Πλειστηριασμοί: Στο στόχαστρο οι κακοπληρωτές
Αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει για τους κακοπληρωτές καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες στο πλαίσιο των κινήσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί για «κυνήγι» των δανειοληπτών που αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Οι θεσμοί είναι κατηγορηματικοί για τους πλειστηριασμούς. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν θα εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη διεξαγωγή αποτελεσματικότερων διαδικασιών αφού σε ποσοστό άνω του 60% οι πλειστηριασμοί καταλήγουν άγονοι, ενώ και στις ολοκληρωμένες διαδικασίες, τα ακίνητα καταλήγουν στις τράπεζες.
Το Eurogroup απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην επεκτείνει πέραν του Απριλίου 2020 το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Το νέο πλαίσιο θα πρέπει να διασφαλίζει την κατάλληλη επιβολή όλων των εγγυήσεων, να συνεχιστεί η εφαρμογή άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και μεταξύ άλλων η βελτίωση του πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
Οι πλειστηριασμοί
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, με τα σημερινά δεδομένα τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης προγραμματίζουν πάνω από 1.000 πλειστηριασμούς από τη νέα χρονιά, καθώς από τον προσεχή Μάιο λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Όπως αναφέρουν τα μέχρι τώρα προγράμματα, μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2020, θα πραγματοποιηθούν 2.444 πλειστηριασμοί.
Η δυνατότητα υποβολής αίτησης από δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικίας μέσω της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους παρατάθηκε μέχρι και τον Απρίλιο.
Οι τράπεζες διαμηνύουν ότι μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα, οδηγώντας σε πλειστηριασμό την περιουσία όσων οφειλετών δεν προχωρούν στη ρύθμιση του δανείου τους.
Η αύξηση του αριθμού των ακινήτων που θα βγουν σε πλειστηριασμό επισπεύδεται λόγω και των μεγάλων τιτλοποιήσεων δανείων στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις, δηλαδή στεγαστικά ή επιχειρηματικά με εγγύηση ακίνητης περιουσίας, που θα αγοραστούν από funds.
Η πλατφόρμα
Μέσω της λειτουργίας της νέας πλατφόρμας οι τράπεζες ανιχνεύουν ήδη το προφίλ όσων βρίσκονται στην αναμονή για το νόμο Κατσέλη, προκειμένου να εντοπίζουν τους «μπαταχτσήδες».
Η νέα πλατφόρμα δίνει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τη δυνατότητα πρόσβασης στο ΤΑΧΙS και στον ΕΦΚΑ για το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε οι τράπεζες έχουν την δυνατότητα να κάνουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την διακοπή της προστασίας.
Έτσι, οι τράπεζες αρκεί να εισάγουν στην ειδική πλατφόρμα του ΑΦΜ του δανειολήπτη και έχουν πρόσβαση στο προφίλ του μέσω των στοιχείων που βρίσκονται στο TAXIS και στον ΕΦΚΑ από τα οποία μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί αν διαθέτει τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τον οφειλέτη, οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να καταφύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα και να ανακόψουν την προστασία που απολαμβάνει κάποιος έως την εκδίκαση της υπόθεσής του, ακόμα και αν αυτή είναι προγραμματισμένη για αργότερα.