ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

Αγαπητέ, κύριε Αυτιά, φίλοι στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Με την παρούσα θέλω να αναφερθώ στο φλέγον για εμάς τους συνταξιούχους ζήτημα της επιβολής εξοντωτικών προστίμων σε σχέση με τη μη υποβολή συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων, που αφορούσαν στην καθυστερημένη καταβολή επί διετία και πλέον των συντάξεών μας. Ρωτώ τα εξής: Επί δύο και πλέον συναπτά έτη, από 20/08/2011 έως 25/09/2014, μετά την παραίτησή μας από την υπηρεσία και μέχρι της εκδόσεως της πράξης συνταξιοδότησής μας, τόσον εγώ όσον και η σύζυγός μου δεν λάβαμε το παραμικρό ποσόν, έστω και έναντι της συντάξεώς μας, ούτως ώστε, έστω και στοιχειωδώς, να μπορούμε να επιβιώσουμε, διότι τότε δεν προβλεπόταν ούτε κάποια έστω μικρή προκαταβολή έναντι. Υποχρεωθήκαμε εκ των πραγμάτων να πουλήσουμε κάποια μικρά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είχαμε αποκτήσει με αγώνα και 35 χρόνια δουλειάς, σε εξευτελιστικές τιμές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στοιχειωδώς τα προς το ζην. Ποια ήταν, λοιπόν, η μέριμνα του κράτους για εμάς τους απόμαχους της δουλειάς και της ζωής; Απόλυτη αδιαφορία και αναλγησία. Όταν, επιτέλους, λάβαμε την πολυπόθητη σύνταξη δύο και πλέον ετών μαζεμένη, μας ζητήθηκε τότε, από τις αρμόδιες ΔΟΥ, να υποβάλουμε τα ποσά αυτά συγκεντρωτικά στο τρέχον φορολογικό έτος κατά το οποίο κατεβλήθησαν και όχι στα έτη των οποίων τη χρήση αφορούσαν, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται η φορολογία σε ύψη δυσθεώρητα, πράγμα το οποίο ενσυνειδήτως δεν έπραξα, διότι θεωρούσα ότι αδικούμαι κατάφωρα. Νίκος από Θεσσαλονίκη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι πολύ σοβαρό θέμα η μη δήλωση αναδρομικών με λάθη αμφίπλευρα. Πλέον, ό,τι εισπράττεται δηλώνεται στο έτος που εισπράχθηκε, κάθε είδους αποδοχές. Θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον λογιστή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Αγαπητά «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και φίλε μας Γιώργο.

Πριν από τον Νόμο Κατρούγκαλου ίσχυε για την επικουρική σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων (τ. ΤΕΑΔΥ) να καταβάλλεται επικουρική σύνταξη για όσα χρόνια είχαν καταβληθεί εισφορές. Δηλαδή, 30/35, 32/35 κ.λπ. Ο Νόμος Κατρούγκαλου το κατάργησε αυτό και απαιτούσε και για το επικουρικό να έχουν καταβληθεί εισφορές 35 χρόνια. Κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι άντρες για παράδειγμα που χρησιμοποίησαν τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας τους για να συμπληρώσουν 35ετία για την κύρια σύνταξη και πληρώνουν γι’ αυτό (εξαγορά στρατιωτικής θητείας), αναγκάζονται να ξαναπληρώσουν εισφορές στο ταμείο (τ. ΤΕΑΔΥ) για να συμπληρωθούν εισφορές για 35 χρόνια, άλλως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 67 τους για να πάρουν επικουρική σύνταξη με κλάσμα. Δηλαδή, 30/35, 32/35 34/35 κ.λπ., χωρίς αναδρομικότητα. Τώρα θέλει να καταβληθούν οι εισφορές που υπολείπονται μέχρι τη συμπλήρωση των 35 ετών εφάπαξ, χωρίς δόσεις και προκαταβολικά. Το ΜΤΠΥ καταβάλλει μέρισμα για όσα χρόνια έχουν καταβληθεί εισφορές. Δηλαδή, 30/35 κ.λπ. Τώρα, με την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, δεν θα είναι δίκαιο να καταργηθεί αυτή η διάταξη και να καταβάλει το Ταμείο επικουρική σύνταξη για όσα χρόνια έχουν καταβληθεί εισφορές και να μην υποχρεωνόμαστε, ιδιαίτερα οι άντρες, να ξαναπληρώνουμε τον χρόνο της στρατιωτικής μας θητείας και για την επικουρική σύνταξη; Να ισχύσει και για τους συνταξιούχους που είναι σε αναμονή πάνω από 2 χρόνια για την καταβολή της επικουρικής σύνταξης. Νίκος από Πειραιά.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σωστή η τοποθέτησή σου, αγαπητέ Νίκο. Παραπέμπουμε αυτούσια την επιστολή στο υπουργείο Εργασίας.

ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

Αγαπητέ Γιώργο, φίλοι στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Επιβάλλεται να αναδείξετε το πιο κάτω δίκαιο αίτημά μας. Αναμένουμε να ακούσουμε τη δυνατή φωνή σου το Σαββατοκύριακο. Σε θεωρούμε τον πιο άξιο σύμμαχο των διεκδικήσεών μας. Θέμα: Αίτηση υπολογισμού μείωσης 7% στο ποσό επιστροφής αναδρομικων συνταξιούχων ναυτικών. Με αφορμή την πρόσφατη πιλοτική δίκη στο ΣτΕ περί εκδίκασης τυχόν επιστροφής οιωνδήποτε αναδρομικών συνταξιούχων λόγω των γνωστών περικοπών, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα: Υπό την προϋπόθεση ότι θα εκδικασθεί να δοθούν αναδρομικά για το περίφημο 10μηνο, οι μεν στεριανοί συνταξιούχοι θα λάβουν πίσω τις περικοπές των συντάξεών τους λόγω των μειώσεων του Νόμου 4051/12 και του 4093/12, ενώ οι ναυτικοί θα λάβουν μόνο του Νόμου 4093/12, καθότι δεν είχε εφαρμογή η μείωση του Νόμου 4051/12. Μας επιβλήθηκε, όμως, μια άλλη, κατά πολύ χειρότερη μείωση, ήτοι 7% από το πρώτο ευρώ, χωρίς καμιά προειδοποίηση, και μάλιστα όχι με νόμο, αλλά με πρωτοφανή βιαιότητα μίας Υπουργικής Απόφασης, της ΚΥΑ 476/12. Έκτοτε και συνεχώς όλες οι ειδικότητες των συνταξιούχων ναυτικών υπέστησαν αυτήν τη βάναυση μείωση των κύριων συντάξεων, όπου και συνεχίζεται να ισχύει η μείωση, γιατί καμία από τις ηγεσίες των κυβερνώντων δεν στοχάσθηκε ούτε ενστερνίσθηκε τις θυσίες, τις εισφορές και τις στηρίξεις των ναυτικών στην εθνική οικονομία σε καιρούς χαλεπούς αλλά και σε καλούς καιρούς. Θα χρειαζόμουν σελίδες ολόκληρες για να υπενθυμίσω αυτές τις προσφορές των Ελλήνων ναυτικών. Σταματάω όμως εδώ και υπογραμμίζω στη σημερινή ηγεσία ότι η ΚΥΑ 476/12 έχει κριθεί αντισυνταγματική από το Πρωτοδικείο Πειραιά με την απόφαση Α1840/18 και από το Εφετείο Πειραιά με την απόφαση Α563/19. Εύλογα, λοιπόν, σας ζητάμε να μεσολαβήσετε και να στηρίξετε ευσυνείδητα αυτή την αίτησή μας, ούτως ώστε να συμπεριληφθεί η μείωση του 7% στις ενδεχόμενες αναδρομικές επιστροφές των συντάξεών μας, σύμφωνα πάντα με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ. Θα είναι πολύ άδικο να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία, που ίσως να είναι και η τελευταία, ενόψει της παρούσας δίκης στο ΣτΕ, αλλά και της επικείμενης κατάθεσης στη Βουλή του νέου ασφαλιστικού νόμου. Εξ ονόματος χιλιάδων ναυτικών, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Τα μέλη της ΠΕΣΠΕΝ Ν.Μ. - Γ.Μ. - Ν.Α.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι όντως μεγάλη αδικία. Το προωθούμε άμεσα! Αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί.