ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Αγαπητά «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», φίλε Γιώργο, καλή χρονιά.
13 Μαΐου 2019 εκδόθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας στο όνομά μου, που αφορά νέα ισόγεια προκατασκευασμένη κατοικία. Οι εργασίες κατασκευής δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και το έργο εκτιμάται να παραδοθεί από τον κατασκευαστή μέσα στο πρώτο μισό του 2020. Για την ώρα, ο συγκεκριμένος κατασκευαστής προκατασκευασμένων θεωρεί ότι πρέπει να πληρώσω το ποσό του ΦΠΑ αμέσως μετά την παράδοση της προκατασκευασμένης κατοικίας, όπως, άλλωστε, είχαμε συμφωνήσει στο μεταξύ μας συμβόλαιο.

Δεδομένου ότι το ποσό του ΦΠΑ στην περίπτωσή μου αγγίζει τα 9,000 ευρώ, από τον Νοέμβριο έχω επικοινωνήσει με ΑΑΔΕ και διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, και συγκεκριμένα:

- Έχω υποβάλει ήδη 3 ερωτήματα στην ΑΑΔΕ μέσω του Τaxisnet, στις 11 Νοεμβρίου 2019, στις 18 Δεκεμβρίου 2019 και στις 7 Ιανουαρίου 2020, χωρίς να έχω λάβει μια ουσιαστική απάντηση. Οι απαντήσεις είναι του στυλ «το αίτημά σας στάλθηκε για επεξεργασία...».
-Η Διεύθυνση Εφαρμογής Εμμεσης Φορολογίας, στην οποία με παραπέμπει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), δεν απαντά. Συγκεκριμένα, στο τηλέφωνο 2132122400, επιλέγοντας στην αρχή την επιλογή 1 (ΦΠΑ) και στη συνέχεια την επιλογή 5 (Ακίνητα), δεν απαντά κανείς και ο αυτόματος τηλεφωνητής κάνει απλώς την επανεκκίνηση του μηνύματος με τις επιλογές... Έχω καλέσει άπειρες φορές από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα σε εργάσιμες ημέρες και ώρες...

Αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί σας δεδομένου ότι το θέμα που προκύπτει από τα παραπάνω είναι πιο ουσιαστικό:

- Για άλλη μία φορά, οι υπηρεσίες του κράτους δεν μπορούν να κάνουν το αυτονόητο: μία απλή ενημέρωση του πολίτη.
- Η πολυδιαφημισμένη αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή έχει προκαλέσει σύγχυση στους κατασκευαστές προκατασκευασμένων (κανένας κατασκευαστής προκατασκευασμένων δεν έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο θέμα και ούτε νοιάζεται - δεν πληρώνει αυτός τον ΦΠΑ στην τελική... Θα με βοηθούσε να γνωρίζω τη γνώμη σας ή των συνεργατών σας σχετικά. Εφόσον κρίνετε ότι τα παραπάνω χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τη μεριά σας, θα χαρώ να συμβάλω με οποιονδήποτε τρόπο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας, Νίκος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ Νίκο. Οι σχετικές ελαφρύνσεις που ανακοινώθηκαν είναι όντως περίπλοκες στην εφαρμογή τους. Κι εμείς από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» θα προσπαθήσουμε να βρούμε άκρη στο θέμα σου.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΦΚΑ

Αγαπητά «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Θέλω να θέσω υπόψη του φίλου Γιώργου τα εξής; Έχω κάνει ρύθμιση με τον Ν. 4611/19, δηλαδή 120 δόσεις για οφειλές μέχρι και 31/12/2018. Επειδή αυτήν τη στιγμή δεν έχω τη δυνατότητα να πληρώσω τις τρέχουσες εισφορές του 2019, εδώ και κάποιες ημέρες προσπαθώ, χωρίς αποτέλεσμα, να ενημερωθώ πότε χάνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων στον ΕΦΚΑ από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες. Απ’ ό,τι μου ανέφεραν, έπρεπε να καταβάλω τις τρέχουσες εισφορές έως 31/12/2019, για να μη χαθεί η ρύθμιση. Ενώ στο site του ΕΦΚΑ αναφέρει ότι: Η ρύθμιση χάνεται όταν:

α) Το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της ρύθμισης υπερβεί το ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις.

β) Δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019. Ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά την ετήσια εκκαθάριση. Απ’ όσο γνωρίζω, η ετήσια εκκαθάριση γίνεται μετά την υποβολή της ετήσιας δήλωσης εισοδήματος και, αν υπάρχουν οφειλές, υπολογίζονται σε 5 ισόποσες δόσεις για να πληρωθούν. Αν κι εφόσον δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα, τότε καθίσταται ληξιπρόθεσμα και, ως εκ τούτου, λογικό είναι να χαθεί η ρύθμιση. Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει ότι θα έπρεπε να καταβληθούν άμεσα έως 31/12/2019 και δεν μπορεί να μου απαντήσει ούτε ο αρμόδιος υπάλληλος από τον ΕΦΚΑ ούτε ο αρμόδιος υπάλληλος από το ΚΕΑΟ και της Κεντρικής Υπηρεσίας. Απλώς μου αναφέρουν ότι, αν δεν τα πληρώσω, το ρίσκο θα είναι δικό μου. Παρακαλώ όπως μεριμνήσετε για το θέμα, γιατί στη θέση μου υπάρχουν χιλιάδες οφειλέτες που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Κώστας από Θεσσαλονίκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αγαπητέ Κώστα, Πρέπει να ακολουθήσεις όλες τις οδηγίες με τον λογιστή σου, γιατί τα χρέη του ΕΦΚΑ είναι σε ρύθμιση έως τον Μάιο του 2020. Πρέπει να καταγράψεις κάθε λεπτομέρεια, γιατί ο νόμος είναι σαφής. Άλλη ρύθμιση δεν υπάρχει.