ µετά το άλλο, καθώς αυτό το bull market είναι πλέον το µακροβιότερο στην Ιστορία. Στην Ευρώπη, οι µετοχές άγγιξαν πρωτοφανή επίπεδα, αφού η χρονιά που κλείνει αποδεικνύεται η τρίτη καλύτερη των δύο τελευταίων δεκαετιών, µετά το 1999 και το 2009. Οµως, η πραγµατική έκπληξη της χρονιάς υπήρξε αναµφισβήτητα ελληνική. Το χρηµατιστήριο της Αθήνας καταφέρνει να βρεθεί στην κορυφή της λίστας µε τις καλύτερες επενδύσεις του έτους, ενώ και το ράλι των ελληνικών κρατικών οµολόγων σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

«Το καλύτερο χρηµατιστήριο του κόσµου για το 2019 δεν βρίσκεται εκεί όπου περιµένατε», γράφει η βρετανική «Telegraph», καθώς διαπιστώνει έκπληκτη ότι η Ελλάδα υπήρξε «το αστέρι των επενδύσεων» φέτος. «Το ράλι της Ελλάδας πυροδοτήθηκε από τους επενδυτές που πίστεψαν στο ηράκλειο story ανάκαµψης, καθώς η οικονοµία της αναδύεται από τις στάχτες της κρίσης χρέους», γράφει η εφηµερίδα. «Τα κέρδη οφείλονται σε µεγάλο βαθµό στις ταλαιπωρηµένες ελληνικές τράπεζες. Οι µετοχές του τραπεζικού κλάδου, στον οποίο κυριαρχούν οι τέσσερις µεγάλοι παίκτες, έχουν διπλασιαστεί φέτος, έπειτα από την κατάρρευσή τους µέσα στην κρίση», εξηγεί η «Telegraph».

«Πρέπει να επιστρέψετε στην εποχή πριν ακόµα το ευρώ αντικαταστήσει τη δραχµή, για να βρείτε υψηλότερες αποδόσεις στο ελληνικό χρηµατιστήριο», διαπίστωναν πρόσφατα και οι συντάκτες του Bloomberg.

«Με δεδοµένες τις συνολικές αποδόσεις του 32% που προσφέρουν από την αρχή του έτους, δεν µπορούµε να σκεφτούµε καµία επένδυση στις ανεπτυγµένες αγορές που να υπεραπέδωσε έναντι του δείκτη των ελληνικών κρατικών οµολόγων φέτος», έγραφαν πριν από λίγες εβδοµάδες σε δική τους έκθεση οι αναλυτές της Bank of America. «Τα spreads των 10ετών ελληνικών οµολόγων έναντι των αντίστοιχων γερµανικών έχουν συρρικνωθεί από τις 400 και πλέον µονάδες βάσης, που ήταν στις αρχές του έτους, περίπου στις 150 µονάδες βάσης», σηµειώνει ο οίκος.

Η αλήθεια είναι ότι το ράλι των ελληνικών assets ξεκίνησε από πολύ χαµηλή βάση. Τα στοιχεία της BofA δείχνουν ότι, ακόµα και µετά τα µεγάλα κέρδη του 2019, το ελληνικό χρηµατιστήριο είναι το χειρότερο σε αποδόσεις για τη δεκαετία που κλείνει. Εάν κάποιος είχε επενδύσει ένα δολάριο στις ελληνικές µετοχές το 2010, δεν έχει σήµερα παρά µόλις 7 σεντς, υπολογίζει ο αµερικανικός επενδυτικός οίκος.

Οµως, αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι τα ελληνικά assets θα παραµείνουν σε ανοδική τροχιά και για τη χρονιά που έρχεται. «Το κλειδί για τις επενδύσεις είναι το value και όχι το ποιες εταιρείες ή ποιες οικονοµίες είναι οι πιο ισχυρές. Παρά τα κέρδη της τρέχουσας χρονιάς, οι ελληνικές µετοχές παραµένουν σε πολύ χαµηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από µία δεκαετία. Εάν ο Μητσοτάκης καταφέρει να υλοποιήσει το σχέδιό του, σίγουρα θα βγουν και άλλα κέρδη από τα ελληνικά assets τα επόµενα χρόνια», γράφει ο δηµοσιογράφος της «Telegraph» Τοµ Ρις.

TOP TRADES ΓΙΑ ΤΟ 2020

Αλλά και τα ελληνικά οµόλογα συγκαταλέγονται ανάµεσα στα top trades της χρονιάς που έρχεται, σύµφωνα µε κάποιους οίκους. «Καθώς έχει ακόµα τα κρατικά οµόλογα µε τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ωφελείται από το κυνήγι των αποδόσεων, ειδικά καθώς η ρευστότητα των ελληνικών τίτλων στην αγορά θα βελτιώνεται», σηµειώνουν οι αναλυτές της BofA, οι οποίοι συστήνουν «long» στα ελληνικά 3ετή οµόλογα. Εξάλλου, και η Societe Generale δίνει overweight σύσταση στους ελληνικούς τίτλους, εξηγώντας ότι το ράλι του 2019 αντανακλούσε περισσότερο το διεθνές κλίµα παρά τις εγχώριες εξελίξεις. Η βελτίωση των θεµελιωδών µεγεθών που σχετίζονται µε το χρέος και η αλλαγή της κυβέρνησης δεν έχουν ενσωµατωθεί ακόµα στο spread, εκτιµά ο γαλλικός επενδυτικός οίκος. Αλλωστε, η προοπτική για περαιτέρω αναβαθµίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας αναµένεται να στηρίξει τα κρατικά οµόλογα, ειδικά καθώς φέρνει ένα βήµα πιο κοντά την ένταξή τους στο πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ιδιαίτερα σηµαντική ταυτόχρονα θεωρείται για την αγορά και η διαφαινόµενη άρση του ορίου για τους κρατικούς τίτλους που µπορούν να έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές τράπεζες.

Επειτα από αυτά, η Citigroup επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει το ράλι του 2020, προβλέποντας ότι ο ελληνικός 10ετής τίτλος θα κλείσει την επόµενη χρονιά µε την απόδοση µόλις στο 0,70%.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ WALL STREET

Εξάλλου, η χρονιά που έρχεται προβλέπεται συνολικά θετική για τις αγορές. Οι τιµές-στόχοι που δίνουν για τον S&P 500 οι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι προϊδεάζουν για άνοδο της Wall Street κατά 5% µέσα στη χρονιά, κάτι που σηµαίνει ότι, εάν συνυπολογιστούν και οι µερισµατικές αποδόσεις, τότε οι αµερικανικές µετοχές αναµένεται να δώσουν κέρδη περίπου 7% µέσα στο 2020. Goldman Sachs και JP Morgan εµφανίζονται ακόµα πιο αισιόδοξες, θέτοντας την τιµή-στόχο για τον S&P 500 στις 3.400 µονάδες, µε τον στρατηγικό αναλυτή της τελευταίας, Ντουµπράβκο Λάκος-Μπούγιας, να γράφει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι «πιο χαλαρές νοµισµατικές και δηµοσιονοµικές πολιτικές εφαρµόζονται παγκοσµίως, µε τα περισσότερα οφέλη να επηρεάζουν την οικονοµία µέσα στα επόµενα τρίµηνα».

Αλλωστε, πολλές αναλύσεις προβλέπουν ότι οι αποδόσεις της χρονιάς θα είναι ακόµα υψηλότερες στις εκτός Wall Street αγορές.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/12/2019